אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הערכות: הסגרים בסין יגדילו את השיבושים ויזינו את האינפלציה בעולם תושבת שנגחאי נבדקת לנגיף הקורונה במסגרת מבצע בדיקה קורונה המוני בעיר | צילום: גטי אימג'ס

הערכות: הסגרים בסין יגדילו את השיבושים ויזינו את האינפלציה בעולם

לפי הערכות של כלכלנים, השפעת הסגרים תורגש ביתר שאת בהמשך החודש. בינתיים בנקים בעולם מקצצים את תחזיות הצמיחה שלהם וממשלת סין מפרסמת תוכנית מקיפה שתתמוך בפרויקטי תשתיות ותסייע לתעשיות שנפגעו מהמגפה

19.04.2022, 17:35 | ליטל סמט

ממדי הקורונה גוברים בסין, הסגרים ההדוקים נמשכים והכלכלה השנייה בגודלה בעולם נחשפת לעוד ועוד סימני האטה. ההערכה היא שהסגרים בסין יזינו את האינפלציה גם ברחבי העולם על ידי שיבושים נוספים בשרשראות האספקה וצמצום הייבוא הסיני של משאבי טבע, כמו נפט ועפרות ברזל, ומוצרי צריכה שונים כמו דובדבנים, תיקי מעצבים ועוד.


קראו עוד בכלכליסט:


ההערכה בקרב הכלכלנים היא כי השפעת הסגרים תורגש ביתר שאת בהמשך החודש, ומספר בנקים כבר הורידו את תחזית הצמיחה שלהם לשנה הנוכחית. כך למשל, UBS הוריד את תחזית הצמיחה שלו לכלכלת סין מ־5% ל־4.2%, בנק אוף אמריקה קיצץ את התחזית שלו מ־4.8% ל4.2%, סטנדרד צ'רטרד מ־5.3% ל־5% ואילו כלכלני ברקליס הורידו את תחזיתם מ־4.5% ל־4.3%.

גם יעד הצמיחה שהציבה הממשלה, שעומד על 5.5% הוא הנמוך ביותר מזה שלושה עשורים. לשם השוואה, ב־2021 התרחבה הכלכלה הסינית בשיעור של 8.1%. “בהתחשב בסגרים הנמשכים בשנגחאי והתפשטותם לחלקים נוספים במדינה, צפויה סין להרגיש את מלוא ההשפעה של הסגרים באפריל”, אמר ל־BBC, טומי שיה מבנק OCBC. וזו, כאמור, תורגש לא רק בסין: כך למשל, קוי דונגשו, מזכ”ל התאחדות יצרניות הרכב בסין, אמר בריאיון ל”ניו יורק טיימס”, כי אם שנגחאי לא תשוב לפעילות בקרוב יהיו לכך השלכות על כלל התעשייה העולמית. “שנגחאי היא מרכז של יצרניות רכב בינלאומיות, אם המרכז הזה ייפול, כל המערכת לא תעבוד”, אמר.

23 צעדים לחיזוק הכלכלה

כדי להתמודד עם המצב, הבנק המרכזי בסין חשף 23 צעדים לחיזוק הכלכלה. אלה נועדו לעודד מוסדות פיננסיים לתמוך בפרויקטי תשתיות ציבוריים ובסקטור הנדל"ן וכן לספק שירותים פיננסיים לתעשיות שנפגעו מהמגפה. בהתאם, התוכנית כוללת הנחיות לבנקים לגבי מתן הלוואות, הבטחות להקל על חברות להרחיב את השימוש ביואן מחוץ למדינה והתחייבויות להרחבת אשראי ותמיכה פיננסית נוספת. הרשימה שפורסמה אתמול על ידי הבנק המרכזי והמפקח על המט"ח, מזכירה במידה מסויימת את המדיניות שאימצה ממשלת סין בפברואר 2020, מיד לאחר ההתפרצות הראשונית של הקורונה.


  ,    ,


התוכנית כוללת הבטחה לנקיטת מדיניות מוניטארית שתספק נזילות מספקת והנחיה לבנקים להאריך את מועד החזרת ההלוואות. הבנקים קיבלו הוראה גם להרחיב את התמיכה בתעשיות שסובלות מפגיעה זמנית בעסקים, כמו הסעדה, אירוח, קמעונאות ותיירות. כמו כן, הונחו הבנקים להאריך או לדחות תשלומי משכנתה עבור אנשים שנמצאים בבידוד או בסגר, וכן למי שהפסידו הכנסות.

עוד נדרשים הבנקים גם לספק יותר הלוואות עסקיות לעובדים המוגדרים כבעלי "תעסוקה גמישה" כמו נהגי מוניות, בעלי חנויות מקוונות ונהגי משאיות. בחזית הסיוע הפיננסי, סין מתכוונת למנף טריליון יואן (157 מיליארד דולר) מתוכניות ההלוואה החוזרת של הבנק המרכזי למימון תמיכה בשרשראות האספקה, כך לפי דיווח בסוכנות הידיעות הסינית שינחואה. כך למשל, הבנק המרכזי מתכוון להשתמש בחלק מהמימון הזה כדי לתמוך בייצור בטוח של פחם ולהבטיח שחברות יוכלו לרכוש ולאחסן פחם על מנת לשמור על מלאי האנרגיה במדינה. הבנק המרכזי אף יספק תמיכה לבנקים כדי שיוכלו להרחיב את ההלוואות הניתנות לחברות לוגיסטיקה ולחברות תעופה. בבנק המרכזי התחייבו גם לפעול כדי להקל על משקיעים זרים להשקיע בשוק ניירות הערךהסיני, ולהגביר את התמיכה בביטוח ליצואנים וליבואנים קטנים.

תושבת שנגחאי נבדקת לנגיף הקורונה במסגרת מבצע בדיקה קורונה המוני בעיר בשבוע שעבר, צילום: גטי אימג תושבת שנגחאי נבדקת לנגיף הקורונה במסגרת מבצע בדיקה קורונה המוני בעיר בשבוע שעבר | צילום: גטי אימג'ס תושבת שנגחאי נבדקת לנגיף הקורונה במסגרת מבצע בדיקה קורונה המוני בעיר בשבוע שעבר, צילום: גטי אימג


הסגר וההגבלות שהוטלו בסוף מרץ בשנגחאי, העיר הגדולה במדינה והמרכז הפיננסי שלה, התרחבו לעשרות ערים נוספות. שנגחאי מתמודדת עם מספר הנדבקים הגבוה ביותר מאז החלה המגפה, עם מעל 20 אלף נדבקים חדשים ביום. היום דיווחו הרשויות על 7 מקרי מוות הקשורים לנגיף, זאת לאחר שביום שני דווח על שלושת המתים הראשונים בהתפרצות הנוכחית. לפי הרשויות, שבעת המתים היו מעל גיל 60, עם מחלות רקע ולא היו מחוסנים. הרשויות בשנגחאי הודיעו כי לאור המצב, בשלושת הימים הבאים יתקיימו עוד בדיקות חובה לתושבים. הם הורו לקהילות המקומיות להקים מתחמים לבדיקות קורונה המוניות נוספות. ההגבלות המחמירות בשנגחאי הובילו לסגירת מפעלים ולמחסור בנהגי משאיות, כך שמספר המכולות הממתינות לשינוע בנמל העיר, שהוא הגדול ביותר בעולם, הולך וגדל. הזמן הממוצע שלוקח לסחורות להגיע למחסנים בארה"ב מרגע הייצור שלהם במפעלים בסין עומד כעת על 115 ימים, עלייה מ־50 ימים בלבד ב־2019, כך לפי נתוני חברת המטענים Flexport.

עוד לפני פרסום התוכנית הנוכחית, הוריד הבנק המרכזי ביום שישי את שיעור העתודות שהבנקים צריכים להחזיק ב־25 נקודות הבסיס, טקטיקה שנועדה להזרים עוד נזילות למערכת הפיננסית. במקביל, משרד התעשייה וטכנולוגיית המידע חשף בסוף השבוע כי יסייע ליותר מ־600 חברות בשנגחאי לשוב לפעילות. מדובר בעיקר בחברות בתחומי ייצור השבבים, הרכב והציוד הרפואי. זאת לאחר שחברות ייצור, ביניהן פגטרון המייצרת מכשירי אייפון של אפל, הפסיקו את הפעילות בעיר בגלל הסגר.

על רקע זה, לשכת הסטטיסטיקה המרכזית במדינה פירסמה אתמול את נתוני הצמיחה לרבעון הראשון של השנה, מהם עולה כי הכלכלה צמחה ב־4.8% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. הנתונים עקפו את התחזיות והיו גבוהים משיעור הצמיחה ברבעון הקודם. עם זאת, על בסיס רבעוני, התמ"ג צמח ב־1.3% לעומת צמיחה של 1.6% ברבעון הקודם. נקודת תורפה נוספת נתגלתה גם במכירות הקמעונאיות, שם נרשמה בחודש שעבר התכווצות, לראשונה מאז יולי 2020, ככל הנראה כהשפעה של מדיניות האפס קורונה, שאימצה הממשלה. לפי נתוני לשכת הסטטיסטיקה, המכירות הקמעונאיות ירדו במרץ ב־3.5% לעומת השנה שעברה. במקביל, בחודש שעבר עלה שיעור האבטלה ל־5.8%, רמתו הגבוהה ביותר מאז מאי 2020. "המגפה היא הסיכון העיקרי לצמיחה השנה של סין", הסביר ל”וול סטריט ג'ורנל” הכלכלן זהנאן לי מ־AllianceBernstein.

בעקבות המצב, עשירי המדינה מביעים התעניינות גוברת בהגירה למדינות אחרות: בפלטפורמת WeChat דווח כי מאז תחילת החודש החיפוש אחר המילה “הגירה״ זינק פי 7

ובינתיים, על רקע המצב בשנגחאי, עשירי המדינה מביעים יותר התעניינות בהגירה למדינות אחרות. לפי דיווח ב”פייננשל טיימס”, נרשמה החודש עלייה חדה בפניות לסוכנויות ייעוץ להגירה. עלייה נרשמה גם בחיפוש אחר מילות מפתח הקשורות לעניין. כך למשל, בפלטפורמת WeChat דיווחו על זינוק של פי 7 בחיפוש של המילה “הגירה” מאז תחילת החודש. בסוכנויות ההגירה מציינים כי חלק מהלקוחות דחו או ביטלו תוכניות קודמות לעזוב בשל חשש מהדבקות קורונה או מאווירה עוינת כלפי סינים במדינות אחרות, אך עכשיו אלה חוזרים להביע התעניינות.

שנגחאי מקימה מתחמי עבודה סגורים

בניסיון לצמצם את השלכות הסגר, הרשויות בעיר פרסמו בסוף השבוע שעבר תוכנית להחזרת חלק מהפעילות הכלכלית. במסגרת התוכנית, עסקים נדרשו להציג רעיונות להקמת מתחמי עבודה סגורים שבהם העובדים גרים באתר ונבדקים באופן קבוע. כמו כן, הם נדרשו להפריד בין חלקים שונים של המפעלים וכל העובדים צריכים לעבוד ולישון באזורים מוגדרים בלבד כדי להפחית את המגע הישיר ביניהם.

תגיות