אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
במעלה הדבשת: טיול להר גמל הר גמל | צילום: אילן גולדמן

במעלה הדבשת: טיול להר גמל

טיפוס קליל על הר גמל שבגליל וירידה למערות היונים מציעים הרפתקאות בבורות קדומים, פריחה משכרת ותצפית מרהיבה על עמק עכו והכרמל

03.04.2022, 08:31 | אילן גולדמן

אגדה ערבית קדומה, שאת מקורותיה קשה לאתר, מספרת על קרב אימתני שהתרחש בין שני הרים. מצד אחד, ניצב לו הר הכרמל על מלוא גובהו ועוצמתו; מהצד האחר, הר מעט צנוע יותר שנחבא לו בקו התפר שבין הגליל המערבי לגליל העליון.


קראו עוד בכלכליסט:


השניים, כך מסופר, התקוטטו על הזכות הנשגבת לארח את הנביא מוחמד ללילה אחד בעת שחלף בעמק עכו המפריד בין שני ההרים. ההר הגלילי שלף את חרבו ושרט את הכרמל ככל יכולתו, ובכך העניק לו ואדיות רבים בכל עבריו. הכרמל, מצדו, הניף גרזן והלם בעוצמה ביריבו עד שביקע את פסגתו לשניים ויצר במרכזה שתי "דבשות". מבנהו הייחודי של ההר המבוקע שפסגתו רוסקה, העניק לו לימים את הכינוי שבו הוא מוכר כיום - "הר גמל".

אחת ממערות היונים. תיעוד לפעילות פרהיסטורית, צילום: אילן גולדמן אחת ממערות היונים. תיעוד לפעילות פרהיסטורית | צילום: אילן גולדמן אחת ממערות היונים. תיעוד לפעילות פרהיסטורית, צילום: אילן גולדמן

קורותיה של האגדה הגלילית הן בדיוק מה שעשוי להפוך את ההר הטרשי המשונה והנשכח, שאת דבשותיו ניתן לראות בקלות בעת נסיעה על כביש עכו־צפת (85), ליעד נחשק לטיול משפחתי בכל עונה. טיפוס קליל למדי למרום דבשותיו האגדתיות, שמתנשאות בשיאן לגובה של 324 מטר, מעניק תצפית מרהיבה על עמק עכו והר גילון הסמוך. היריב המצולק מסיפור המעשיות הערבי, הר הכרמל ששוכן בקצהו הדרומי של העמק, נראה גם הוא היטב. השביל המטפס לפסגתו של הר גמל יוביל בהמשך הדרך אל "מערות היונים" — סדרה של מערות פרהיסטוריות רחבות ידיים שבהן תועדה פעילותו של האדם לאורך עשרות אלפי שנים.

תחילתו של מסלול הר גמל בכניסה המזרחית לדרך נוף יער אחיהוד. ממש ממול לתחנת הדלק דור אלון בצומת גילון. כ־150 מטר לאחר הכניסה לדרך, סמוך לשלט עץ של קק"ל ובו מפה של השמורה, יוצא לו השביל האדום והצר המטפס אל הדבשות. בתקופה זו הכל חי, פורח וירוק מסביב. ריחות הפריחה המתקתקים בדרך למעלה משכרים. כמה מאות מטרים מתחילת העלייה, תחת חורשת אקליפטוסים קטנטנה, אפשר לעצור ולשטוף את העיניים בנוף העמק והר גילון. ביציאה מהחורשה, השביל הופך מעט תלול.

על חלק ממשטחי הסלע המטפסים מעלה, חריצים מרתקים ושרידים לפעילות אנושית קדומה. בני בן ה־7, שטיפס לצדי, היה מוכן להישבע שאיתר עליהם עקבות דינוזאורים וזוחלים פרהיסטוריים. הצורות הסלעיות הולכות ונהיות מרתקות ככל שמתקרבים למרום הדבשת המזרחית, השוכנת בגובה של מעט יותר מ־300 מטר.

ההגעה לקו הדבשות היא נקודת השיא הראשונה בטיול. מלבד הנוף שהולך ונפתח גם לצפון, מתווספת הדבשת המערבית והגבוהה יותר שנמצאת מעבר לשלוחת סלעים טרשית ומאתגרת למעבר. אין אליה דרך מסומנת, אך ישנם שבילי עפר במדרון הדרומי המגיעים ממש למרגלותיה. הנוף ממנה הוא הטוב באזור ועל פסגתה שברי חרסים ושרידים ליישוב קדום. מומלץ לבקר עליה בטרם ממשיכים את הטיול על המסלול המקורי.

עם החזרה לשביל האדום מתחילה ירידה חדה מקו הדבשות אל תוך המדרון הצפוני של הר גמל. זהו גם מעבר חד מטיפוס די צחיח אל תוך חורש נעים ולח. בצדי השביל תפרחות מרהיבות של רקפות. מבין העצים הצפופים ניתן מעת לעת להבחין בפתחה העצום של אחת ממערות היונים הנמצאות בשיפולי הרכס מצפון. הסקרנות להגיע מטה ולחקור את המערות גורמת לרגליים שלנו לרחף במדרון.

בדרך צצה לה אטרקציה נוספת על השביל האדום, כמה מאות מטרים לפני שהשביל נפגש עם העמק. על גבי משטח סלע מוקף בעצי אורן מתחבא לו בור גדול וחצוב שאל תחתיתו מוביל סולם עץ. הירידה אל הבור הקדום, שכנראה משויך לימים ביזנטיים, מגלה כי הוא מתחבר למערה שפתחה נמצא כמה מטרים מתחת לסולם. הכניסה לבור באמצעות הסולם, היציאה התחתית הנסתרת ולאחר מכן טיפוס נוסף לפתח, הופכים בן רגע למשחק שנמתח על פני דקות ארוכות.

התחנה הבאה, שהיא גם האחרונה על השביל האדום, הן מערות היונים. אי אפשר שלא להתפעל כשעומדים למרגלותיהן. פתחה העצום של המערה המזרחית, שהגישה אליה מתבצעת על גשר מתכתי, מוביל לאולם גבוה שבתקרתו רובצים יונים ומקבץ עטלפים. בכניסה למערה, שרידיהן של חפירות ארכיאולוגיות נרחבות שבוצעו בשנות ה־60 וה־70 וחוזרות לימיהן של תרבויות קדומות שהתקיימו באזור לפני יותר מ־200 אלף שנים.

במערות, המתחברות זו לזו באמצעות מעבר צר המצריך זחילה, נחשפו ממצאים מרתקים לאורך השנים. מלבד שלדי אדם רבים, שתי קבורות משותפות של אדם וכלב היו מן הממצאים המתוקשרים והחשובים ביותר במערות. עדות ראשונה וכמעט בלעדית לביות הכלב באזורנו לפני יותר מעשרת אלפים שנים.

הר גמל, צילום: אילן גולדמן הר גמל | צילום: אילן גולדמן הר גמל, צילום: אילן גולדמן

המערות הן גם אקורד הסיום של השביל האדום. מהן ניתן לטפס בזריזות מעלה אל הכביש ואל רכב נוסף במידה שהושאר. אולם דרך נעימה יותר לחזור, שמאריכה במעט את הטיול אך שווה את הטרחה, היא באמצעות הליכה מזרחה על גבי שביל העפר הרחב שחוצה את העמק במקביל לנחל יצהר. כעבור קילומטר וחצי לערך, לאורך מטעי זיתים עתיקים, תשובו בדיוק לנקודה בה התחלתם.


הגעה בווייז: דור אלון גילון

סוג מסלול: חד־כיווני עם אפשרות למעגלי

אורך: 2 ק"מ לחד־כיווני, 4 ק"מ למעגלי

משך: שעה וחצי עד שעתיים לחד־כיווני, עד שלוש שעות למעגלי

קושי: קל עד בינוני

שתייה בדרך: אין

תגיות