אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוסיה הושעתה ממועצת זכויות האדם באו"ם, אוקראינה תקבל עוד נשק מנאט"ו הצבעה באו"ם על הוצאת רוסיה ממועצת הביטחון | צילום: AP

רוסיה הושעתה ממועצת זכויות האדם באו"ם, אוקראינה תקבל עוד נשק מנאט"ו

חברות האו"ם הצביעו הערב בעד השעייתה של רוסיה ממועצת זכויות האדם - הראשונה מאז לוב של קדאפי ב-2011. גם ישראל הצביעה בעד. "אין מקום לפושעי מלחמה. בחרתם בצד הנכון של ההיסטוריה", אמר שר החוץ האוקראיני - שבמקביל קרא למדינות החברות בנאט"ו להגדיל את הסיוע הצבאי לארצו: "הקרב על דונבאס יזכיר את מלחמת העולם השנייה. אם נקבל הרבה נשק, ומהר, נוכל להציל יותר אנשים". נאט"ו תעביר לקייב מערכות נגד טנקים ומטוסים

07.04.2022, 20:28 | ynet

העצרת הכללית של האו"ם החליטה הערב (חמישי) להשעות את רוסיה ממועצת זכויות האדם, בעקבות "הפרות בוטות ושיטתיות" של זכויות אדם בעקבות הפלישה שלה לאוקראינה. 93 מדינות – בהן ישראל – הצביעו בעד המהלך הסמלי, 24 מדינות התנגדו ו-58 מדינות נמנעו. מוסקבה הגיבה לתוצאות ההצבעה בעצרת הכללית ואמרה שההחלטה להשעות אותה "לא חוקית" ומוטה פוליטית.


קראו עוד בכלכליסט:


כדי להשעות את רוסיה ממועצת זכויות האדם של האו"ם, שבה חברות 47 מדינות, היה דרוש רוב של שני שלישים בהצבעה בעצרת הכללית. המדינות שנמנעו לא נכללות בחישוב. רוסיה היא המדינה השנייה בלבד שהושעתה ממועצת זכויות האדם, שהוקמה ב-2006. ב-2011 החליטה העצרת הכללית להשעות את לוב, בעקבות דיכוי ההפגנות של כוחות הביטחון נגד השליט דאז, מועמר קדאפי.


הצבעה באו"ם על הוצאת רוסיה ממועצת הביטחון, צילום: AP הצבעה באו"ם על הוצאת רוסיה ממועצת הביטחון | צילום: AP הצבעה באו"ם על הוצאת רוסיה ממועצת הביטחון, צילום: AP


ארה"ב קידמה את ההצעה להשעות את רוסיה מהמועצה. מזכיר המדינה אנתוני בלינקן אמר הערב שמתקבלים עוד ועוד דיווחים על מעשי אונס, עינויים ומעשי רצח מצד הכוחות הרוסיים באוקראינה. בלינקן אמר שארה"ב מגבירה את הלחץ על הקרמלין, ושמספר המדינות שתומכות באוקראינה ומתנגדות לרוסיה הולך וגדל. בלינקן אמר את הדברים בבריסל, שם נערך כינוס שרי החוץ של נאט"ו.

בבריסל נמצא גם שר החוץ של אוקראינה, דמיטרו קולבה, שבירך הערב על תוצאות ההצבעה. "לפושעי מלחמה אין מקום בגופים של האו"ם שנועדו להגן על זכויות אדם. אני אסיר תודה לכל המדינות החברות שתמכו בהחלטה ובחרו בצד הנכון של ההיסטוריה", הוסיף קולבה.


שר החוץ של אוקראינה דמיטרו קולבה ומזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבריסל, צילום: AP שר החוץ של אוקראינה דמיטרו קולבה ומזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבריסל | צילום: AP שר החוץ של אוקראינה דמיטרו קולבה ומזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבריסל, צילום: AP



שר החוץ יאיר לפיד אמר הערב: "ההצבעה היום אינה משנה את עמדתנו כלפי המועצה לזכויות אדם של האו"ם, שהיא גוף קיצוני, פגום מוסרית, מוטה ואנטי-ישראלי במהותו אשר מנוצל מאז הקמתו בידי המדינות המפרות הראשיות את זכויות אדם בעולם ככלי פוליטי, בין היתר כדי לתקוף את ישראל". בתחילת מרץ הצביעה ישראל בעצרת הכללית בעד גינוי רוסיה בעקבות הפלישה.

בפגישה בבריסל התייחס קולבה למתקפה הגדולה שמתכננת רוסיה בחבל דונבאס במזרח אוקראינה. חייליו של ולדימיר פוטין נסוגו מפרברי קייב ומאזורים אוקראיניים אחרים כדי להיערך מחדש ולהגביר את התקפותיהם בדונבאס - החבל שברובו שולטים מורדים פרו-רוסים הזוכים לסיוע ממוסקבה. קולבה אמר שהקרב על דונבאס יזכיר בהיקפו את מלחמת העולם השנייה, ויכלול אלפי טנקים, מטוסים ורכבים משוריינים. קולבה קרא לחברות נאט"ו לסייע לאוקראינה במהרה. "או שתעזרו לנו עכשיו – אני מדבר על ימים, לא שבועות – או שהעזרה שלכם תגיע מאוחר מדי והרבה אנשים ימותו", אמר קולבה לשרי החוץ של הברית הצבאית שאוקראינה, כזכור, אינה חברה בה.


תוצאות ההצבעה באו"ם. 93 מדינות תמכו, בהן ישראל, צילום: AP תוצאות ההצבעה באו"ם. 93 מדינות תמכו, בהן ישראל | צילום: AP תוצאות ההצבעה באו"ם. 93 מדינות תמכו, בהן ישראל, צילום: AP


"האג'נדה שלי מאוד פשוטה – נשק, נשק ועוד נשק", הדגיש קולבה. "ככל שנקבל יותר נשק, והוא יגיע לאוקראינה מוקדם יותר, כך נציל יותר אנשים". הוא הזהיר כי הטבח בעיירה בוצ'ה "היה רק קצה הקרחון", ולכן צריך למצוא דרך לשים סוף למלחמה כדי שלא יתחוללו עוד זוועות. לדבריו בהשוואה לבוצ'ה, המצב בעיר מריופול - שנמצאת תחת מצור רוסי כבר שבועות ארוכים - "גרוע בהרבה".

מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג אמר הערב שחברות הברית הצבאית הסכימו להגדיל את הסיוע הצבאי לאוקראינה, ויעבירו לה מגוון של מערכות נשק – אך לא ציין מאיזה סוג. הגנרל האמריקאי מארק מילי, ראש המטות המשולבים של צבא ארה"ב, אמר לאחר מכן שארה"ב ובעלות בריתה יעבירו לאוקראינה 25,000 מערכות נגד מטוסים – שכוללות טילי סטרינגר - ו-60,000 מערכות נגד טנקים.

חברות נאט"ו, שלא מעוניינות לקחת חלק פעיל במלחמה עם רוסיה, סירבו לשלוח חיילים לאדמת אוקראינה או לסגור את המרחב האווירי שלה. הן אמנם העבירו לה טילים נגד טנקים ומטוסים אך לא שלחו לה מטוסים, טנקים או ציוד אחר שידרוש לאמן את כוחותיה להשתמש בו. אתמול דיווח בכיר אמריקאי שכוח אוקראיני מצומצם נמצא בארה"ב ועובר הכשרה בנוגע לשימוש במל"טים מתקדמים.

סטולטנברג הזהיר שהמלחמה באוקראינה עלולה להימשך חודשים ארוכים – ואף שנים – וכי העולם צריך להיערך לכך. הוא אמר שבעלות הברית "מוכנות לעשות יותר" כדי לספק עוד ציוד צבאי לקייב.

במקביל ממשיכה אוקראינה לקרוא לעולם להחריף את הסנקציות על מוסקבה - וכך לאלץ אותה לסיים את המלחמה. בנאום בפני הפרלמנט היווני אמר נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי שמדינות חייבות להפסיק לרכוש נפט מרוסיה, ולנתק את הבנקים הרוסיים מהמערכת הפיננסית העולמית.


גופות באוקראינה. קריאה לאזרחים להתפנות ממזרח המדינה, ynet גופות באוקראינה. קריאה לאזרחים להתפנות ממזרח המדינה | ynet גופות באוקראינה. קריאה לאזרחים להתפנות ממזרח המדינה, ynet


בנאומו האחרון בפני האומה אמר זלנסקי כי צבא רוסיה צובר כוחות לקראת מתקפה חדשה על דונבאס. "נילחם ולא ניסוג", הבטיח זלנסקי, "נשתמש בכל האפשרויות העומדות לרשותנו כדי להגן על עצמנו עד שרוסיה תתחיל לחתור ברצינות לשלום. זו ארצנו. זה עתידנו. ולא נוותר עליהם". סגנית ראש ממשלת אוקראינה, אירינה ורשצ'וק, שבה והדגישה כי תושבי דונבאס נקראים למהר ולהתפנות מערבה, משום שכאשר תתחיל המתקפה הרוסית הממשלה בקייב לא תוכל לעזור להם.

בעקבות החשש ממתקפות קשות בדונייצק ולוהנסק - שני המחוזות שמרכיבים את דונבאס - גם בעיר דניפרו, שנמצאת במחוז דניפרופטרובסק הסמוך ללוהנסק, התבקשו היום התושבים להתפנות. ראש העיר הרביעית בגודלה באוקראינה קרא לנשים, לילדים ולקשישים לעזוב את העיר לאור החשש ממתקפה רוסית נרחבת במזרח אוקראינה. "המצב בדונבאס מתחמם בהדרגה, ואנחנו מבינים שאפריל יהיה אינטנסיבי למדי", אמר ראש העיר בוריס פילטוב. "כל מי שיכול, כפי שכבר אמרתי, צריך לעזוב. זה כולל נשים, ילדים, קשישים, ומי שלא לוקח חלק ישיר בפעילות המשק". בניגוד לערים שנמצאות דרומית ומזרחית לדניפרו, בעיר טרם היו קרבות משמעותיים ותקיפות נרחבות.

תגיות