אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נפילת המניות של חברות הטכנולוגיה - תוצאה של חשבונאות ידנית בורסת תל אביב | צילום: בלומברג

TechTalk

נפילת המניות של חברות הטכנולוגיה - תוצאה של חשבונאות ידנית

התחזיות והאקסלים של האנליסטים לגבי חברות שעומדות לפני הנפקה לא יכולות להיות מדויקות כל עוד הן מבוססות על חישובים בדרך הישנה והלא ממש טובה. אמיר בולדו, מייסד Trullion, מתריע: ענף החשבונאות חייב להתקדם טכנולוגית למאה ה-21

10.04.2022, 13:55 | אמיר בולדו

השנתיים האחרונות היו מהמטורפות שידע ההייטק הישראלי: גיוסים בשוויי ענק, הנפקות בבורסה בכל שבוע ושבירת שיאים בכל מובן אפשרי. ואולם, הדו"חות השנתיים שפורסמו בחודש שעבר הציגו מציאות אחרת מטירוף ההנפקות של השנה שעברה. התחזיות התנגשו במציאות בחוסר התאמה מוחלט, כשמניות של חברות ישראליות רבות התרסקו.

קראו עוד בכלכליסט:

ברגע אחד התברר שהתחזיות והאקסלים של האנליסטים לא היו מדויקים מספיק. שינוי המגמה החד מצמיחה מהירה לנפילת המניות לא בהכרח מעיד על איכות החברות הישראליות. הוא משקף בעיקר את מידת הדיוק במידע הפיננסי על החברות הללו ואת יכולות ניבוי העתיד של המשקיעים בשוק נוכח אפקט הקורונה.

רק השבוע פורסם דו"ח שמראה כי מספר ההנפקות של חברות ישראליות בבורסה בניו יורק ובתל אביב נחתך משמעותית בהשוואה למרץ בשנה שעברה - מה שממחיש את ההשפעה של ההפסדים בבורסה על כלל האקוסיסטם. אם במשך שנתיים חברות רצו ללחוץ במהירות על פעמון ההנפקה, הרי שהיום יזמים ומשקיעים חושבים פעמיים ושלוש לפני שהם מחליטים לבצע צעד שיכול להיות דרמטי - צעד שעלול להרוס חברות שיכולות להצליח בשוק הפרטי ולהישאר שם עוד זמן רב לפני שהן עוברות למגרש הציבורי.

השקעה במניות. כדאי לדעת קודם כמה באמת החברות שוות, צילום: Shutterstock השקעה במניות. כדאי לדעת קודם כמה באמת החברות שוות | צילום: Shutterstock השקעה במניות. כדאי לדעת קודם כמה באמת החברות שוות, צילום: Shutterstock

שתי התופעות הללו מטלטלות היום את שוק ההייטק בישראל וחושפות את העובדה שענף הפיננסים והחשבונאות, שאחראי למספרים שמאחורי החברות, חייב להתקדם, ולא יכול להישאר מאחור. עליו להסתמך על אוטומציה ועל הצפי לעתיד הפיננסי של החברות. תחום הפיננסים חייב להתאים את עצמו לשוק הטכנולוגי ולהפוך למדויק יותר ומתקדם יותר, וכך גם ליעיל ואמין יותר, כדי לאפשר למשקיעים צפייה מהימנה יותר במידע הפיננסי האמיתי של החברות ובכך להפחית את עיוותי הערכות השווי ולמנוע הונאות שעשויות להתרחש בעקבות עיוותים כאלה. התקדמות הטכנולוגיה בתחום החשבונאות תוביל גם לדיוק רב יותר בכל הקשור לתחזיות לקראת הדו"חות ותאפשר להציג תמונה אמיתית ומהימנה שלא תפתיע אף אחד.

אף על פי שענף החשבונאות והפיננסים נתפס כקר ומנוכר, החישובים בו כוללים פרשנויות סובייקטיביות ולעיתים רגשיות ואינטרסנטיות - בייחוד כשמדובר בסכומים אדירים כמו אלה שאנו נתקלים בהם בגיוסים, קביעת שווי ובהנפקות. כל יזם רוצה שהחברה שלו תצליח ותגיע לרווחים, וכל משקיע רוצה שהשקעתו הכספית תשתלם. לכן, לא יכול להיות שבעידן הטכנולוגי בשנת 2022 חישובים פיננסיים יתבצעו בצורה ידנית, לרוב בעזרת אקסל, ולא דרך טכנולוגיות שמאגדות את כל הנתונים, מעבדות אותם ויכולות להציג את התמונה הפיננסית שחור על גבי לבן, בצורה אובייקטיבית, ובכך למנוע טעויות ואכזבות.

אמיר בולדו , צילום: עופר חג אמיר בולדו | צילום: עופר חג'יוב אמיר בולדו , צילום: עופר חג

לא ייתכן שבשנת 2022 תחום שמתעסק בחברות שמפתחות את הטכנולוגיות החדישות ביותר ומתעסקות בחידושים ובקידמה יתנהל בצורה מסורתית ויישאר מאחור. יש שיאמרו שההסתמכות על טכנולוגיה בעניינים כה רגישים היא מפחידה ואפילו מוגזמת, ושיש דברים שעדיף שיישארו כפי שהם, אבל בדומה לתעשיות שמרניות אחרות שכבר מחבקות את הטכנולוגיות שנוצרו בשבילן, גם ענף החשבונאות, שמגלגל מאות מיליארדי דולרים בשנה, צריך ללכת צעד אחד קדימה ולהתיישר עם שאר העולם, הצועד לכיוון טכנולוגי בכל תחום שהוא. ההתקדמות הטכנולוגית צריכה להגיע דווקא בגלל הרגישות והחשיבות שיש לדיוק ולמהימנות בכל הקשור לכסף, ובייחוד לסכומים גדולים כמו אלה שחברות ההייטק הישראליות מספקות.

חשוב להבין: אוטומציה של הענף לא באה להחליף את מנהלי הכספים, שחיים ומכירים את החברות שלהם כמו את כף ידם, אלא להיות להם לעזר ולסייע להם לייצר נתונים אמיתיים שישקפו את מצב החברה בצורה המדויקת ביותר ויובילו גם לתכנון יעיל ואמין, ולרווחים שישתלמו לבסוף לכל הצדדים.

אמיר בולדו הוא מייסד שותף וסמנכ"ל טכנולוגיות ראשי בחברת Trullion



תגיות