אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר מגלה: מתחזים לפוליטיקאים אוקראינים - וגונבים תרומות קריפטו ביטקוין אוקראינה קריפטו | צילום: שאטרסטוק

מחקר מגלה: מתחזים לפוליטיקאים אוקראינים - וגונבים תרומות קריפטו

חוקרים ישראלים זיהו מאות פרופילים מזויפים של פוליטיקאים אוקראינים, ובהם הנשיא וולודומיר זלנסקי, שנוצרו בניסיון לנצל לרעה את המלחמה כדי להונות תורמים. בנוסף לכך נמכרים גם NFT בטענה שהכסף הולך לאזרחים אוקראינים. אחד מאתרי התרומות המזויפים הצליח לאסוף עשרות מיליוני דולרים, והכסף עוד ממשיך לזרום אליו

04.04.2022, 17:14 | רפאל קאהאן

חוקרים ישראלים זיהו מאות פרופילים מזויפים המתחזים לפוליטיקאים אוקראינים, ובהם הנשיא וולודומיר זלנסקי, ועשרות דומיינים מזויפים המתחזים לאתרי התרמות בקריפטו בהם הכסף נגנב ולא נשלח לאוקראינה. מדובר בניסיון לנצל לרעה את המלחמה בין רוסיה לאוקראינה כדי להונות תורמים תמימים שבטוחים שהתרומה שלהם תועבר לאוקראינים הזקוקים לסיוע.


קראו עוד בכלכליסט:


אחד מאתרי התרומות המזויפים הצליח לאסוף עשרות מיליוני דולרים, והכסף עוד ממשיך לזרום אליו למרות חשיפת העוקץ. BrandShield, חברת הסייבר הישראלית שערכה את המחקר, מצאה שחלק מההתחזויות מקורן ברוסיה. "מדובר בדומיין פיקטיבי עליו יושב אתר שטוען שהוא אוסף כספים עבור אזרחי אוקראינה. הוא מקבל תרומות בביטקוין ואת'ריום", כך מסר מנכ"ל החברה יואב קרן ל"כלכליסט".

יואב קרן, מנכ"ל ברנדשילד , צילום: יח"צ יואב קרן, מנכ"ל ברנדשילד | צילום: יח"צ יואב קרן, מנכ"ל ברנדשילד , צילום: יח"צ

כאמור, רוב ההתחזויות ברשתות החברתיות (פייסבוק, טוויטר, אינסטגרם, טלגרם וטיקטוק) הן לזלנסקי או לחשבונות של גופי ממשל אוקראיניים המודיעים על "התחלת מבצע איסוף התרומות" עם קישורים לאתרי התרומות. בנוסף לכך נמכרים גם NFT בטענה שהכסף הולך לאזרחים אוקראינים, ואף יש התחזויות לזלנסקי שמפציר לקנות NFT.

הנוכלים ניצלו ציוצים רשמיים ואמיתיים של ממשלת אוקראינה, שבהם היא באמת ניסתה לגייס כסף באמצעות קריפטו. לאחר שממשלת אוקראינה הבינה את הטעות, הופסק גיוס הכספים בקריפטו, אבל ההונאות עדיין נמשכות כי המידע לא הופץ בצורה נרחבת.

מבחינת הרשתות החברתיות, כל עוד ממשלת אוקראינה לא מסמנת את הפוסטים המזויפים הן לא יכולות (או אולי גם לא מעוניינות) לבצע הסרה פרואקטיבית. ב-BrandShield אומרים שהסיכויים שפלטפורמה חברתית תסיר פרופיל פיקטיבי בעקבות דיווח של מי שאינו מיופה כוח על ידי הקורבן נמוכים.

בעקבות הגילויים ברנדשילד פנתה לשגרירות אוקראינה בישראל, ולאחר שיחה עם השגריר האוקראיני החלו בממשלה לבצע בדיקה של הנושא מול גורמי ממשל. כעת החברה פועלת יחד עם השגרירות מול גורמים בקייב כדי לנסות לסייע בסיכול ההונאות.

הונאות אלה חושפות את אחד החסרונות הבולטים של השימוש בקריפטו - מכיוון שהארנקים אנונימיים, קשה מאוד לקשר בין ארנק למשתמש. בין אם מדובר בגיוס תרומות לאוקראינה או לכל מטרה אחרת, ההמלצה היא לוודא היטב שהכסף שאתם מעבירים בנדיבות אכן יגיע למקום הנכון.

תגיות