אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גם בלי הודעה רשמית על פשיטת רגל, מצבה הכלכלי של לבנון בכי רע הפגנות בביירות נגד מסים חדשים (ארכיון) | צילום: רויטרס

פרשנות

גם בלי הודעה רשמית על פשיטת רגל, מצבה הכלכלי של לבנון בכי רע

דברי סגן ראש הממשלה סעדה א-שאמי כי המדינה והבנק המרכזי פשטו רגל עושים כותרות במדינה, אבל בינתיים שום גוף לא הודיע על כך רשמית

04.04.2022, 15:25 | דורון פסקין

הודעתו של סגן ראש ממשלת לבנון סעדה א-שאמי כי המדינה והבנק המרכזי פשטו רגל עושה כותרות גדולות, אבל לא מדובר בהודעה רשמית. את הדברים הוא אמר בראיון טלוויזיה אמש כשדיבר על מצבה הקשה של המדינה וסיכויי חילוצה באמצעות הסכם עם קרן המטבע הבינלאומית. נכון לכתיבת שורות אלה, אין גוף רשמי בלבנון שהודיע על פשיטת רגל.


קראו עוד בכלכליסט:


חשוב להדגיש כי מצבה הכלכלי של לבנון בכי רע, והוא הורע עוד יותר מאז החלה המלחמה באירופה. לבנון סובלת ממשבר כלכלי חמור כבר למעלה משנתיים, עם התרסקות של המטבע המקומי (85%), אינפלציה מהירה (215% בשנה נכון לפברואר 2022) ושיעור עוני של 80%. המשבר הכלכלי ביחד עם משבר הקורונה הביאו להתכווצות התוצר הלבנוני בכ-25% בשנת 2020. את נתוני התוצר לשנת 2021 השלטונות בלבנון לא פרסמו מסיבות מובנות, אך לפי כל ההערכות הוא רשם קיטון של 10%. בסך הכל ירד התוצר מכ-55 מיליארד דולר בשנת 2018 לכ-21 מיליארד דולר בסוף 2021.


הפגנות בלבנון על רקע המשבר הכלכלי, צילום: איי פי הפגנות בלבנון על רקע המשבר הכלכלי | צילום: איי פי הפגנות בלבנון על רקע המשבר הכלכלי, צילום: איי פי


אין כרגע שום סימן חיובי במשק הלבנוני. החוב הציבורי נאמד בכ-100 מיליארד דולר, ומדובר באחד השיעורים הגבוהים ביותר בעולם של שיעור חוב-תוצר. האבטלה במדינה מוערכת בלמעלה מ-40%, ובאופן כללי החיים עבור האזרח הפשוט הפכו בלתי נסבלים כשהמדינה מתקשה לספק את השירותים ובוודאי הזדמנויות תעסוקה. במצב דברים כזה אין פלא שכל מי שיכול להרשות לעצמו לברוח מלבנון עושה את זה.

המלחמה באירופה יוצרת נטל נוסף על לבנון, שנשענת על יבוא תשומות אנרגיה וחיטה. ממשלת לבנון כבר פנתה לממשל האמריקאי ולמדינות ערביות בבקשה לסיוע, אך כרגע הן לא ממהרות לעשות זאת. לבנון מנהלת כבר כשנתיים מגעים עם קרן המטבע במטרה לקבל הלוואה של כ-10 מיליארד דולר שיסייעו להניע תהליך של הבראת המשק. עם זאת, בתמורה להלוואה לבנון נדרשת לבצע רפורמות הנתונות במחלוקת פוליטית. ספק אם תהיינה הסכמות על הרפורמות הללו גם לאחר הבחירות לפרלמנט בחודש הבא.

דורון פסקין הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת


תגיות