אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביידן מאשים את פוטין: "מבצע רצח עם" נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילומים: רויטרס

ביידן מאשים את פוטין: "מבצע רצח עם"

נשיא ארה"ב מחריף עוד יותר את הטון נגד נשיא רוסיה שאותו כינה "דיקטטור", לאחר שעד כה אמר כי מעשיו אינם מהווים רצח עם: "זה נהיה ברור יותר ויותר". נשיא אוקראינה שיבח את ביידן: "הכרחי לקרוא לדברים בשמם". פוטין הופיע בטלוויזיה אחרי ימים של היעדרות: "פשעי מלחמה בבוצ'ה? זה זיוף"

13.04.2022, 09:10 | ynet

הוא קרא לו "פושע מלחמה", כינה אותו "קצב", אמר שהוא "לא יכול להישאר בשלטון" - וכעת נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן מחריף עוד יותר את הטון נגד נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ואומר כי הוא "דיקטטור שמבצע רצח עם". זו הייתה הפעם הראשונה שביידן השתמש במונח "רצח עם" כדי לתאר את הפלישה הרוסית לאוקראינה.

קראו עוד בכלכליסט:

בנאום באיווה אמש (שלישי) התייחס הנשיא האמריקני לצעדים שהממשל שלו מבצע על מנת לבלום את עליית מחירי הדלק עקב המלחמה באוקראינה, ואמר: "תקציב המשפחה שלכם, היכולת שלכם למלא את מכל הדלק, כל אלו לא צריכים להיות תלויים בשאלה אם דיקטטור מכריז מלחמה ומבצע רצח עם בצד השני של העולם".


גופות בבוצ גופות בבוצ'ה אוקראינה | ynet גופות בבוצ


מאוחר יותר עמד ביידן מאחורי האשמתו: "אמרתי שזה רצח עם מכיוון שזה נהיה ברור יותר ויותר שפוטין מנסה למחוק את הרעיון של 'להיות אוקראיני'". הוא ציין כי "הראיות מצטברות. ניתן לעורכי הדין להחליט אם זה עומד ברף של רצח עם, אבל זה בוודאי נראה כך עבורי". בפעמים קודמות שנשאל בנושא אמר ביידן כי אינו סבור שמעשי רוסיה מהווים רצח עם, כפי שנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי מפציר במנהיגי העולם לומר - אלא הגדיר אותם "פשעי מלחמה".

זלנסקי בירך על הצהרתו של ביידן וכינה את הנשיא האמריקני בטוויטר כעבור כמה שעות "מנהיג אמיתי". לדבריו, "הכרחי לקרוא לדברים בשמם כדי לעמוד נגד הרשע".


וולודימיר זלנסקי נשיא אוקריאנה, רויטרס וולודימיר זלנסקי נשיא אוקריאנה | רויטרס וולודימיר זלנסקי נשיא אוקריאנה, רויטרס


אוקראינה והמערב מזהירים בימים האחרונים כי רוסיה נערכת בימים אלה למתקפה גדולה, מחודשת ומרוכזת באזור חבל דונבאס שבשליטת המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה, כדי להרחיב את אזורי השליטה של המורדים שם. בין השאר היא מקווה להשלים את כיבושה של עיר הנמל האסטרטגית מריופול, שמופגזת ללא רחם כבר שבועות ארוכים, ויותר מ-100 אלף בני אדם נצורים בה.

לדברי האוקראינים, יותר מ-20 אלף אזרחים כבר נהרגו במריופול. את המידע הזה קשה לאמת, אבל במערב רווחות ההערכות שמספר ההרוגים שם אכן עומד על אלפים רבים. העובדה שהתקיפות הרוסיות נמשכות ללא הפסקה אינה מאפשרת לגורמים זרים להיכנס אל העיר, לבדוק את המצב בה ולסייע לנפגעים. אתמול נראה כי הקרב על מריופול מגיע לשלב מכריע, כשכתבים של רויטרס המלווים את המורדים הפרו-רוסים במתקפה שלהם על העיר ראו להבות עולות מאזור התעשייה אזובסטל, שבו מתבצר כוח נחתים אוקראיני.


נשיא ארצות הברית ג נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן ונשיא רוסיה ולדימיר פוטין | צילומים: רויטרס נשיא ארצות הברית ג

מהעולם המשיכו אתמול להגיע תגובות על הטענות שהפיצה שלשום "יחידת אזוב", מיליציה אוקראינית שהוקמה על-ידי אנשי ימין קיצוני והצטרפה לכוחות הממשלה האוקראיניים, שלפיהן הכוחות הרוסיים עשו שימוש ראשון בנשק כימי כלשהו במריופול. זלנסקי אמר בנאומו הלילי כי אינו יכול להיות בטוח ב-100% שהרוסים עשו שימוש בנשק שכזה, אך ציין כי זה בלתי אפשרי לפתוח בחקירה ראויה בנושא - בשל המצב בעיר הנצורה.

פבלו קירילנקו, מושל מחוז דונייצק שבו שוכנת מריופול, אמר ל-CNN כי ראה את הדיווחים על כך, אבל הוא עדיין אינו יכול לאשרם: "אנחנו יודעים שמל"ט הטיל חומר נפץ כלשהו שטיבו אינו ברור לפי שעה, ושאנשים באזור מפעל המתכת במריופול החלו לחוש ברע". לדבריו מדובר בסך הכול בשלושה נפגעים, והם פונו לבית חולים ולא נשקפת סכנה לחייהם.

במערב מזהירים זה שבועות כי עם התגברות הלחץ עליו עלול פוטין לאשר לכוחותיו להשתמש בנשק כימי נגד האוקראינים, ומתריעים כי מעשה שכזה יהיה נקודת מפנה בסכסוך - שיחייב תגובה חריפה עוד יותר מצד העולם. האמנה הבינלאומית למניעת שימוש בנשק כימי, שכוננה ב-1997, אוסרת לא רק שימוש בנשק שכזה – אלא גם ייצור ואחסון שלו.


גופות נטושות במריופול, צילום: רויטרס גופות נטושות במריופול | צילום: רויטרס גופות נטושות במריופול, צילום: רויטרס


אלא שבהתחשב בכך שמידע כוזב רב אופף את המלחמה באוקראינה, הדיווחים על שימוש בנשק כימי מתקבלים לפי שעה בספקנות בעולם. אמש הצהיר מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן כי ארה"ב אינה יכולה לאשר לפי שעה את הדיווח שהרוסים או בעלי בריתם עשו שימוש בנשק כזה, אך הדגיש כי וושינגטון פועלת בניסיון לברר מה בדיוק קרה. גורם ביטחוני אמריקני בכיר אמר דברים דומים, וציין כי ארה"ב לא זיהתה העברת חומרים כימיים כלשהי על-ידי רוסיה בתוך אוקראינה או בסמוך לה.

הארגון הבינלאומי למניעת שימוש בנשק כימי (OPCW) הביע הערב דאגה מהדיווחים על שימוש בנשק כזה במריופול, ומסר כי הוא עוקב מקרוב אחר המצב באוקראינה. הארגון ציין כי הוא מפקח באופן רציף על המצב סביב המתקנים הכימיים המוצהרים באוקראינה.

קודם לכן, נשא אתמול אחר הצהריים נשיא רוסיה פוטין דברים בפומבי אחרי ימים של היעדרות מעין הציבור. במסיבת עיתונאים במרכז חלל במזרח הרחוק של רוסיה טען פוטין כי לארצו לא הייתה ברירה אלא לפלוש לאוקראינה כדי להגן על הבדלנים הפרו-רוסים שם מפני "רצח העם" שקייב מבצעת לדבריו בחבל דונבאס, ולעזור להם להביס את ה"ניאו-נאצים" – הכינוי שהוא מתעקש להדביק לממשלה בקייב.


לא יכול לאשר את הדיווחים על שימוש בנשק כימי. בלינקן, צילום: רויטרס לא יכול לאשר את הדיווחים על שימוש בנשק כימי. בלינקן | צילום: רויטרס לא יכול לאשר את הדיווחים על שימוש בנשק כימי. בלינקן, צילום: רויטרס


בהצהרותיו טען פוטין כי למרות הסנקציות הכבדות שהטיל המערב על ארצו, הכלכלה הרוסית ממשיכה לעמוד על הרגליים: "הבליצקריג (הכלכלי) שעליו הסתמכו היריבים שלנו לא עבד". הוא שב וטען כי הטענות והראיות שהוצגו לפשעי מלחמה שביצעו חייליו ברוסיה, בין השאר בעיירה בוצ'ה, הן לא יותר מאשר זיוף. בהצהרה פסימית למדי על שיחות השלום עם אוקראינה, שהמשיכו להתקיים לאורך כל השבועות האחרונים במקביל ללחימה, ולרגעים נראה כי הן צועדות בכיוון הנכון, אמר פוטין: "חזרנו למבוי סתום". הוא האשים את אוקראינה בנסיגה מההסכמים שהושגו בשיחות באיסטנבול בסוף החודש שעבר.

בניגוד לימים הראשונים של המלחמה, שבהם הרבה פוטין להופיע בטלוויזיה הרוסית, הופעתו היום הייתה ההופעה השנייה בלבד שלו בציבור בשבוע האחרון. אתמול למשל לא פורסם שום תיעוד מפגישתו עם קנצלר אוסטריה. ביום שישי התייצב להלווייתו של ולדימיר ז'ירינובסקי, מחוקק לאומן רוסי ויריב גדול של המערב, ולפי דיווחים הגיע אליה כשאחד מעוזריו נושא את "המזוודה הגרעינית", זו שבאמצעותה יכול נשיא רוסיה להורות מרחוק על הפעלת נשק גרעיני. בשבועות האחרונים איימו פוטין ואנשיו שוב ושוב במרומז לעשות שימוש בנשק גרעיני אם המלחמה באוקראינה תידרדר לעימות נרחב יותר.

כשנשאל על-ידי עובדים במרכז החלל במזרח רוסיה אם המבצע באוקראינה ישיג את יעדיו השיב פוטין: "בהחלט. אין לי שום ספק בזה. מטרותיו ברורות לחלוטין ואציליות". עם זאת, בסוכנות הידיעות רויטרס ציינו כי לעומת התוכן הנחרץ של דבריו, דיבורו של פוטין נשמע מעת לעת מבולבל ומגומגם.

תגיות