אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בניסיון אחרון לדחות את התביעה של מטא: NSO עתרה לבית המשפט העליון בארה"ב תוכנת ריגול פגסוס NSO | צילום: גטי

בניסיון אחרון לדחות את התביעה של מטא: NSO עתרה לבית המשפט העליון בארה"ב

החברה הישראלית מואשמת בעמידה מאחורי פריצה לווטסאפ ששימשה למעקב אחר עיתונאים ופעילי זכויות אדם. NSO ביקשה בעבר לדחות התביעה בטענה שהיא חסינה בתור סוכנות שלמדינה, אבל בית המשפט המחוזי לא קיבל את הערעור. סיכויי הצלחתה של העתירה נמוכים

12.04.2022, 09:10 | עומר כביר

מפתחת תוכנות הריגול הישראלית NSO עותרת לבית המשפט העליון בארה"ב בבקשה שיפסוק כי החברה חסינה מתביעות אזרחיות במדינה וידחה על הסף את התביעה שהגישה נגדה מטא (לשעבר פייסבוק) – כך לפי דיווח של אי-פי.

קראו עוד בכלכליסט:

לפי סוכנות הידיעות, בעתירה שהגישה לבית המשפט טוענת NSO שיש להכיר בה כסוכנת של מדינה זרה ולכן היא זכאית לחסינות לפי החוק האמריקאי שמגביל תביעות נגד מדינות אחרות. העתירה הוגשה לאחר שבנובמבר שעבר דחה בית משפט פדרלי לערעורים את ערעורה של NSO על החלטת ערכאה נמוכה יותר בנושא ופסק שהתביעה שהגישה נגדה מטא יכולה להמשיך להתקדם.

בעתירה שהוגשה בשבוע שעבר טוענת NSO כי ערכאות נמוכות יותר הציגו לאורך השנים עמדות מעורבות בנוגע לחסינות ריבונית וכי יש הכרח שבית המשפט העליון יפסוק בסוגיה שהיא בעלת השלכות מהותיות לביטחון הלאומי ולממשלות בכל העולם. "מדינות רבות, כולל ארה"ב, מסתמכות על קבלנים פרטיים כדי לנהל או לתמוך בפעילויות ממשלתיות. אם קבלנים אלה לא זכאים לחסינות, ארה"ב ומדינות אחרות עלולות לגלות שהפעילות הצבאית והמודיעינית שלהם משובשת על ידי תביעות".

בתביעה שהוגשה באוקטובר 2019 טוענת מטא כי NSO עומדת מאחורי פריצה לווטסאפ ששימשה בין השאר למעקב אחרי לפחות 100 עיתונאים ופעילי זכויות אדם. NSO ביקשה לדחות את התביעה על הסף בטענה שלפיה היא זכאית לחסינות. ביולי 2020 דחה בית משפט מחוזי פדרלי את בקשת החברה. לדברי בית המשפט NSO לא הצליחה להוכיח שהיא זכאית לחסינות זו מכיוון שלא הוקמה או התאגדה בארצות הברית. NSO ערערה על ההחלטה לבית משפט פדרלי לערעורים, שפסק: "בית המשפט דוחה את טיעון הנתבעת שהיא זכאית לחסינות שחלה על גורמים זרים. חסינות זו לא חלה על יישויות".

משרדי NSO במרכז ספיר ערבה, צילום: גטי משרדי NSO במרכז ספיר ערבה | צילום: גטי משרדי NSO במרכז ספיר ערבה, צילום: גטי

העתירה לעליון צפויה לעכב את פתיחה שלב גילוי הראיות בתביעה. השלב הבא יהיה החלטה של שופטי בית המשפט העליון האם לדון בעתירה. בית המשפט העליון לא מחויב לדון בכל העתירות שמוגשות אליו ובוחר לרוב תיקים בעלי חשיבות עקרונית לשאלות מהותיות. בכל אופן, יכולים לעבור חודשים עד שיקבלו השופטים החלטה האם לדון בעתירת NSO. אם יחליטו השופטים שלא לדון בעתירה יהיה הדבר שקול לדחייה שלה ללא נימוקים. אם יוחלט לדון בה, NSO תידרש לשכנע את בית המשפט שהיא סוכנת מדינה שזכאית לחסינות. במקרה שהעתירה תתקבל, התביעה של מטא צפויה להידחות, כשייתכן שההחלטה תשפיע גם על התביעה שהגישה אפל נגד NSO.

מווטסאפ נמסר בתגובה לאי-פי: "הרוגלה של NSO פולשת לפרטיות של אזרחים, של עיתונאים ושל פעילי זכויות אדם בכל העולם, וההתקפות שלה חייבות להיפסק. שני בתי משפט בארה"ב דחו את הטענה המופרכת של NSO לחסינות ואנו מאמינים שאין סיבה שבית המשפט העליון ישמע את המאמץ האחרון שלה לחמוק מאחריות. הענקת חסינות לחברות ריגול היא מסוכנת לעולם".


תגיות