אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שחרר, טימי: אפל חייבת להתיר הורדה של אפליקציות ממקור חיצוני טים קוק מנכ"ל אפל | צילום: בלומברג

דוח טכנולוגי

שחרר, טימי: אפל חייבת להתיר הורדה של אפליקציות ממקור חיצוני

האפסטור של ענקית הטכנולוגיה היא מקור הכנסה עם שולי רווח גבוהים בהרבה מאלה של מכירת מכשיריה. אפשר להבין מדוע היא כל כך חרדה מפני פגיעה באקסקלוסיביות של החנות הזאת , כמו גם את אזהרותיה בנוגע לפגיעה בפרטיות - ועדיין, זכותנו להחליט לבד מה טוב לנו

13.04.2022, 11:14 | עומר כביר

אפל ממש לא רוצה לשחרר את לפיתת החנק שיש לה על האפסטור ועל התקנת אפליקציות באייפון. ולמה שתרצה? העמלות שהיא גובה מכל עסקה שמבוצעת בפלטפורמה יכולות להגיע ל-30% ומכניסות לה עשרות מיליארדי דולרים בשנה - הכנסות עם שולי רווח גבוהים בהרבה מכל העסק היקר הזה של ייצור ומכירת מכשירים.

קראו עוד בכלכליסט:

זו הסיבה שהיא עשה כל שביכולתה כדי להדוף את המתקפות בבתי המשפט, בפרלמנטים ובגופי הרגולציה במדינות שונות, ובעיקר באלה של ארה"ב ושל האיחוד האירופי, על השליטה המוחלטת שיש לה לגבי אילו אפליקציות יוכל המשתמש להתקין על האייפון שלו. שורה של פסיקות, מהלכים רגלטוריים והצעות חוק מאיימים לכרסם במונופול של אפל – החל מהחלטות בתי משפט שמחייבות אותה לאפשר למפתחים להשתמש במערכות תשלום משלהם - כלומר, לצרף קישור להשלמת רכישה באתרם או לפנות ישירות למשתמשים - ועד הצעת חוק של האיחוד האירופי שתחייב את אפל לפתוח את האייפון לחנויות אפליקציות חיצוניות ולאפשר העלאה עצמית של אפליקציות.

אפל, שאולי פחות גרועה מתאגידים טכנולוגיים אחרים, אבל בסופו של דבר היא תאגיד קפיטליסטי מודרני שמונע בראש ובראשונה מהגדלת השורה התחתונה, מבינה שכל שינוי כזה יכול להיתרגם לאובדן של מיליארדי דולרים ופורסת את כל האמצעים ההסברתיים והלוביסטיים, גלויים יותר ופחות, במטרה לבלום אותם. הטיעון המוביל עד עתה היה ששינוי באופן שבו פועלים האייפון והאפסטור יפגע באבטחת המכשיר ויחשוף את המשתמש לסיכוני פריצה וגניבת מידע מוגברים.

טים קוק, מנכ"ל אפל. זה לטובתכם, נודניקים, צילום: בלומברג טים קוק, מנכ"ל אפל. זה לטובתכם, נודניקים | צילום: בלומברג טים קוק, מנכ"ל אפל. זה לטובתכם, נודניקים, צילום: בלומברג

עתה פורס המנכ"ל, טים קוק, טיעון חדש: זה גם ממש רע לפרטיות ויחזק את "הקומפלקס המידע-תעשייתי". "הסרת בחירה בטוחה יותר תשאיר משתמשים עם פחות בחירה, לא יותר", אמר קוק בנאום שנשא אתמול בוועידה של האיגוד הבינלאומי למקצועני פרטיות בוושינגטון די.סי, "כשחברות יחליטו לעזוב את האפסטור כי הן רוצות לנצל מידע של משתמשים זה יכול להפעיל לחץ משמעותי על אנשים לפנות לחנויות אפליקציות חליפיות, בהן הפרטיות והבטיחות שלהם לא מוגנים. אפל מאמינה בתחרות, אבל אם ייאלצו אותנו לתת לאפליקציות שלא נבדקו להיכנס לאייפון, התוצאות הלא מכוונות יהיה משמעותיות. חברות רעבות למידע יוכלו לחמוק מכללי הפרטיות שלנו ושוב לנטר משתמשים נגד רצונם. זה גם יספק לשחקנים רעים דרך לעקוף הגנות אבטחה מקיפות שהצבנו, יציב אותם במגע ישיר עם המשתמשים שלנו וכבר ראינו את הפגיעות שזה יוצר על מכשירים של חברות אחרות".

כמה הערות על הטענות של קוק. ראשית, הטענה שחברות יעזבו את האפסטור במקרה שאפל תאפשר העלאת אפליקציות עצמאית. לא בטוח שאכן יתרחש אקסודוס משמעותי של חברות. גם אם תהיינה חנויות אפליקציות חלופיות, האפסטור עדיין תישאר הדרך הדומיננטית להוריד אפליקציות לאייפון: היא עדיין תגיע כחנות ברירת המחדל של המכשיר ויש לה כבר את בסיס המשתמשים הרחב – כמה מאות מיליונים – שמבטיח גישה מהירה למכשירים. כן, תהיינה בוודאי אפליקציות שתבחרנה לעבוד בלעדית עם חנות מתחרה, אך הן תהיינה כנראה המיעוט הנדיר. עבור רוב המפתחים, האפסטור תישאר הדרך המהירה והנוחה ביותר להגיע למסה של משתמשים.

מנהלי גוגל ופייסבוק,  סונדר פיצ מנהלי גוגל ופייסבוק, סונדר פיצ'אי ומאר צוקרברג. צאו מהקיבעון, אייפוניסטים | צילום: רויטרס מנהלי גוגל ופייסבוק,  סונדר פיצ

מה בנוגע לאפליקציות גדולות ומבוססות, כמו פייסבוק, נטפליקס או ספוטיפיי, אלה שלכאורה יש להן את המיתוג העצמאי החזק מספיק כדי למשוך משתמשים לחנויות אחרות או להורדה עצמאית ישירות מהן? שם הסיכון מוחשי יותר, אבל גם הן לא תעזובנה במהירות את האפסטור, בדיוק כמו שהן לא יצאו מגוגל פליי. הנגישות לבסיס משתמשים היא שיקול מכריע ולא משהו שקל לשכפל, אפילו לשחקניות חזקות. מה שכן, שינוי כזה ייתן להן מנוף לחץ משמעותי יותר על אפל לשנות סדרי עולם באפסטור ויכול לגרום לחברה להתכופף בסוגיות כמו גובה העמלות או תשלום במערכות חיצוניות. שינויים כאלה יטיבו עם המשתמש בדמות מחירים נמוכים יותר או הרשמה קלה יותר לשירותים.

אבל הטענה העיקרית של קוק היא הפרטיות. הוא טוען שאפליקציות שמורדות מחוץ לאפסטור עלולות לפגוע משמעותית בפרטיות המשתמשים ושהתוצאה של המהלך תהיה מעין מערב פרוע שבו כל המידע האישי זמין לחטיפה. הדברים כנראה מוגזמים: אפל עדיין שולטת במערכת ההפעלה ותוכל להטיל מגבלות מסוימות על פעילות של אפליקציות גם אם הן לא מגיעות מהאפסטור. בנוסף, גם לחנויות אפליקציות חליפיות עם רצון לבסס את עצמן כמתחרות ראויות לאייפון תהיינה בוודאי הגנות פרטיות שונות במטרה לבסס אמון ורצינות.

ובכל זאת, אין ספק שתהיה מידה מסוימת של פגיעה בפרטיות ברגע שיוצאים מהגן הסגור של אפל. אולי אפילו מידה משמעותית של פגיעה כזאת. ואתם יודעים מה? זה בסדר גמור. אין שום בעיה עם זה. כי פרטיות היא, או לפחות צריכה להיות, בחירה. בחירה מלאה, אמיתית וחופשית של המשתמש.

האפסטור של אפל. בית חם, צילום:  שאטרסטוק האפסטור של אפל. בית חם | צילום: שאטרסטוק האפסטור של אפל. בית חם, צילום:  שאטרסטוק

אפל עושה עסקים טובים סביב הגנות הפרטיות שהיא משלבת במוצרים שלה, שחלקן הפכו לתקן מקובל בתעשייה: החל ממתן אפשרות למשתמש להגדיר לאילו יישומים ויכולות במכשיר תוכל כל אפליקציה לקבל גישה, עבור במתן אפשרות להגביל את היכולת של אפליקציות לנטר פעילות משתמשים באפליקציות אחרות (תכונה שלפי דיווחים עלתה למטא ב-10 מיליארד דולר בהכנסות) ועד שילוב יכולת להסוות את כתובת ה-IP של משתמש ולהצפין את נתוני הגלישה שלו בעת שימוש בספארי.

המשתמש יכול להפעיל או לשחק בהגדרות של כל אחת מהתכונות הללו ורבות אחרות, ולהגדיל או לצמצם את מידת הפרטיות שלו בהתאם לבחירתו. בשעה שחברות שהמודל העסקי שלהן מבוסס על שאיבת המידע האישי של המשתמש - פייסבוק וגוגל הן הבולטות שבהן - עושות כל שביכולתן כדי לאלץ משתמשים לוותר כמה שיותר על הפרטיות שלהם, אפל מפתחת כלים אמיתיים שמחזירים את השליטה למשתמשים ונותנים להם את הבחירה כמה פרטיות לשמור וכמה מידע למסור.

אבל כמו שהיא נתנה למשתמשים את הבחירה לשמור על הפרטיות שלהם, כך היא צריכה לתת להם את הבחירה לוותר עליה. וזו המשמעות של פתיחת האייפון לחנויות אחרות ולהורדה עצמאית של אפליקציות: מתן אפשרות למשתמש לבחור לוותר על חלק מהפרטיות שלו. אפל יכולה לשלב כלים שיבהירו את משמעות הבחירה הזו, שלא יהפכו אותה למובנת מאליה, בדומה למנגנון המובנה במק שדורש הליך אישור מרובה הקלקלות כדי להתקין אפליקציה מהרשת שלא כוללת חתימה של מפתח מזוהה. היא יכולה ואף צריכה להזהיר, להתריע, ללמד ולהסביר על המשמעויות של התקנת אפליקציות שלא דרך האפסטור.

חופש. זה, בסופו של דבר, מה שכולם רוצים, צילום: iStockphoto חופש. זה, בסופו של דבר, מה שכולם רוצים | צילום: iStockphoto חופש. זה, בסופו של דבר, מה שכולם רוצים, צילום: iStockphoto

ואולם, בסופו של דבר היא צריכה להשאיר את הבחירה למשתמש. והבחירה תישאר. האפסטור לא הולכת לשום מקום ויישומונים שירצו להצליח בגדול לא יוכלו לוותר עליה, אבל למשתמש תהיה בחירה גדולה יותר - הן בכל הנוגע לפרטיותו והן בתפעול המכשיר שלו: האם להתקין אפליקציה להקלטת שיחות טלפון שאולי שולחת את כל תוכן השיחות למפתח ברוסיה, או להישאר אם יישומי ההקלטה באפסטור שלא מאפשרים להקליט שיחות טלפון? האם לשמור אמונים לחייגן המובנה במכשיר, או להוריד יישום שמציע יכולות מתקדמות יותר אך גם עלול לנטר את כל מספרי הטלפון שחייגתם אליהם?.

הבחירה לצאת מהאפסטור היא לא בהכרח נכונה, לא הייתי ממליץ עליה בצורה גורפת, אבל בסופו של דבר זו צריכה להיות בחירה של המשתמשים, לא של אפל. אם הם רוצים לעשות בחירות שגויות שחושפות את המידע האישי שלהם כי הם מרגישים שהתמורה שהם מקבלים מצדיקה את זה, זו צריכה להיות זכותם. אפל רק צריכה לתת להם את הכלים ואת המידע שיאפשרו להם לקבל החלטה מודעת וחופשית. מעבר לכך, זה כבר לא עניין שלה מה הם בוחרים.


תגיות