אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אייפון SE 2022: הטלפון הזול שמיועד לגרום לכם לשלם יותר (על מכשיר אחר) אייפון SE 2022 | צילום: רפאל קאהאן

בדיקה

אייפון SE 2022: הטלפון הזול שמיועד לגרום לכם לשלם יותר (על מכשיר אחר)

המסך מ-2017, העיצוב גם, אבל המצלמה מפתיעה והוא יכול להתאים לאלה שרוצים טלפון בלי רעש וצלצולים. עם זאת, המיצוב שלו מיועד בראש ובראשונה לגרום לכם לשקול להוציא עוד כסף על מכשיר מודרני יותר

09.04.2022, 07:49 | רפאל קאהאן

אפל היא חברה שבנויה על שני עקרונות עסקיים: טכנולוגיה חדשנית נגישה לציבור הרחב ומערכת שיווק משומנת שיודעת למכור חלומות וקסמים כגאדג'טים טכנולוגיים. האייפון SE 2022 הוא המוצר האחרון שהשיקה החברה שמדגים היטב את התובנה הזו. הדור הקודם של האייפון SE הושק ב-2020 ולא הפך ללהיט מכירות. לפניו, האייפון SE נודע כאייפון 8 - כלומר מכשיר שלא השתנה מהותית בחמש השנים האחרונות למעט המעבד והחומרה הפנימית. אפל עדיין דורשת עבורו, בגרסת הבסיס, סכום נאה שאצל כל יצרנית אחרת היה מניב מכשיר ביניים מודרני עם מסך גדול ואפילו מצלמה מתקדמת. אז למה היא מתעקשת על מכשיר כזה? יש לכך מספר סיבות, שאותן נפרט בסוף הסקירה הקצרה של יכולותיו.

עיצוב ומבנה: חזרה לעבר

כאמור, האייפון SE נהנה מאותו העיצוב של האייפון 8 ואפילו במידה מסוימת של האייפון 7. מדובר במכשירים מיושנים בימינו, כאלה שאם תראו אותם יעלו לכם תמונות נוסטלגיות של סוללה שנגמרת בתוך פחות מיום עבודה או מסך שבור תמידית. ועדיין, יש משהו רומנטי במכשיר טלפון שכל כולו מיועד לשמש בעיקר כאמצעי תקשורת. אין לכם סיכוי לראות סרטונים בנוחות, להקליד יותר מהודעת צ'ט או לצלם משהו שנועד ליותר משליחה בווטסאפ המשפחתי. הוא מציע מבנה קומפקטי וקל. את החלק הנוסטלגי העיקרי מספק כפתור זיהוי טביעות האצבעות שתופס חלק ניכר מהמרכז הקדמי של המסך.


אייפון SE 2022. מכשיר שכל כולו נועד לשמש בעיקר כאמצעי תקשורת, צילום: רפאל קאהאן אייפון SE 2022. מכשיר שכל כולו נועד לשמש בעיקר כאמצעי תקשורת | צילום: רפאל קאהאן אייפון SE 2022. מכשיר שכל כולו נועד לשמש בעיקר כאמצעי תקשורת, צילום: רפאל קאהאן


השלדה בנויה מאלומיניום ומחופה בשני צדיה בזכוכית מוקשחת גנרית של אפל. זה לא מכשיר משוריין אבל הוא כן מצויד בהגנה מפני מים ואבק. שוליו מעוגלים והוא מאוד נוח לאחיזה, כמו גם מציע משקל נמוך יחסית של כ-145 גרם. נתון שלא תפגשו כיום אצל רוב המתחרים. הוא גם דקיק יחסית עם 7.3 מ''מ. בקיצור, זה מכשיר קל לנשיאה ונוח לשימוש. איכות הבנייה מצוינת כרגיל אצל אפל - אבל זה לא מכשיר פרימיום וזה ברור. בסך הכל זה מכשיר שיגרום להיפסטרים לחייך ולאחרים להעריך את אומץ לבכם על כך שאתם מתמודדים יפה עם הלחץ החברתי לרכוש תמיד יותר יקר ויותר חדש.


דקיק יחסית, צילום: רפאל קאהאן דקיק יחסית | צילום: רפאל קאהאן דקיק יחסית, צילום: רפאל קאהאן


חומרה: מנוע ספורט בתוך גוף של ישיש

אחת ההברקות של אפל היא המעבד של ה-SE. מדובר באותו מעבד שתמצאו בשאר המכשירים. היא לא הסתפקה בדור קודם או במעבד אחר. ה-A15 ביוניק שמניע את האייפון 13 פרו מקס מפעיל גם את ה-SE. אז מהבחינה הזו מדובר בסמארטפון שיכול תיאורטית להתמודד עם מכשירי הדגל המובילים של ימינו, מבחינת יכולת חישוב לפחות. זיכרון הפעולה עומד על 4 גיגה-בייט שזה מספיק בהחלט עבור אפל ומסך קטן. מנגד, מרחב האחסון הבסיסי הוא 64 גיגה-בייט בלבד. זה מאוד מגביל בימינו, שכן כל קובץ מולטימדיה באיכות טובה, ספריית אפליקציות מלאה או ספריית שירים באיכות גבוהה יותר מ-MP3 דורשים מינימום של 128 גיגה-בייט כדי לא להיסתם לאחר כמה חודשים. ישנם גם דגמים עם 128 גיגה-בייט או 256 גיגה-בייט אבל אלה חלק מהמזימה של אפל.


מרחב אחסון מגביל בימינו, צילום: רפאל קאהאן מרחב אחסון מגביל בימינו | צילום: רפאל קאהאן מרחב אחסון מגביל בימינו, צילום: רפאל קאהאן


המסך עצמו הוא החלק הכי פשוט כאן. בשביל לא להתחרות במיצוב של האייפון מיני, ה-SE מצויד במסך LCD ברזולוציית HD בלבד (או רטינה באפלית מדוברת) ובגודל של, תחזיקו חזק, 4.7 אינץ'. זה המסך ההיסטורי של האייפון 7. והוא היה טוב לזמנו אבל כיום הוא בהחלט לא מספיק - הבהירות שלו נמוכה למדי ומתמודדת בקושי עם אור יום מלא של שמש קיצית ואין לו קצב רענון גבוה. הסוללה גם היא לא תסובב ראשים - היא מציעה קיבול של כ-2,000 מיליאמפר שעה שגם לפני חמש שנים היו נחשבים כמינימום שבמינימום. אבל אי אפשר להוסיף יותר מכך במכשיר כל כך קטן. ואולם המעבד החדש יודע לשמור על רמת נצילות אנרגטית הרבה יותר טובה מהמעבדים הקודמים אז אתם עדיין מקבלים כאן נתון של שלושת-רבעי יום שימוש ממוצע למרות הכל. כמו כן, יש כאן אפילו טעינה מהירה בת 20 וואט שתמלא את הסוללה הצנומה בכ-70 דקות או 50% ממנה בחצי שעה.

המסך כמו של אייפון 7 - ממש לא מספיק בימינו, צילום: רפאל קאהאן המסך כמו של אייפון 7 - ממש לא מספיק בימינו | צילום: רפאל קאהאן המסך כמו של אייפון 7 - ממש לא מספיק בימינו, צילום: רפאל קאהאן


תוכנה ומולטימדיה: iOS 15 אבל אחריך

נתחיל עם הדברים הטובים באמת, איכות הצליל כאן מעולה, באמת. זה אחלה מכשיר לחובבי מוזיקה בדרכים. אמנם אין כאן שקע אוזניות, אבל איכות הצליל עשירה וניכר שבאפל דאגו לזה שהוא יציע חווייה טובה כמעט כמו באייפון 13 הרגיל. הרמקולים לא חזקים בטירוף אבל גם הם מציעים צליל איכותי וטובים אפילו לשימוש במקום הומה אדם. פתיחת המכשיר מתבצעת דרך זיהוי טביעת אצבע. יש שיאהבו ויש שיתגעגעו לזיהוי הפנים של האחים הגדולים - אבל בסך הכול המכשיר עובד ממצב נעול לפתוח בתוך מילישניות בודדות. אז אין מה להתלונן. מבחינת ביצועים, זה לא מכשיר שיתבייש ביכולותיו מול אחרים - המעבד העוצמתי מאפשר להריץ עליו כמעט כל דבר כאשר המגבלות היחידות מגיעות מהעיצוב המיושן שלו ולא מהמעבד הנמרץ. גיימרים אולי לא ירגישו כאן בבית - אבל בכל שאר הסעיפים זה עובד ועובד היטב.


מעבד עוצמתי, צילום: רפאל קאהאן מעבד עוצמתי | צילום: רפאל קאהאן מעבד עוצמתי, צילום: רפאל קאהאן


ממשק התוכנה של iOS 15.4 אינו הטוב ביותר של אפל. אם אתם מגיעים מאנדרואיד זה אומר שאין מגירת אפליקציות, ושווילון ההתראות מופיע על ידי משיכה מלמעלה בעוד שאת חלון ההגדרות המהירות מעלים במחווה כלפי מעלה. כמו כן אין כאן את ממשק המחוות של האייפון X והילך. הכול כאן מבוסס על כפתור הבית שמגיב מהר מאוד כמו בעבר. יש כאן כמובן את פונקציית המיקוד שמאפשרת לכם לשמור על זמן שימוש מוגבל. אחד החידושים העיקריים היא אפליקציית פייסטיים. זו דומה מאוד למה שמקבלים בזום. עם זאת לא מדובר באפליקציה שיכולה להחליף את ווטסאפ או זום עצמה, כך שאין הרבה מה להכביר במילים. הדפדפן ספארי זוכה כעת לשורת כתובות בתחתית חלון הגלישה להקלדה נוחה של כתובת האתר אליו רוצים לגלוש.

מצלמה: פשוטה ויעילה

המצלמה גם היא לא זכתה לשדרוג חומרה. זה אותו חיישן בן 12 מגה-פיקסל שתמצאו באייפונים הישנים. הוא מצויד בייצוב תמונה אופטי, אבל אין כאן מצב לילה, כי החיישן עתיק מדי וזאת למרות יכולות העיבוד המרשימות של ה-A15. בסך הכול מדובר במצלמה שמעניקה רק מצב אחד ותו לא. אין כאן מאקרו, זום או צילום זווית רחבה. כן יש כאן יכולת צילום דיוקן עם טשטוש רקע שזה חשוב מאוד בעידן האינסטוש והטיקטוק. איכות הצילום של המצבים הקיימים מעולה. למעשה היא תזכיר לכם איכות צילום של כל אייפון אחר. זה מעולה כי זה אומר שאפל הצליחה לשמור על איכות התמונה למרות החומרה הלא כל כך חדישה.


המצלמה. איכות התמונה נשמרת, צילום: רפאל קאהאן המצלמה. איכות התמונה נשמרת | צילום: רפאל קאהאן המצלמה. איכות התמונה נשמרת, צילום: רפאל קאהאן


מצב הסלפי לעומת זאת מפתיע למדי. החיישן בן 7 מגה-פיקסל אינו מסוגל לנפק תמונות טובות על הנייר, לפחות לא כאלה שיתחרו בחיישני ה-16 או 32 מגה-פיקסל של המתחרות מבית אנדרואיד, אבל הוא מפתיע ומספק תמורה מצוינת למחיר. התמונות מפורטות, בהירות ועם צבעוניות נעימה מאוד. יתרה מכך יש כאן גם תמיכה במצב דיוקן והוא לא פחות מוצלח מזה של החיישן הראשי. גם צילום הווידאו מסוגל לצלם סרטונים ברזולוציה של עד 4K באיכות מפתיעה מאוד. הייצוב האופטי עושה עבודה מעולה ושומר על יציבות הצילום. הוכחה שלפעמים יותר מספרים ופיצ'רים על הנייר לא תמיד מתורגמים לביצועים בחיים האמיתיים.

סיכום ואלטרנטיבות: קומפקטי ומפתיע בצילום אבל הוא נועד למטרה אחת בלבד - למכור לכם אייפון יקר יותר

קו מכשירי ה-SE נועד במקור לספק את צרכי השוק ההודי והאמריקאי. הראשון כדי לאפשר ליותר לקוחות לקבל גישה לסמל הסטטוס של אפל, ובשוק הביתי כדי לשכנע את אלה שלא מעוניינים או חסכנים לרכוש סמארטפון. אבל יותר מכל, האייפון SE מיועד למכור לכם את דגמי המיני וה-13 הרגיל. זה מאוד פשוט. דגם הבסיס של ה-SE עולה כ-2,000 שקל. ואולם מדובר במכשיר בסיסי ביותר שמרחב האחסון שלו לא יספיק לשימוש שוטף ממוצע עם גיבויי ווטסאפ, מיילים ואפליקציות מודרניות. כדי לסבר את האוזן, כיום רק אפליקציית פייסבוק שוקלת יותר מ-100 מגה-בייט. ואם תוסיפו ווייז, יוטיוב, ספוטיפיי ועוד כהנה וכהנה תגיעו מהר מאוד לשטח אחסון פנוי צנום למדי. מנגד, אתם יכולים לרכוש את גרסת ה-128 גיגה-בייט או אפילו 256 גיגה-בייט ב-2,200 או 2,650 שקל בהתאמה.


אייפון SE 2022, צילום: רפאל קאהאן אייפון SE 2022 | צילום: רפאל קאהאן אייפון SE 2022, צילום: רפאל קאהאן


אבל שימו לב לתמחור של המיני 12 ושל ה-13. את האחרון תוכלו למצוא בגרסת 128 גיגה-בייט - כולל מסך 6.1 אינץ' במחיר שנע בין 2,800 לכ-3,500 שקל בהתאם לסוג היבואן. את המיני 12 או ה-12 הרגיל תוכלו למצוא במחיר של ה-SE החדש. זאת אומרת בין 2,000 ל-3,000 שקל. וכאן מדובר כבר בפער קטן למדי. זיכרו שבכל במקרים אתם מקבלים מכשירים עם חומרה דומה, מסך גדול יותר (5.4 אינץ' במיני ו-6.1 אינץ' בדגמים הרגילים) ואיכותי יותר, מצלמה טובה הרבה יותר וגוף הרבה יותר עמיד כמו גם זיהוי פנים. זאת אומרת שה-SE נועד לגרום לכם לחשוב פעמיים על האם לקנות אותו או לשדרג בעוד קצת כסף למכשיר מודרני בהרבה. וזה טריק שיווקי.


אפל היא אלופת הטריקים השיווקיים, צילום: רפאל קאהאן אפל היא אלופת הטריקים השיווקיים | צילום: רפאל קאהאן אפל היא אלופת הטריקים השיווקיים, צילום: רפאל קאהאן


כי אפל הרי היתה בקלות יכולה לתמחר אותו גם ב-1,500 שקל. החומרה שלו כמו גם פסי הייצור ושאר עלויות הפיתוח שלו כוסו הרי כבר לפני שנים - עלויות הייצור שלו זולות מאוד לאפל והיא יכולה להרוויח יפה גם אם תמכור אותו במחיר נמוך ב-25% מהנוכחי. אבל היא מעדיפה לשמור את התמחור קרוב למדי לדגמי האייפון הרגילים כדי שאם אתם מתלבטים - ההחלטה תהיה לשדרג למכשיר יקר יותר. עם זאת ולמרות הכול אני מחבב את ה-SE - הוא מיועד למי שלא רוצה סמארטפון שיפריע לו לחיים. אם אתם מאלה שעבורם הטלפון הוא כורח או רוע הכרחי, ה-SE יספק לכם את כל הסיבות שבעולם לא להתפתות למכשיר יקר יותר.

המכשיר סופק באדיבות דינמיקה

תגיות