אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר: מס עיזבון עשוי להכניס למדינה עד 7 מיליארד שקל בשנה מס ירושה | צילום: שאטרסטוק

מחקר: מס עיזבון עשוי להכניס למדינה עד 7 מיליארד שקל בשנה

על פי אומדן מעודכן שפרסמה מחלקת המחקר של הכנסת, סכום זה ייכנס לקופת המדינה אם יוטל מס של 15% על עיזבון של מעל 5 מיליון שקל. בשיעור מס נמוך יותר של 10%, וברף גבוה יותר של 10 מיליון שקלים, ההערכה היא להכנסה שנתית של 3.7 מיליארד שקלים

06.04.2022, 16:42 | תומר גנון

מס עיזבון בשיעור של 15% ברף הכנסות של 10-5 מיליון שקל צפוי להכניס לקופת המדינה בין 5.7 ל-7 מיליארד שקל, כך עולה מהערכה מעודכנת של הכנסות המדינה ממס עיזבון שהכינו במחלקת המחקר והמידע של הכנסת.


קראו עוד בכלכליסט:


על פי המחקר, שהוכן לבקשת ח"כ דוד אמסלם (הליכוד), בשיעור מס עיזבון נמוך יותר של 10%, ברף של 10-5 מיליון שקל, צפי ההכנסות ינוע בין 3.7 ל-4.7 מיליארד שקל. המשמעות היא שההכנסה המינימלית למדינה ממס עיזבון, לפי האומדנים, עשויה להגיע ל-3.7 מיליון שקל, בעוד שההכנסה המקסימלית עשויה להגיע ל-7 מיליארד שקל.

ח"כ דוד אמסלם, מזמין המחקר, צילום: אבי מועלם ח"כ דוד אמסלם, מזמין המחקר | צילום: אבי מועלם ח"כ דוד אמסלם, מזמין המחקר, צילום: אבי מועלם

מס עיזבון או ירושה הוא מס שמטרתו להקטין את אי השוויון מתוך תפישה לפיה ההון שצברו ההורים וממשיך לילדיהם הוא הכנסה לכל דבר שיש למסותה. מס עיזבון מוטל על הנכסים שהמוריש מותיר, ולא על היורשים. לעומת זאת, מס ירושה חל על חלקו של היורש בירושה, ושיעור המס תלוי בקרבת המוריש ליורש ובחלקו בירושה. כלומר, מס עיזבון הוא סוג של מס על הברוטו, בעוד שמס ירושה הוא סוג של מס על הנטו. מס ירושה או עיזבון מוטל במדינות מערביות רבות, כגון יפן, קוראיה, צרפת, ארה"ב, בריטניה וגרמניה.

על פי ההערכה של מחלקת המחקר בכנסת, ב-12 מדינות מפותחות בעלות תוצר לנפש גבוה מישראל בהן קיים מס עיזבון או ירושה, משקל ההכנסות של המדינה מהמס בשנת 2020 היה 0.25% מהתוצר. המס הממוצע במדינות אלה על יורשים ישירים עומד על 21%. לפי ממוצע ה-OECD, אומדן ההכנסות בישראל מהמס צפוי לעמוד על כ-3.6 מיליארד שקלים. עם זאת, הכל תלוי כמובן ברף שממנו מתחילים לשלם את המס, וכן מה שיעור המס שיוטל – אם יוטל.

האומדן של הכנסת מתפרסם 7 שנים לאחר שהוזמן אומדן קודם בנושא, והוא בעצם עדכון מספרי של המודל הקודם. על פי האומדן, שעליו חתומים מנהל המחלקה לפיקוח תקציבי עמי צדיק והכלכלן נתן שבע, נכון לשנת 2018 העשירון העליון מחזיק לבדו כ-60% מההון הפיננסי, וכ-45% משווי הדירות נטו. עובדה זו מצביעה על כך שעושר רב מצוי בידי מעטים, ובפועל אינו מחלחל מטה כאשר הוא עובר מדור לדור.

על פי האומדן, הכנסת ההון של משק בית ממוצע עומדת כיום על 2.5 מיליון שקל, זאת בעוד ההכנסה של משק בית בעשירון העליון עומדת על 11.5 מיליון שקל. סך הירושות של משקי הבית נאמד ב-117.8 מיליארד שקל, ובעשירון הגבוה ב-53 מיליארד שקל.

תגיות