אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחרי 50 יום: מפעל כרמל אולפינים חוזר לפעילות מתחם בזן | דניאל לבטובסקי

אחרי 50 יום: מפעל כרמל אולפינים חוזר לפעילות

מפעל הפולימרים של בתי הזיקוק, המייצר חומרי גלם לתעשיית הפלסטיק, הושבת במשך 50 יום לצורך תחזוקה, ואתמול בערב שב לפעולה. במקביל הודיעה בזן על רכישת השליטה בחברת הפלסטיק הממוחזר VPM לפי שווי של 40 מיליון שקל

03.04.2022, 17:09 | ענת רואה

אחרי 50 ימים שבהם מפעל כרמל אולפינים של בזן היה מושבת עקב עבודות תחזוקה, המפעל המייצר את חומרי הגלם לתעשיית הפלסטיק חזר בהדרגה לפעולה.

בזן הודיעה לציבור כי משעות הערב אמש (מוצ"ש) ועד יום שלישי הקרוב מתוכננת הפעלת מתקני המפעל במסגרת סיום עבודות השיפוץ, ולכן "תהיה פעילות לפיד בעצימות משתנה, לרבות רעש, לאורך ימי ההפעלה".

קראו עוד בכלכליסט:

בתוך כך היום הכריזה בזן על מהלכים שהיא מקדמת בתחום הפלסטיק הממוחזר. הקבוצה מקדמת שלוש עסקאות שיסייעו לה לדבריה לממש יעד של 15% פלסטיק ממוחזר עד שנת 2025. העסקאות הן בין היתר רכישת שליטה בחברת פלסטיק ממוחזר, חתימה על מזכר הבנות לקראת הקמת מפעל פלסטיק ממוחזר וכן השקעה בטכנולוגיה להחזרת פלסטיק לחומר הגלם.

כרמל אולפינים (כאו"ל) היא חברה-בת בבעלות מלאה של קבוצת בזן, והיא היצרנית היחידה בישראל של פולימרים לתעשיית הפלסטיק.

מלאכי אלפר, מנכ"ל בזן, צילום: אוראל כהן מלאכי אלפר, מנכ"ל בזן | צילום: אוראל כהן מלאכי אלפר, מנכ"ל בזן, צילום: אוראל כהן

ביום חמישי הודיעה בזן על רכישת השליטה בחברת וי. פ. אם. פלאסט (VPM), העוסקת במחזור מכני של פלסטיק בהיקף של כ-12,000 טון בשנה, לפי שווי חברה של כ-40 מיליון שקל. VPM היא אחת היצרניות המרכזיות של פלסטיק ממוחזר בישראל, ומספקת כ-15 סוגי פלסטיק ממוחזר לפי דרישות הלקוח, הנמכרים לחברות יצרניות בארץ ובחו"ל.

מהלך זה מצטרף לשיתוף הפעולה של בזן עם ורידיס, עמה חתמה החברה על מזכר הבנות מותנה, במסגרתו שני הגופים יקימו מפעל מחזור פלסטיק במהלך שנת 2023. המפעל המשותף צפוי להפעיל מתקן מיון, שטיפה וגריסה של פלסטיק מפסולת ביתית בהיקף של לפחות 10,000 טון בשנה.

המהלך השלישי שמקדמת קבוצת בזן, באמצעות כרמל אולפינים, הוא עם החברה לשירותי איכות הסביבה (ESC), חברה ממשלתית המחזיקה ומתפעלת מתקני טיפול סביבתיים בנאות חובב. מדובר בהשקעה בטכנולוגיה חדשנית וארוכת טווח להחזרת הפלסטיק לחומר הגלם.

שני הגופים חתמו על מזכר הבנות מותנה להקמה של מיזם משותף, ראשון מסוגו בישראל, למחזור כימי של פסולת פלסטיק באמצעות טכנולוגיות חדשניות, בדומה לטכנולוגיות המיושמות לראשונה על ידי ענקיות הפטרוכימיה בעולם.

במסגרת המיזם המשותף מתכננות החברות להקים בנאות חובב מתקן מחזור חדשני, אשר יקלוט פסולת פלסטיק שלא ניתנת למחזור בתהליכים מוכרים, ואשר כיום מיועדת להטמנה או לשרפה. במתקן המתוכנן תטופל פסולת הפלסטיק בתהליך כימי חדשני, ותוחזר למצב של חומר גלם ראשוני, אשר יהפוך במתקני קבוצת בזן לפולימר ירוק בעל תכונות זהות לפולימר ממקור פוסילי. הטכנולוגיות הנבחנות למתקן החדש ייתנו מענה לבעיית זיהום הסביבה והטבע בפסולת פלסטיק, ויתרמו להפחתת פליטות הפחמן וטביעת הרגל הפחמנית הנגרמות משימוש בפלסטיק.

היעד של בזן הוא להגיע להיקף מכירות של מוצרים ממוחזרים ומתכלים בהיקף של 15% מסך מכירות הפולימרים שלה בשנת 2025 ו-30% בשנת 2030. לפי דו"חות בזן, היקף ההשקעה בתחום זה בשנים 2030-2022 מוערך בין 170 ל-240 מיליון דולר, והיא צפויה להתבצע באופן הדרגתי כבר משנת 2022, והתוספת ל-EBITDA מוערכת בין 55 ל-70 מיליון דולר, וגם היא תיצבר בהדרגה כנגזרת של קצב ביצוע ההשקעות.

בדו"חותיה השנתיים ציינה בזן כי כיום קצב החדירה של מוצרי פלסטיק ממוחזרים לשוק הוא נמוך, בין היתר בשל קיומם של מחסומים טכנולוגיים וכלכליים. עם זאת, התגברות מגמה להפחתת צריכת מוצרי פלסטיק או גידול בביקוש למוצרי פלסטיק ממוחזרים עלולים להשפיע לרעה על הביקוש לתחום ולפגוע ברווחיות. כלל מוצרי כאו"ל ניתנים למחזור, והחברה בוחנת את ההתפתחויות בתחום, לרבות הזדמנויות עסקיות פוטנציאליות.


תגיות