אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה מסתתר מאחורי הנסיעה של אביגדור ליברמן לאזרבייג'ן שר האוצר אביגדור ליברמן. נסיעה מעוררת תהיות | צילום: AP

מה מסתתר מאחורי הנסיעה של אביגדור ליברמן לאזרבייג'ן

באוצר אמרו כי הנסיעה נועדה לקידום יבוא חיטה ונפט גולמי על רקע המלחמה באוקראינה; יבואנים: אזרבייג'ן היא לא יצואנית חיטה, ואין בעיה ביבוא נפט גולמי. הערכות: לנסיעה יש היבטים ביטחוניים

25.04.2022, 06:00 | שלמה טייטלבאום

שר האוצר אביגדור ליברמן המריא אתמול לאזרבייג'ן, והוא צפוי להישאר שם עד לסוף השבוע. באוצר הדגישו כי הפעם מדובר בנסיעה שהיא מעבר לביקור ידידותי וציינו כי היא נועדה למטרות קונקרטיות של קידום היבוא של חיטה, נפט גולמי ותוסף הדלק אוריאה, בעקבות הפלישה של רוסיה לאוקראינה שפגעה ביבוא ממדינות אלה.


קראו עוד בכלכליסט:


לחיזוק הדימוי הקונקרטי של הנסיעה צוין כי לשר האוצר הצטרפו סגן הממונה על התקציבים האחראי על סוגיות התשתית, האנרגיה והחקלאות איליה כץ וכן נציג בכיר מאגף הכלכלנית הראשית באוצר. אלא שמאחורי הדימוי המקצועי שהאוצר מנסה לשוות לנסיעה עולים סימני שאלה רבים בנוגע למטרותיה.

לפי פרסומים שונים בתקשורת, הכלכלנית הראשית שירה גרינברג היא זו שהמליצה לשר האוצר "לרכוש את חומרי הגלם מאזרבייג'ן", אך בדוברות משרד האוצר הכחישו זאת. בשיחה עם כלכליסט הבהירה גרינברג כי מעולם לא נמסרה המלצה כזו לרכש חומרי הגלם, וכי מדינת ישראל לא רוכשת בעצמה את חומרי הגלם והוא מתבצע על ידי חברות ולא על ידי הממשלה

יבואני חיטה ונפט גולמי הביעו פליאה על הודעת האוצר ואמרו ל"כלכליסט" כי לא נעשתה אליהם פנייה מקצועית מכיוון האוצר לפני הנסיעה, וכי לא ברור להם מהו הצורך הכלכלי שהאוצר מבקש לקדם. אכן, עד המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, שתי מדינות אלה היו מקורות מרכזיים ליבוא תבואות לישראל – הן אחראיות ל־37% מיבוא התבואות ב־2021. עם זאת, לדברי יבואני התבואות אין כל בעיה באיתור מקורות אחרים לתבואות כמו ארה"ב ודרום אמריקה, ומכל מקום אזרבייג'ן אינה יצואנית חיטה משמעותית. "יש אונייה שתקועה בנמל כבר חודש עם 40 אלף טונות גרעינים. ספק גדול אם אפשר לייבא מאזרבייג'ן יותר מ־50 אלף טונות", אמר בכיר בענף התבואות.


שר האוצר אביגדור ליברמן. נסיעה מעוררת תהיות
, צילום: AP שר האוצר אביגדור ליברמן. נסיעה מעוררת תהיות | צילום: AP שר האוצר אביגדור ליברמן. נסיעה מעוררת תהיות
, צילום: AP


גם בענף האנרגיה התקבלה נסיעתו של ליברמן בתמיהה. אף שהנסיעה עוסקת לכאורה ביבוא נפט לא התלווה למשלחת נציג ממשרד האנרגיה. כמו כן, לא הועלתה מצוקה כלשהי מקרב יבואני הנפט. אלה סבורים כי לא תהיה בעיה למצוא מקורות חלופיים לרכוש מהם נפט. מה גם שישראל כבר רוכשת נפט מאזרבייג'ן בכ־2 מיליארד דולר בשנה, כך שלא מדובר ביצירת נתיב מסחר חדש. כמו כן,ישראל מייבאת כמות עצומה של נפט גולמי (כ־12 מיליון טונות ב־2019) אך כמעט שלא מייבאת אותו מרוסיה.

ההשפעה של הפלישה הרוסית על משק הנפט בישראל היא עקיפה ובאה לידי ביטוי בשני מישורים. ראשית, חומרים מסוימים שמשמשים את תעשיית הזיקוק בארץ מיוצרים רק ברוסיה. המלחמה אומנם פגעה ביבוא שלהם אולם המגעים עם אזברייג'ן לא יפתרו את הבעיה.

שנית, ישראל מייבאת נפט גולמי מקזחסטן דרך נמלים בשליטה רוסית בים השחור. קזחסטן היא מקור יבוא מרכזי למשק האנרגיה הישראלי, וייתכן כי אם יהיו סנקציות על רוסיה, החברות הישראליות יתקשו לייבא דרך הנמלים הללו.

להערכת גורמים פוליטיים, לנסיעתו של ליברמן לאזרבייג'ן יש ככל הנראה גם היבטים ביטחוניים ואסטרטגיים. אזרבייג'ן גובלת ברוסיה ובאיראן, ולפי דיווחים זרים ישראל מספקת לה נשק מתקדם.

תגיות