אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך פספסה איילון ביטוח את אחת השנים הטובות בענף שרון רייך מנכ"ל איילון | צילום: שלומי מזרחי

כך פספסה איילון ביטוח את אחת השנים הטובות בענף

חברת הביטוח השישית בגודלה בישראל לא נהנתה מהראלי בשוק ההון ב־2021, ורשמה הפסד ניכר מפעילותה העיקרית. הפסדי החברה הקטינו את הונה העצמי מ־700 ל־681 מיליון שקל. איילון מכרה בשנה שחלפה פוליסות בכ־3.2 מיליארד שקל

04.04.2022, 07:23 | אלמוג עזר

חברות הביטוח ישמחו לנצור את 2021 - בעוד חמש החברות הגדולות ביותר בענף רשמו שיאים ברווח. הפניקס רשמה רווח של 2.3 מיליארד שקל, מגדל עם רווח של 1.7 מיליארד שקל, הראל הרוויחה 1.5 מיליארד שקל, כלל ביטוח עם רווח של 1.4 מיליארד שקל, ומנורה מבטחים סיכמה את 2021 עם רווח של כמעט מיליארד שקל. אליהן יש לצרף את ביטוח ישיר, שסגרה שנה עם רווח נאה של 206 מיליון שקל, שנמוך רק ב־3% מהשיא ההיסטורי של החברה.

ואולם, חגיגת הרווחים לא היתה משותפת לכולן, וחברת הביטוח איילון רשמה ב־2021 הפסד נקי של כ־114 מיליון שקל, לעומת הפסד של כ־64 מיליון שקל ב־2020. זוהי השנה השנייה ברציפות שבה איילון רושמת הפסד נקי. החברה הפסידה בשנתיים האחרונות כ־178 מיליון שקל. אמנם השיערוכים שביצעה החברה תחת הסעיף "שינוי נטו בשווי ההוגן של נכסים פיננסיים זמינים למכירה" הקטינו את ההפסד הכולל שלה, אך זה עדיין נותר גבוה והסתכם ב־19.5 מיליון שקל ב־2021, לעומת הפסד כולל של 44.2 מיליון שקל בשנה שקדמה לה.

ההפסדים של איילון בשנה כה חיובית לענף הביטוח נובעים בראש ובראשונה מבחירתה להתנתק כמעט באופן מוחלט משוק ההון. הנהלת החברה החליטה ב־2016 לחסל את פעילותה בענף החיסכון לטווח ארוך, באמצעות מיזוג קופות הגמל וקרנות הפנסיה שלה (שניהלו 7 מיליארד שקל) לתוך מיטב דש - כשאיילון נותרת עם 20% בלבד מהחברה הממוזגת. בנוסף, החברה מכרה ב־2018 את חלקה בבית ההשקעות איילון תמורת 12 מיליון שקל.

שרון רייך, מנכ"ל איילון, שנכנס לתפקידו השנה. כמחצית מהפסדי החברה נבעה מפעילותה העיקרית, צילום: שלומי מזרחי שרון רייך, מנכ"ל איילון, שנכנס לתפקידו השנה. כמחצית מהפסדי החברה נבעה מפעילותה העיקרית | צילום: שלומי מזרחי שרון רייך, מנכ"ל איילון, שנכנס לתפקידו השנה. כמחצית מהפסדי החברה נבעה מפעילותה העיקרית, צילום: שלומי מזרחי


ענף הגמל רושם הכנסות גבוהות בתקופות של גאות בשוק ההון, וחברות הביטוח נהנו אשתקד מזינוק בדמי הניהול שלהן על רקע העליות החדות. על כן, בעוד שאר חברות הביטוח הציגו רווחים אדירים בתחום ביטוח חיים וחיסכון ארוך טווח - באיילון אלה הסתכמו ב־51 מיליון שקל בלבד, לעומת הפסד של 26 מיליון שקל ב־2020.

מעבר לכך, בפעילות העיקרית שלה - ביטוח כללי שכולל ביטוחי רכב, דירה וחבויות (ביטוחי צד ג', ביטוח אחריות מקצועית) - הפסידה איילון 57 מיליון שקל. בביטוחי הבריאות הצליחה החברה לרשום שנה מאוזנת, עם הפסד של 0.3 מיליון שקל, שנבע מהפסד בפוליסות שמכרה בביטוח הסיעודי, שהסתכם ב־10.3 מיליון שקל.

גם החברות הבנות של איילון תרמו להפסד ב־2021. החברות, שהן בעיקר סוכנויות, הפסידו 1.2 מיליון שקל, לעומת הפסד של 2.6 מיליון שקל ב־2020. הנהלת איילון מסבירה את ההפסד גם בכך שהיא מחקה בשנה שעברה השקעה שלילית שביצעה חברה בת שלה, סוכנות הביטוח קבע, שהשקיעה בחברה נכדה "מועדון חבר צרכנות פיננסים והשקעות" שחוסלה.

איילון לא רשמה שינוי מהותי לעומת 2020, והפוליסות שמכרה הסתכמו ב־3.2 מיליארד שקל. עם זאת, ההפסדים שלה הקטינו את הונה העצמי מ־700 ל־681 מיליון שקל. למרות ביצועיה הדלים וההפסד השנתי הרצוף זה שנתיים, מניית איילון רשמה תשואה של 42% ב־2021 ו־4.2% מתחילת השנה הנוכחית. השווי הנסחר של החברה נאמד ב־496 מיליון שקל. ניכר כי המשקיעים בעיקר מתמחרים את פוטנציאל הרכישה המתקרבת של החברה לחברת הביטוח הדיגיטלית ווישור בהובלת אמיל וינשל, שאמורה להיסגר לפי שווי של 690 מיליון שקל עד סוף יוני.


וינשל הצליח לגייס שני משקיעים אסטרטגיים על בסיס פוטנציאל ההשקעה בלבד ובמחיר שגבוה ב־40% מהמחיר הנסחר של החברה בבורסה. בחודש שעבר הודיעה משפחת ברק כי תחבור לגרעין השליטה בחברת הביטוח הדיגיטלי ווישור ותחזיק ב־39% ממניותיה. ברק, בעלת השליטה בחברת קיסריה, תזרים לווישור 270 מיליון שקל באמצעות רכישת מניות בהקצאה פרטית לפי מחיר מניה של 6.3 שקלים. ההקצאה הפרטית תדלל את יו דיגיטל, בעלת השליטה הנוכחית (65.7%) בווישור, ל־41%, כך שווישור וקיסריה יחזיקו באופן כמעט שווה באיילון. וינשל גייס משקיעה נוספת, משפחת בן ישי, שתזרים 20 מיליון שקל לווישור, דרך הקצאה פרטית, אם רכישת איילון תתממש. מחיר המניה שלפיו תרכוש משפחת בן ישי את מניית ווישור זהה למחיר שתשלם משפחת ברק: 6.3 שקלים.

עד כמה צריכים לדאוג המשקיעים החדשים בווישור מהדימום של איילון? ווישור רוכשת 67% ממניות איילון במחיר ששווה לשווי ההון העצמי שלה, אשר אינו מגלם שום אפסייד בפעילות הביטוח של איילון. המחיר הנמוך נבע, בין היתר, מהיכולת שלה להציג הפסדים גם בשנה שנחשבת חלומית עבור שאר חברות הביטוח. המחיר נובע גם מהמיאוס שחוו יורשי לוי רחמני כלפי בכירים לשעבר בחברה. ניכר כי היורשים שמחו להיפטר מאותה ירושה, גם במחיר ההון העצמי של החברה. ככל הנראה, המשקיעים החדשים שגויסו לחברה מאמינים בכך, תוך הבנה שבעל שליטה דומיננטי באיילון אמור לדרוש התייעלות משמעותית בחברה.

ווישור פרסמה בשבוע שעבר את הדו"ח ל־2021 שבו הציגה רווח של 5.3 מיליון שקל - גבוה ב־137% לעומת 2020. הכנסות החברה עלו ב־30% לכ־310 מיליון שקל, לעומת 238 מיליון שקל ב־2020. מניית ווישור עלתה מתחילת השנה ב־9% ונסחרת בשווי של 286 מיליון שקל, לאחר שהונפקה במרץ 2021 לפי שווי 385 מיליון שקל (אחרי הכסף).



תגיות