אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ישראל חייבת להאיץ את השימוש באנרגיה חלופית רמי רשף מנכ"ל ג'נסל | צילום: באדיבות החברה

דעה

ישראל חייבת להאיץ את השימוש באנרגיה חלופית

משבר האנרגיה שבא בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה הוא קריאת השכמה לממשלות ולישראל בפרט - לחתור לעצמאות אנרגטית. הדרך לכך היא אימוץ טכנולוגיות ירוקות לייצור חשמל

30.03.2022, 18:24 | רמי רשף

נדמה שאף אחד לא שיער כי הפלישה הרוסית לאוקראינה תביא עימה משבר אנרגיה ששנים לא נראה כמותו. מחירי המתכות והדלק מאמירים, ומחיר הנפט ממשיך לשבור שיאים. עם הכרזת נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן על הטלת חרם נפט על רוסיה, ניתן לשער כי המגמה הזאת תלווה אותנו עוד זמן. המשבר הנוכחי הוא קריאת השכמה לממשלות ותאגידים בינלאומיים בכלל, ולישראל בפרט – לחתור לעצמאות אנרגטית תוך הגעה ליעדי הפחתת דו-תחמוצת הפחמן לחלוטין. כדי לעשות זאת יש לאמץ כל טכנולוגיה ירוקה לייצור חשמל לרבות רוח, שמש ומימן. רק באמצעות מאמץ משולב של כל משרדי הממשלה, חברות טכנולוגיות והגופים הרלוונטיים בישראל, יהיה ניתן להביא להתקדמות מזורזת ואפקטיבית לקראת כלכלת אנרגיה ירוקה במדינה.


קראו עוד בכלכליסט:


העולם המערבי שם לעצמו למטרה לצמצם עד לאפס את שיעור הפליטות עד 2050. וכבר עכשיו יש מדינות שחלק ניכר מהאנרגיה שלהן מבוסס על אנרגיה ירוקה, ביניהן גרמניה (כ-40%), וסקוטלנד (כ-90%). יחד עם זאת, כל עוד אירופה נשענת על יבוא מסיבי של גז, נפט ופחם (כאשר חצי מהגז המיובא מקורו מרוסיה) המצב יישאר כפי שהוא. משק האנרגיה העתידי חייב להישען על מקורות אנרגיה שונים, כולל מימן ואמוניה, שישלימו את מערך ייצור האנרגיה מבוסס רוח וסולארי ויאפשרו ביזור וזמינות אנרגיה.

ובישראל, יש לקוות שהממשלה תאמץ את הנחישות האירופית ותאיץ את המעבר לאנרגיה ירוקה ועמידה ביעדים שהציבה, להגיע ב-2030 ל-30% אנרגיה ממקורות מתחדשים.

כיום, פוטנציאל שוק האנרגיה המתחדשת מוערך בכ-150 מיליארד דולר ובעולם כבר החלו להכיר ביתרונות השימוש במימן בדרך לעמידה ביעד של אפס פליטות פחמן דו-חמצני עד 2050. מדינות רבות החלו להטמיע מגוון פתרונות המבוססים על טכנולוגיות להפקה, שימוש ואגירת מימן אפור, כחול וירוק. לדוגמא, סמוך לים האדום בעיר ניאום, מקימה סעודיה מפעל אמוניה ירוקה המהווה אמצעי לאגירת ונשיאת מימן, הנשען על מתקן סולארי ענק. האמוניה הירוקה המשמשת כנשא מימני נוזלי יעיל המיועד להיות משונע לאירופה כתחליף מעולה לשימוש בגז, בחימום ובהנעה.

ישראל צריכה ליישר קו עם שאר מדינות העולם בחתירה לעצמאות אנרגטית המבוססת על אנרגיה מתחדשת. לשם כך, עלינו להפיק את התועלת הגלומה בכמות השמש שהתברכנו בה. ברגע שישראל תתחיל להשתמש בכוח השמש ליצירת חשמל סולארי בקנה מידה מהותי (הרבה מעבר למטרה שהציבה הממשלה - 30% בשנת 2030) ולאגירת אנרגיה בצורת מימן ואמוניה ירוקה, יהפוך משק האנרגיה למבוזר וירוק יותר. כך גם יתאפשר לתת מענה לצרכי האנרגיה העתידיים של ישראל.

פאנלים סולאריים. הממשלה חייבת להאיץ את השימוש באנרגיה ירוקה, יח פאנלים סולאריים. הממשלה חייבת להאיץ את השימוש באנרגיה ירוקה | יח''צ פאנלים סולאריים. הממשלה חייבת להאיץ את השימוש באנרגיה ירוקה, יח


משק האנרגיה הישראלי יכול להרוויח רבות מהשקעה במתקני ייצור והולכה של מימן, וכן מתמיכה ופיתוח פתרונות חדשניים לייצור אנרגיה כמו אמוניה ירוקה. ניתן כבר למצוא כמה דוגמאות להשקעה בפיתוח טכנולוגיות מימן בישראל. לדוגמא, חברות דלק ישראליות כמו בז"ן וסונול החלו להשקיע בטכנולוגיות מימן לתידלוק תחבורה כבדה. חברת פז לצד חברת הענק היפנית TDK והיזם הישראלי בני לנדא בחרו להשקיע בג'נסל. כמו כן, חברת טמסק הסינגפורית השקיעה לא מכבר בחברת H2Pro וגם החברה הממשלתית תש"ן (תשתיות נפט ואנרגיה בע"מ) שאחראית על תשתית הדלק של ישראל, החלה לתכנן תוכנית אסטרטגיה לאומית לאחסון מימן.

לסיכום, גלי ההדף של המלחמה באוקראינה צפויים להמשיך ולהשפיע על שוק האנרגיה העולמי ועל ישראל בפרט. לצד המשבר, ישנה גם הזדמנות להאיץ את המעבר למקורות אנרגיה חלופיים ולנצל את המשאבים הטבעיים שכבר קיימים בישראל: שמש בשפע, עובדה המעניקה לה יתרון בקידום השימוש באנרגיות מתחדשות ובמימן כמקור אנרגיה ירוק.

אספקת הצרכים העתידיים של המהפכה הירוקה בישראל, תדרוש מעורבות של חברות פרטיות וציבוריות רבות וספקי אנרגיה מסורתיים וחדשים כאחד. בעקבות השינוי במגמה ופריצות הדרך בכל הנוגע ליישום פתרונות מבוססי מימן בכלל ומימן ירוק בפרט, מתחילים להתרחש שינויים דומים במשק האנרגיה הישראלי. כאשר תנאי השוק העולמי משתנים במהירות הבזק, הביקוש לחשמל בעלייה מתמדת, הצורך בהסרת פליטות פחמן דו-חמצני גדל באופן מתמיד - תפקיד המימן בשוק הישראלי צפוי רק להתחזק. בואו נתעורר לפני שהקרון האחרון של רכבת המימן יעלם מעבר לעיקול.

רמי רשף הוא מנכ"ל חברת ג'נסל

תגיות