אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שנה ללאפורטה בברצלונה: השיקום התחיל, אבל הקבוצה עוד רחוקה משיאה נשיא ברצלונה ז'ואן לאפורטה | צילום: גטי אימג'ס

שנה ללאפורטה בברצלונה: השיקום התחיל, אבל הקבוצה עוד רחוקה משיאה

מאז נבחר ז'ואן לאפורטה לנשיאות ברצלונה, הנהלת הקבוצה לקחה הרבה הלוואות, בנתה מחדש את התקציב ויש לה תוכניות מקצועיות גדולות - אבל העתיד שלה תלוי במערכת היחסים בין המאמן צ'אבי לצוות המקצועי של הקבוצה

05.04.2022, 12:18 | אוריאל דסקל

אחת מהפעולות הראשונות של ז'ואן לאפורטה, שנבחר לפני כשנה לנשיאות ברצלונה, היתה לקחת הלוואה לטווח הארוך מגולדמן זאקס. לאפורטה גייס 600 מיליון יורו מהמוסד הפיננסי האמריקאי והוציא את המועדון לדרך חדשה.

קראו עוד בכלכליסט:


ההלוואה העניקה לברצלונה נזילות ובעצם את האפשרות לתפקד - לשלם שכר ולשלם לספקים. ההלוואה גם עזרה לעצור לרגע את ההידרדרות המהירה במצוק הפיננסי שהמשטר של ז'וזפ מריה ברתומאו יצר ולאפשר לקבוצה לתכנן את העתיד. ההלוואה לא בחינם, כמובן - ברצלונה תצטרך להחזיר אותה עם ריבית של 3% ב-15 השנים הבאות.

נשיא ברצלונה, ז נשיא ברצלונה, ז'ואן לאפורטה | צילום: איי פי נשיא ברצלונה, ז

אחרי ההלוואה, לאפורטה ואנשיו הצליחו לקצץ את תקציב השכר ב-200 מיליון יורו - הרבה בזכות העובדה שליאו מסי עזב וגם אנטואן גריזמן מצא את עצמו מחוץ למועדון שרכש אותו ביותר מ-120 מיליון יורו ב-2019. גם פיליפ קוטיניו עזב בינואר, מה שאיפשר למועדון להחתים כמה שחקנים שאי אפשר היה להחתים בתחילת העונה הנוכחית. כדי להבין את גודל הנפילה, צריך להסתכל על תקרת תקציב השכר של לה ליגה לאורך השנים: 671 מיליון יורו ב-2019/20, 347 מיליון יורו ב-2020/21 ו-97.94 מיליון יורו העונה.

באוקטובר, המועדון לקח הלוואה נוספת בשווי 1.5 מיליארד יורו מגולדמן זאקס כדי להשלים את פרויקט אספאי בארסה - שיפוץ הקאמפ נואו מחדש והקמת קומפלקס ספורט חדש. הכסף הנוסף שאמור להיכנס למועדון מהפרויקט אמור לכסות, לטווח הארוך, את עלויות ההלוואה, אותה יחזירו ב-35 השנים הבאות. התסריט האופטימי הוא שהמועדון יתחיל לשחק באצטדיון המחודש בסביבות עונת 2025/26.

לפי מקורות בספרד, כולל במנהלת הליגה הספרדית, המועדון עדיין צריך להתמודד עם הוצאות גדולות מדי ביחס להכנסות. וזה, כאמור, אחרי שלה ליגה הגבילה את תקציב השכר של ברצלונה בצורה דרמטית למדי.

פראן רברטר, מנכ"ל ברצלונה לשעבר. ביחד איתו עזבו לא מעט מנהלים מוכשרים, צילום: EPA פראן רברטר, מנכ"ל ברצלונה לשעבר. ביחד איתו עזבו לא מעט מנהלים מוכשרים | צילום: EPA פראן רברטר, מנכ"ל ברצלונה לשעבר. ביחד איתו עזבו לא מעט מנהלים מוכשרים, צילום: EPA

כמו כן, בפברואר, פראן רברטר, המנכ"ל, עזב את המועדון. זה קרה, כנראה, בגלל חילוקי דעות עם לאפורטה. המנכ"ל לשעבר של MediaMarkt, אחת מרשתות הקמעונאיות הגדולות באירופה, לא הסכים עם הדרך של המועדון להתמודד עם חובות של 1.35 מיליארד יורו.

ביחד עם רברטר, לא מעט מנהלים מוכשרים שגויסו על ידו עזבו גם. לאפורטה גייס במקומם בעיקר מקורבים - ילדים של חברים, קרובי משפחה ואנשים שעבדו איתו בקדנציה הראשונה שלו כנשיא ברצלונה. לאפורטה בעצמו אמר בראיון שאחרי הפיטורים של רברטר כי הוא נאלץ לקחת "תפקיד יותר ניהולי".

חסויות או לא להיות

מהלך גדול נוסף של ההנהלה של לאפורטה היה החתימה עם ספוטיפיי. ברצלונה חתמה עם החברה השבדית על הסכם חסות בשווי של כ-65 מיליון יורו בשנה לשלוש עונות (בסביבות 60 מיליון יורו כדי בשביל חסות החולצה וחולצת האימון של קבוצות הגברים והנשים של ברצלונה ועוד כ-5 מיליון יורו עבור חסות השם לקאמפ נואו). ההסכם עם ספוטיפיי הוא הסכם עם מותג על צעיר מאוד, שגם אמור לסייע למלא את קאמפ נואו בימים שאינם ימי משחק עם הופעות ו"תוכן חדש". עם זאת, יש לציין שהסכמי החסות של ברצלונה עם ראקוטן, סטנלי ובקו הכניסו כ-70 מיליון יורו בשנה - ללא השם של האצטדיון.

לברצלונה יהיו עוד הסכמי חסות חדשים אבל השאלה הגדולה היא אם יצליחו לגייס יותר מ-384 מיליון יורו, ההכנסות המסחריות של הקבוצה לפני הקורונה. ההכנסות המסחריות בעונה שעברה עמדו על כ-276 מיליון יורו. ההערכות הן שבלי ליאו מסי יהיה לבארסה קשה מאוד לשחזר את רמת העניין והחשיפה.

ליאו מסי. בלעדיו לברצלונה יהיה קשה לשחזר את רמת העניין והחשיפה, צילום: AFP ליאו מסי. בלעדיו לברצלונה יהיה קשה לשחזר את רמת העניין והחשיפה | צילום: AFP ליאו מסי. בלעדיו לברצלונה יהיה קשה לשחזר את רמת העניין והחשיפה, צילום: AFP

ברצלונה יכולה לפתור הרבה מהבעיות הפיננסיות שלה אם תחתום על ההסכם של לה ליגה עם חברת ההשקעות CVC, ששוויו 2.7 מיליארד יורו והקבוצה יכולה לקבל ממנו כ-270 מיליון יורו. אולם, ברצלונה משתפת פעולה עם ריאל מדריד ויובנטוס בהקמת הסופרליג, וההסכם עם CVC אוסר על קבוצות להצטרף ליוזמת הסופרליג.

ככל הנראה, בארסה תיאלץ למכור נכסים אחרים שלה, כולל נכסי תקשורת כגון הסטודיו בבעלותה, כדי להכניס סכום שמתקרב ל-270 מיליון יורו. יש מספר דיווחים על כך שבארסה מתכננת לחתום על הסכם נפרד עם CVC. לאפורטה, כרגע, נמצא במשא ומתן עם החברה.

הכל יקום וייפול על שוק השחקנים

למרות הקשיים הכלכליים, ברצלונה הצליחה להתאושש מתחילת העונה הקשה וכרגע היא נראית בדרך הבטוחה להעפלה לליגת האלופות דרך הליגה. היא גם הפייבוריטית לזכייה בליגת אירופה. זה הרבה בזכות העבודה של צ'אבי עם הסגל המעט בעייתי של הקבוצה וכמה שחקנים צעירים מאוד מוכשרים.

הסגל הזה צפוי להשתנות הרבה מאוד בקיץ הקרוב. עוסמאן דמבלה, אחד מכוכבי הקבוצה בשבועות האחרונים, צפוי לעזוב כשחקן חופשי - חוזהו יסתיים. פרנק קסייה (מילאן) ואנדראס כריסטיאנסן (צ'לסי) יצטרפו כשחקנים חופשיים. כנראה יצטרפו גם שחקנים אחרים - גם כן "בוסמנים" (כלומר שחקנים שסיימו את החוזה ויכולים להצטרף מבלי לשלם עליהם פיצוי לקבוצתם).

צ צ'אבי, מאמן ברצלונה. הקבוצה הצליחה להתאושש בזכות העבודה שלו עם הסגל והשחקנים | גטי צ

האם יצליחו בברצלונה להחתים שם גדול שיעזור למלא את היציעים של הקאמפ נואו? כרגע זה לא נראה ריאלי. בטח כששחקנים חשובים בקבוצה כרגע (רונלד אראוחו וגאבי) עדיין לא חתמו על חוזים חדשים. כמו כן, הבאת שחקנים שדורשים מאות מיליוני יורו בשכר תוביל לדרישה להעלאת השכר של השחקנים הנוכחיים בסגל. רבים מהם נאלצו לקצץ בשכרם, לדחות קבלת שכר ולהאריך את החוזים כדי להקטין את ההוצאה השנתית עליהם.

בברצלונה מתעקשים שהם לא ימכרו שחקנים כגון פרנקי דה יונג או אנסו פאטי - שניהם נחשבים לשחקני עתיד חשובים בסגל של צ'אבי. ייתכן שהקבוצה תהיה חייבת למכור את ממפיס דפאיי, שמסיים את חוזהו ב-2023, וזאת על מנת לא לאבד אותו ללא קבלת פיצוי בקיץ הבא. בארסה תנסה למכור שחקנים אחרים, אבל ייתכן שתתקשה לעשות זאת בגלל שכרם הגבוה והכסף שהיא חייבת להם.

יש לציין כי מצבה הכלכלי והמקצועי של הקבוצה הרבה יותר טוב מאשר לפני יותר משנה, כשז'ואן לאפורטה השתלט מחדש על הקבוצה. "עשינו עבודה של שלוש שנים בשלושה חודשים כדי להציל את המועדון הזה מקריסה" הסביר אחד מעוזריו של ז'ואן לאפורטה, כוכב הכדוריד לשעבר אנריק מאסיפ. "כולם בברצלונה יכולים להתלהב מהקבוצה שלהם עכשיו. היינו בסיטואציה קטסטרופאלית בגלל ההנהלה הקודמת". אולם, למרות קאמבק מרהיב לצמרת, בארסה עוד רחוקה מאוד מלהיות הכוח הספורטיבי והכלכלי שהיתה בעשור וחצי האחרונים.

עוסמאן דמבלה. צפוי לעזוב כשחקן חופשי, צילום: רויטרס עוסמאן דמבלה. צפוי לעזוב כשחקן חופשי | צילום: רויטרס עוסמאן דמבלה. צפוי לעזוב כשחקן חופשי, צילום: רויטרס

מאסיפ הוא אחד מהאנשים שמרכיבים מחדש את בארסה השבורה. הוא עובד עם לאפורטה ביחד עם מנהלים אחרים במועדון, כולם מתמקדים בבניית העסק מחדש. על צד הספורטיבי - הקריטי ביותר - עובדים מתאו אלמאני, המנהל הספורטיבי וג'ורדי קרויף, המנהל הטכני (שאחראי על גיוס כישרונות בעיקר מחוץ לספרד). צ'אבי הרננדס הוא המאמן, והוא עובד עם צוות של אנשי מקצוע, רובם קטלונים ומכירים את הציפיות, הסגנון וגם את הבעיות בארגון. צ'אבי הוביל לשינויים במחלקות הסקאוטינג וגם במחלקה הרפואית של הקבוצה. העבודה שלו עם הקבוצה הבוגרת פשוט פנטסטית והצילה את העונה של בארסה ואולי גם את הסגל כולו ממכירת חיסול.

השלישייה - אלמאני, קרויף וצ'אבי - מחפשת בימים אלו את השחקנים שמתאימים לברצלונה במסגרת הכלכלית המוגבלת שיש לקבוצה. ואולי חשוב יותר: הם שיקמו את מערכת היחסים הנוראית בין חדר ההלבשה לחדר ההנהלה.

לטווח הארוך, נראה שהגאולה של ברצלונה תגיע משוק העברות השחקנים. ברצלונה תהיה חייבת לפעול נכון וחכם בשוק זה - להביא שחקנים בזול, למכור שחקנים ביוקר. בדיוק ההיפך הגמור ממה שעשו בשנים של ברתומאו כנשיא. זה אומר שהם גם צריכים מערכת גילוי כישרונות ומערכת יחסים טובה מאוד בין אלמאני וקרויף לצ'אבי וצוותו. ייתכן שעל בסיס מערכת היחסים ברצלונה תיבנה מחדש.

ברצלונה הגדולה של סוף העשור הראשון של המאה חייבת הרבה לצ'יקי בגיריסטיין, שהיה המנהל הטכני של הקבוצה. לאפורטה טען שהבאתו של בגיריסטיין בכהונתו הקודמת כנשיא היתה "ההחלטה הכי טובה שעשיתי". בגיריסטיין עמד מאחורי החתמות חשובות וגם מאחורי ההחלטה למנות את מאמן ברצלונה B, פפ גוווארדיולה, לקבוצה הבוגרת. בגיריסטיין היה זה ששכנע את ההנהלה של בארסה ללכת על פפ ולא על ז'וזה מוריניו.

צ צ'יקי בגיריסטיין. ברצלונה הגדולה של סוף העשור הראשון של המאה חייבת לו הרבה | צילום: EPA צ

מערכת היחסים המצוינת של צ'יקי בגיריסטיין ופפ גווארדיולה איפשרה לברצלונה למצוא רמה חדשה של כדורגל ולא פחות חשוב: העניקה לברצלונה את הבסיס המקצועי עליו אפשר לבנות מודל כלכלי משודרג. פפ וצ'יקי שידרו על אותו הגל, החזון שלהם לקבוצה היה אותו חזון. צ'יקי ידע איזה שחקנים פפ רוצה, ופפ סמך על צ'יקי שיביא לו שחקנים שמתאימים לכדורגל שלו. שיתוף פעולה שכזה הוא נדיר בעולם הכדורגל וקריטי להצלחה לטווח הארוך.

ברצלונה צריכה מערכת יחסים כזו בין המאמן לצוות המקצועי. היא צריכה צוות מקצועי חזק שיבנה קבוצה מצוינת בזול יחסית ואז, כשיהיה כסף, לעשות את הרכישות הכי נכונות שאפשר לעשות עם הכסף שיש. מה שהקריס את ברצלונה לחובות ובינוניות מקצועית היה העבודה שלה בשוק העברות השחקנים. השוק הוא גם מה שיכול להחזיר אותה למקומה הטבעי.


תגיות