אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצלחה בניסוי מערכת היירוט בלייזר; תוצע למדינות נוספות מערכת ירוט לייזר רפאל וידאו | צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון

הצלחה בניסוי מערכת היירוט בלייזר; תוצע למדינות נוספות

משרד הביטחון ורפאל הכריזו כי מיירט הלייזר הקרקעי, בהספק של מעל 100 קילו-ואט, יירט בניסוי רקטות, פצצות מרגמה, טיל נ"ט ומל"ט ממרחק של קילומטרים. ל-400 מיליון השקל להשלמת הפיתוח יצטרפו מאות מיליונים לתחילת הצטיידות

14.04.2022, 16:16 | אודי עציון

משרד הביטחון ורפאל השלימו השבוע סדרת ניסויים במערכת הלייזר הקרקעי, לראשונה בגרסה הסופית עם לייזר בהספק של כ-100 קילו-ואט. לפי מערכת הביטחון, הצליח הלייזר להשמיד ממרחק של כמה קילומטרים רקטות, פצצות מרגמה, טילי נ"ט ומל"טים.


קראו עוד בכלכליסט:


שר הביטחון בני גנץ אמר היום (ה') כי ישראל תציע את המערכת לשותפים בעולם ובאזור. "בסופו של דבר כשמסתכלים על מדינות המזרח התיכון, הן כולן מאוימות באיומים דומים, ולכולן יש אינטרס ליהנות מהפירות האלה. בשנים הקרובות אני אמשיך לפצח את המערך הזה של שיתוף פעולה אזורי יחד עם המעטפת של פיקוד המרכז האמריקאי, שכולם בסוף מחוברים אליו. אני מאמין שנוכל לבצע שיתופי פעולה, גם משאביים, בשביל לקדם את המערכות האלה, וגם תעשייתיים כדי לתת לאנשים יכולות בהתאם לסדר עדיפויות ומימון".



מערכת היירוט בלייזר של רפאל, צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון מערכת היירוט בלייזר של רפאל | צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון מערכת היירוט בלייזר של רפאל, צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון


כעת יתמקד הפיתוח בהפיכת אב הטיפוס למערכת מבצעית שניתן יהיה להציב בעוטף עזה, דבר שצפוי לקרות לפי מנכ"ל רפאל יואב הר אבן "בתוך מספר דו-ספרתי של חודשים". כפי שנחשף ב"כלכליסט", מנכ"ל משרד הביטחון אמיר אשל חתם לפני שבועיים על הזמנה בסך של כ-400 מיליון שקל מרפאל להשלמת המערכת, שרפאל התחייבה לספק עד שנת 2025. גנץ אמר כי המשרד ישקיע עוד מאות מיליוני שקלים להצטיידות בגרסה הראשונית של המערכת, שניתן יהיה להוביל במשאיות ממקום למקום.

תא"ל יניב רותם, ראש מו"פ במנהלת המחקר והפיתוח של משרד הביטחון (מפא"ת), אמר כי הניסויים שנערכו בדרום בארץ "היו שבועיים לא פשוטים. תחילה בחנו את מכוון אלומת הלייזר כדי לוודא שאנחנו מסוגלים לפגוע בנקודה שרצינו, וביצענו עדכונים באלגוריתמים מדי לילה על בסיס הניסויים מהבוקר. אחרי שהיינו מרוצים מהתוצאה, שילבנו את משדר הלייזר והתחלנו למקד אותו על מטרות אמיתיות, ובהצלחה מלאה".



צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון


לפי ניתוח שערכה מפא"ת לאירועי "שומר חומות" במאי לפני שנה, במהלכם ירה חמאס מעזה לישראל יותר מ-4,000 רקטות ופצצות מרגמה, אם היו אז בידי חיל האוויר מספר מערכות לייזר קרקעיות, הן היו מסוגלות להשמיד כמה מאות רקטות ופצמ"רים, ובכך לחסוך מלאי מיירטי כיפת ברזל בשווי עשרות מיליונים שקלים.

גנץ אמר כי "ברגע שתהיה לנו מערכת לייזר מבצעית, נוכל לעדכן את מדיניות היירוט שהיום מאוד סלקטיבית, ולא מבזבזים מיירטים על נקודות פחות מובהקות בסכנה שלהן. יכולת היירוט תלויה בלוגיסטיקה של הובלת המיירטים ורענון המלאי, מה שלא יהיה קיים בעידן הלייזר".

עם זאת הבהיר תא"ל רותם כי מערכת הלייזר לא מסוגלת להחליף את מערכת כיפת ברזל, אלא תפעל לצדה. "זה לא סוד, אלא פיזיקה פשוטה שבמקרה של עננות או אובך הלייזר פחות יעיל. לכן מדובר במערכת משלימה ולא מערכת בלעדית".



צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון


הר אבן הוסיף: "גם עם הלייזר לא יהיה 100% הצלחה ביירוט. מי שאומר שיהיה 100% - זו אשליה. תזכרו שהתרחיש של עזה הוא תרחיש מורכב, אבל יש דברים יותר מורכבים, ולכן אני לא מבטיח (הצלחה מוחלטת, א"ע). לא נראה לי שהמפעילים המבצעיים, ובטוח לא הדרג המדיני, יכולים להתחייב שמדינת ישראל תהיה סגורה הרמטית 100% לכל דבר שיעוף פה".

רפאל היא הקבלן הראשי של מערכת הלייזר הקרקעית ושל מערכת הלייזר הניידת העתידית, שתוכל ללוות כוחות מתמרנים. אלביט מייצרת את משדר הלייזר, ומהווה קבלן ראשי לפרויקט הלייזר האווירי, שיותקן בתחילה על מטוסים ובהמשך על מל"טים. התעשייה האווירית מספקת את המכ"מים המשמשים לזיהוי המטרות.


תגיות