אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תמיר כהן יוותר על כובע אחד בשיכון ובינוי אבל יקבל יותר תמיר כהן, מנכ"ל שיכון ובינוי | צילום: עמית שעל

תמיר כהן יוותר על כובע אחד בשיכון ובינוי אבל יקבל יותר

בעוד שבועיים יפסיק כהן לשמש כיו"ר ויישאר בתפקיד המנכ"ל בלבד, אך החברה רוצה לאשר לו קפיצה בתגמול, שבמסגרתה תקרת השכר שלו תגיע ל־14.2 מיליון שקל. גם אם הגופים המוסדיים, בעלי מניות המיעוט, יתנגדו למדיניות, היא עשויה לעבור

07.04.2022, 06:00 | אלמוג עזר

תמיר כהן יסיים ב־20 באפריל את תפקידו כיו"ר שיכון ובינוי ויישאר בתפקידו השני בלבד, מנכ"ל החברה. בעלי המניות יתכנסו ב־11 במאי לאספה כללית שבה יחליטו על עלות השכר השנתית של כהן ומענק מיוחד עבור 2021. השינוי במשרתו של כהן אמור להשתלם לו: עלות שכרו עשויה להגיע עד 14.2 מיליון שקל בשנה. זאת לעומת 10.8 מיליון שקל שהשתכר בשנת 2020 על שני תפקידיו.

קראו עוד בכלכליסט:

שכרו של כהן בנוי משכר קבוע, מענקים תלויי ביצועים ותגמול הוני. במסגרת האספה הכללית החליטה ועדת התגמול של חברת הנדל"ן המניב לשנות את שלושת המרכיבים שנוגעים למנכ"ל. שכרו הקבוע של תמיר יסתכם ב־170 אלף שקל לחודש (לעומת 164 אלף שקל במדיניות הקודמת), אך שני הסעיפים ששונו דרמטית הם המענקים, השנתי וההוני.

תמיר כהן, מנכ"ל שיכון ובינוי, צילום: עמית שעל תמיר כהן, מנכ"ל שיכון ובינוי | צילום: עמית שעל תמיר כהן, מנכ"ל שיכון ובינוי, צילום: עמית שעל

המענק השנתי של כהן יגדל ל־3 מיליון שקל לעומת 2.6 מיליון שקל, ויוצמד למדד המחירים לצרכן. בנוסף בחברה מבקשים גם לשנות את תנאי המענק. במדיניות החדשה, המענק לא יושפע מירידות ערך חשבונאיות שנרשמות במאזני החברה כהפסד. כן יבוטלו יעדי הרווחיות שהיו נהוגים בחברה, והמענק ייקבע כאחוז מהרווח המתואם. נוספו קריטריונים לקביעת שווי המענק, כמו השלמת הנפקה מניות ראשונה לציבור בקבוצה, שמירה על דירוג אשראי, מימוש סינרגטיות בין החברות־הבנות וכהונה כפולה בכמה תפקידים בחברה. המענק השנתי יינתן רק בתנאי שהחברה רשמה רווח מתואם של לפחות 100 מיליון שקל.

כמו כן, תקרת המענק ההוני למנכ"ל תעלה ל־5 מיליון שקל לעומת 2 מיליון שקל קודם. כהן יקבל אופציות במחיר של 19.95 שקל, הקרוב מאוד לכסף וגבוה רק ב־4% ממחיר המניה אתמול (19.3 שקלים).

שיכון ובינוי בשליטת נתי סיידוף (47%) מאז יוני 2018, לאחר שרכש אותה משרי אריסון. שינוי מדיניות תגמול דורש רוב של בעלי מניות המיעוט, המיוצגים בשיכון ובינוי על ידי המוסדיים. הגופים העיקריים המחזיקים במניות החברה הם מנורה מבטחים (8.14%), מגדל (5.07%), הפניקס־אקסלנס (6.1%) והראל (4.6%).

בשוק צופים כי החברה תתקשה להעביר את מדיניות התגמול החדשה. זאת כי היא מותירה חופש רב חופש להחלטות התגמול של החברה, תוך מצג של שקיפות ופשטות. המוסדיים לרוב מתנגדים לדרגות חופש גבוהות ומעדיפים שמדיניות התגמול תהיה מפורטת וברורה. במידה שהמוסדיים, כבעלי מניות המיעוט, יפסלו את עדכון המדיניות, ועדת התגמול והדירקטוריון עשויים לבצע אובר רולינג ולאמץ אותה גם ללא אישור האספה הכללית.

אם המוסדיים יחליטו להתנגד, זו לא תהיה הפעם הראשונה שבה בעלי המיעוט מבטלים החלטות דירקטוריון של שיכון ובינוי. הדירקטוריון ביקש כי כהן ישמש בתפקיד הכפול (מנכ"ל ויו"ר) במשך שלוש שנים, אך המוסדיים הסבירו כי אין חברה שמתנהלת כך וקיצצו את תקופת התפקיד הכפול ותקופת הסתגלות החברה בחצי.

בחברה מסבירים כי מדיניות התגמול אושרה לאחר שנבחנו שינויים מאז אישור קודמתה ב־2019, ועל סמך הניסיון שנצבר מאז. עוד טענו כי המדיניות החדשה שמה דגש על פשטות כדי שהתגמול יהיה ברור לחברה ולנושאי המשרה.

בחברה מציינים בנוסף כי בשנים האחרונות חלו בה חילופי מנכ"לים תכופים יחסית, בנוסף לחילופים של נושאי משרה ומנהלים אחרים, וכי המשך כהונת כהן תבטיח יציבות. לאחר עזיבת כהן את תפקיד היו"ר, דורון ארבלי יחליף אותו בכובעו זה. החברה החליטה לשדרג גם את שכרו של ארבלי, ובמסגרת המדיניות החדשה התגמול ההוני ליו"ר יעלה מ־1.9 מיליון שקל ל־4.25 מיליון שקל. כהן הוצנח לתפקיד המנכ"ל כתוצאה מפרישתו של אייל לפידות, לאחר שנה בלבד בתפקיד.

בשנת 2021 הסתכמה עלות שכרו של כהן ב־7.66 מיליון שקל, מתוכם השכר הקבוע היה 2.9 מיליון שקל, מענק של 1.7 מיליון שקל ותגמול הוני של 3 מיליון שקל; אם כי ועדת התגמול מבקשת להגדיל את המענק שלו בדיעבד. הוועדה הסבירה כי הרווח של שיכון ובינוי קטן ב־80 מיליון שקל בעקבות הפחתה חשבונאית. מפעל השפכים אלקון שבבעלותה עובד בתפוקה נמוכה זה תקופה ממושכת, ועל כן החברה הפחיתה משוויו במאזן. בסופה של שנה, הרווח המתואם הסתכם ב־125 מיליון שקל והמענק שניתן לכהן עמד על 1.7 מיליון שקל. אלמלא הפחתת הערך, הרווח של החברה היה מסתכם ב־207 מיליון שקל ומתוך כך המענק היה עומד על 2.6 מיליון שקל. על כן החברה מבקשת לתת מענק מיוחד לכהן של כ־900 אלף שקל, שאינו כלול במדיניות.

ביצועי מניית שיכון ובינוי היו פושרים בכהונתו של כהן. מתחילת השנה היא ירדה ב־3%, לאחר שב־2021 עלתה ב־6.4% - תשואת חסר מהותית לעומת מדד ת"א־בנייה, שבו כלולה החברה, שהוסיף 75%, ומדד ת"א־נדל"ן שעלה 53.3%. שווי השוק של שיכון ובינוי הוא 8.3 מיליארד שקל.

"משיכון ובינוי נמסר כי תמיר כהן משמש כמנכ״ל בפועל במקביל לתפקידו כיו״ר החל מחודש יוני 2020. שווי השוק של החברה עלה מאז ביותר מ-40%".

תגיות