אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרן נוי בדרך לרכישת השליטה באלון גז בשווי 450 מיליון שקל פיני כהן, יו"ר קרן נוי | צילום: רן יחזקאל

בלעדי

קרן נוי בדרך לרכישת השליטה באלון גז בשווי 450 מיליון שקל

אלון גז, שהשליטה בה משועבדת למחזיקים נסחרת בשווי של 407 מיליון שקל, זאת אחרי שזינקה בעקבות חשיפת כלכליסט כי נוי מובילה במכרז למכירת השליטה. חלק מהמשקיעים בקרן, בהם אלטשולר שחם, מנורה וכלל ביטוח, הם גם נושים של אלון גז

03.04.2022, 06:30 | גולן חזני

קרן התשתיות נוי קרובה לרכישת השליטה (79.6%) באלון גז , שלה נתח של 4% במאגר תמר. ל"כלכליסט" נודע כי נוי הציעה לרכוש את המניות בפרמיה של כ־10%, ולפי שווי של 450 מיליון שקל לחברה, זאת אף שאלון גז נסחרת לפי שווי של 407 מיליון שקל. שווי זה כולל זינוק של 15% במניה ביום ראשון האחרון במסחר אחרי ש"כלכליסט" חשף כי נוי מובילה על איש העסקים אהרון פרנקל במכרז של המוסדיים למכירת השליטה בחברה. נציגות מחזיקי האג"ח של קבוצת אלון, שמחזיקה בשעבוד על מניות השליטה באלון גז, תתכנס מחר להחליט על חתימת מזכר הבנות עם נוי, ולקדם בדיקות נאותות של נוי בחברה.

קראו עוד בכלכליסט:

אלון גז היא חברה שכלל נכסיה הם אחזקה של 4% ממאגר תמר, כאשר מניות השליטה (79.6%) מוחזקות על ידי קבוצת אלון הפרטית שהיתה בעבר בשליטת שרגא בירן ודודי ויסמן. השניים איבדו את החברה ב־2017, לאחר שהגיעה לחדלות פירעון בשל קריסת רשת השיווק מגה שבה החזיקה. בשל החובות שלה עברה קבוצת אלון לידי המוסדיים הנושים. החוב שעומד כנגד האחזקה באלון גז עומד על 700 מיליון שקל, ונראה כי המוסדיים יחזירו מחצית ממנו בתהליך.

56 מיליון דולר חוב פרטי

אלון גז מחזיקה ב־95% משותפות אלון חיפושי גז שהיא זו שמחזיקה במאגר תמר. יתר המניות של השותפות מוחזקות על ידי מוטי בן־משה. לחברה יש חוב פרטי של 56 מיליון דולר, שאותו היא נדרשת לפרוע עד שנת 2026. בטרם החליטו הגופים מוסדיים לצאת במכרז אלון גז ניהלה מגעים מול תמר פטרוליום, כהן פיתוח וסונול, אך המגעים לא הבשילו ובסופו של דבר הוחלט לפנות למכרז.

מאגר תמר. לאלון נתח של 4% במאגר, צילום: אלבטרוס מאגר תמר. לאלון נתח של 4% במאגר | צילום: אלבטרוס מאגר תמר. לאלון נתח של 4% במאגר, צילום: אלבטרוס

המכרז למכירת השליטה בחברה היה מוצלח והביא להתעניינות גדולה יחסית מהצפוי. זאת, בין היתר, על רקע הלחימה באוקראינה. מחירי הגז הטבעי החלו לעלות עוד בטרם פלשה רוסיה לאוקראינה - מצב שהביא להטלת סנקציות על רוסיה שמספקת לאיחוד האירופי כשליש מהגז הטבעי שלו - אך הלחימה הבהירה שלעולם יהיה צורך בגז טבעי למשך שנים רבות נוספות, מה שהופך את מאגר תמר לנכס אטרקטיבי עוד יותר, בשל חידושי החוזים שצפויים להתרחש במחירים גבוהים יותר, ומכאן שגם את החברות שמחזיקות בו.

ככל הידוע, פרנקל הציע פחות מאשר קרן נוי, וכרגע הוא לא מתכוון להעלות את ההצעה שלו כך שהנציגות תתכנס, כאמור, מחר לקדם את המכירה לנוי ולחתום עימה על מזכר הבנות. מציעים נוספים היו קרן השקעות זרה וחברת הדלק סונול שבשליטת דודי ויסמן, אך שני הגופים האלו הציעו הצעות נמוכות משמעותית. גם חברת האנרגיה מודיעין שבשליטת צחי סולטן ותמר פטרוליום, שמחזיקה בעצמה בנתח ממאגר תמר הגישו הצעות.

מעבירים כסף מכיס לכיס

בשוק ההון יש ביקורת מסויימת סביב מכירה של המניות לנוי. שלושה גופים לפחות: אלטשולר שחם, מנורה וכלל ביטוח, שמחזיקים באג"ח של קבוצת אלון וזכאים לתמורה היחסית שלהם במכרז, וגם מושקעים גם בקרן נוי. כך נוצר מצב אבסורדי שבו לא נכנס כסף חדש לשוק, אלא הכסף של המוסדיים עובר מיד אחת לשניה, כשגופים אלה מצויים, לכאורה, הן בצד המוכר והן בצד הקונה.

ההצעה של נוי גבוהה ומשקפת פרמיה משמעותית על מניות בחברה בשיעור שמתמודדים רבים לא מצאו לנכון להגיע אליה. בסביבת המוסדיים אמרו כי ההצעה של נוי נובעת מכך שלאלון גז יש תקורות שנתיות של ניהול בגובה כ־8 מיליון שקל וכל רוכש יוכל לצמצם אותן משמעותית. זאת מאחר שאין הצדקה אמיתית להוצאות כאלה בחברה שכל ייעודה, כאמור, הוא האחזקה בנתח מתמר. ההצעות הוגשו ליו"ר אלון גז יובל הררי - שמכהן בתפקידו מטעם המוסדיים - והמציעים אף הציגו בפניו בעל פה את מתווה העסקאות המוצעות, שחלקן כוללות הצעות מיזוג. המוסדיים שמחזיקים באלון גז הם הפניקס, אלטשולר שחם באמצעות פסגות, מגדל ביטוח, כלל ביטוח ומנורה מבטחים.

לקרן נוי, שמנוהלת על ידי פיני כהן, גיל־עד בושביץ ורן שלח, יש כבר דריסת רגל בתחום הגז. הקרן רכשה במאי 2020 את התמלוגים שלהם זכאית קבוצת דלק ממאגרי כריש ותנין שאותם מכרה לאנרג'יאן. נוי שילמה 318 מיליון שקל עבור הזכויות שהיו רשומות בספרי קבוצת דלק ב־345 מיליון שקל באותה העת. אלון גז הרוויחה 11 מיליון שקל ב־2021, מחצית מהרווח ב־2020 שעמד על 21 מיליון שקל.

תגיות