אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צרפת: מקרון ניצח את לה פן בפער גדול; מנהיגת הימין הקיצוני: "הישג היסטורי" לה פן ומקרון בבחירות לנשיאות צרפת | צילום: AFP

צרפת: מקרון ניצח את לה פן בפער גדול; מנהיגת הימין הקיצוני: "הישג היסטורי"

הצרפתים אמרו לא לימין הקיצוני: למרות הסלידה של רבים מהנשיא המכהן, ברגע האמת גרף מקרון 58.5% מהקולות – וניצח את את לה פן בהפרש של 17%, הרבה יותר משצפו לו הסקרים. לה פן נותרה הרחק מאחור, אבל התגאתה בהישג הטוב בתולדות התנועה שלה: "עמדה מצוינת לקראת הבחירות הבאות". מקרון הוא הנשיא הראשון זה 20 שנה שזוכה בקדנציה שנייה, הערב ינאם במגדל אייפל

24.04.2022, 22:40 | ynet

למרות הכול, מקרון: נשיא צרפת עמנואל מקרון ניצח את מועמדת הימין הקיצוני מרין לה פן בפער של 17% בבחירות לנשיאות, ויישאר חמש שנים נוספות בארמון האליזה. כך עולה מהמדגמים שפרסמו הערב (יום א') כלי התקשורת בצרפת. לפי המדגמים מקרון זכה ב-58.5% מהקולות ולה פן ב-41.5%. המדגמים בצרפת נחשבים מדויקים למדי, והתוצאות הסופיות שיתפרסמו בהמשך הלילה לא צפויות להיות שונות באופן משמעותי. דקות אחרי ההכרזה על ניצחון מקרון הודתה לה פן בהפסדה, אך הדגישה כי התוצאה שרשמה היא ההישג הגדול בתולדות התנועה שלה, ומציבה אותה בעמדה מצוינת לקראת הבחירות הבאות.


קראו עוד בכלכליסט:


מיד עם ההכרזה על התוצאות פרצו תומכי מקרון בשאגות שמחה למרגלות מגדל אייפל בפריז. בהמשך הערב יגיע הנשיא לנאום שם. משמעות התוצאות הערב היא שמקרון הופך לנשיא הצרפתי הראשון שמצליח לזכות בכהונה שנייה מאז ז'אק שיראק ב-2002, אולם לכול ברור כי הניצחון שהשיג הוא בראש ובראשונה הצבעה של הצרפתים המתונים נגד לה פן, ולא בעד הנשיא המכהן, שבקדנציה הראשונה שלו אכזב רבים מבוחריו וגרם להם לנטוש אותו.


נשיא צרפת עמנואל מקרון, צילום: EPA נשיא צרפת עמנואל מקרון | צילום: EPA נשיא צרפת עמנואל מקרון, צילום: EPA


בנאום ההודאה שלה בהפסד הערב הצהירה לה פן כי אף שהיא מכירה בניצחונו של מקרון, התוצאה היא עדיין ניצחון עבור התנועה הפוליטית שאותה היא מנהיגה, משום מדובר בהישג הטוב ביותר אי-פעם של מועמד מטעמה בסיבוב המכריע של הבחירות לנשיאות. שתי הפעמים הקודמות שבהן מועמדיה העפילו לסיבוב המכריע היו ב-2017, אז השיגה מרין לה פן 33.9% מהקולות, וב-2002, אז רשם אביה ז'אן-מארי לה פן תבוסה עם 17.8% בלבד.

גם במחנה מקרון היו הערב מי שהכירו בהישג של לה פן: "אם הימין הקיצוני זכה ב-40%, זה אומר שמצפה לנו הרבה עבודה", אמר השר הצרפתי לעניינים אירופיים, קלמנט בון. שר הבריאות אוליביה וראן הוסיף: "לא נקלקל את שמחת הניצחון, אבל הימין הקיצוני השיג את התוצאה הגבוהה בתולדותיו. שמענו את המסר של העם הצרפתי. יהיה שינוי של השיטה, נתייעץ עם העם".

לה פן מצדה הבטיחה בנאום ההפסד: "הרצון שלנו להגן על הצרפתים רק התחזק, נמשיך במאבק שלנו נגד המדיניות הסוציאלית של מקרון ונגד ההגירה. אני אמשיך במאבק שלי. הזירה הפוליטית הצרפתית עוברת תהליך של עיצוב מחדש". בנאומה ביקשה לה פן להתמקד כעת בבחירות לפרלמנט הצרפתי, שייערכו ביוני: "המשחק עדיין לא נגמר. יש סכנה גדולה שמקרון יצליח להבטיח לעצמו רוב בפרלמנט. הלילה אנחנו משיקים את הקרב הגדול שלנו לקראת הבחירות לפרלמנט, והמפלגה שלנו מוכנה לאחד את כל מי שרוצים להתאחד נגד מקרון. התוצאה ההיסטורית שלנו הלילה מציבה אותנו בעמדה מצוינת לקראת הבחירות הבאות".


תומכי מקרון חוגגים בפריז, EPA תומכי מקרון חוגגים בפריז | EPA תומכי מקרון חוגגים בפריז, EPA


ברחבי אירופה מיהרו הערב לשלוח ברכות על ניצחונו של מקרון. בבירות המערב שררה בשבועות האחרונים דאגה מהאפשרות של ניצחון ללה פן, ניצחון שהיה נותן רוח גבית לימין הקיצוני ביבשת ומאיים על עתידו של האיחוד האירופי, שאותו מבקשת לה פן להחליש. בין הראשונים לברך היה נשיא המועצה האירופית שארל מישל, שדקות אחרי פרסום המדגמים כתב בטוויטר: "בראבו, עמנואל. בתקופה סוערת שכזו אנחנו צריכים אירופה יציבה וצרפת שתהיה בעלת ברית המחויבת לאיחוד אירופי עצמאי יותר ואסטרטגי יותר".

גם מגרמניה, שיחד עם צרפת נחשבת לבסיס הכוח המרכזי של האיחוד האירופי, נשמעה אנחת רווחה לנוכח ניצחונו של מקרון. "זו הייתה בחירה בין דרכים. זה נגע בשאלות בסיסיות של ערכים. הצרפתים בחרו במקרון – והמשמעות היא שהמנצחת הגדולה ביותר בבחירות הללו היא אירופה המאוחדת. תחי צרפת, תחי אירופה", כתב בטוויטר שר האוצר הגרמני כריסטיאן לינדנר. גם שר החוץ של ישראל יאיר לפיד מיהר לברך: "ברכות לחברי הטוב עמנואל מקרון שנבחר לכהונה נוספת כנשיא צרפת. מקרון הוא מנהיג חשוב מהנהגת המרכז העולמית וחבר אמת של ישראל. נמשיך לעבוד יחד ולחזק את שיתופי הפעולה בין המדינות שלנו".

בצל הסלידה מהמועמדים: שיעור ההצבעה – הנמוך מאז 1969

ההצבעה היום הביאה לסיומה מערכת בחירות סוערת שהפכה בשבועות האחרונים לצמודה מהצפוי: במהלך חודש מרץ נגסה לה פן עוד ועוד ביתרון של מקרון בסקרים, עד שלפני שבועיים הוא כבר הוביל עליה בפער של 2% עד 6% בלבד. אלא שבימים שעברו מאז, גם הודות למאמציהם של מנהיגי מפלגות מתונות משמאל ומימין שביקשו למנוע את עליית הימין הקיצוני לשלטון, הלך מקרון והתחזק, ובסקרים שפורסמו בסוף השבוע האחרון כבר צמח יתרונו ל-10% עד 14%, פער שנמצא מעבר לטווח טעות הדגימה.


לה פן  בחירות לנשיאות צרפת , צילום: AFP לה פן בחירות לנשיאות צרפת | צילום: AFP לה פן  בחירות לנשיאות צרפת , צילום: AFP


מקרון הצליח לגבור על לה פן בפער גדול למרות ירידה דרמטית בשיעור ההצבעה, ירידה שהסוקרים חזו מראש ושעוררה דאגה במחנהו. נכון לשעה 18:00 (שעון ישראל) עמד שיעור ההצבעה על 62.23%, כ-2% פחות מהשיעור של אותה השעה בבחירות 2017, ועל סמך הנתונים האלה קובעים מכוני סקרים בצרפת כי כשיסתיים איסוף הנתונים מיום הבחירות יתברר ששיעור ההצבעה הסופי עמד על 72% בלבד – השיעור הנמוך ביותר מאז 1969.

הרקע לסירובם של המוני מצביעים לצאת לקלפיות הוא הסלידה שלהם משני המועמדים גם יחד: מקרון נתפס בקרב רבים כנשיא מנותק מהעם, כזה שאינו מבין את קשייו של האזרח הפשוט, ואת לה פן רבים מזהים עדיין עם העמדות האנטישמיות והגזעניות של מפלגת "החזית הלאומית" שייסד אביה הלאומן, ז'אן-מארי לה פן.

אחרי הסיבוב הראשון בבחירות, שבו הגיע מקרון למקום הראשון עם 27.8% מהקולות ולה פן הגיעה למקום השני עם 23.1%, מצאו עצמם שניהם תלויים במידה רבה בשאלה כיצד יפעל ציבור גדול של בוחרים שאינו נמנה עם מצביעיהם הטבעיים – אותו ציבור שבסיבוב הראשון נתן את קולו לאיש השמאל הקיצוני ז'אן-לוק מלנשון, שסיים במקום השלישי עם 22% מהקולות. בעוד מנהיגי כל המפלגות מהימין המתון והשמאל המתון קראו לבוחריהם לצאת להצביע בסיבוב השני למקרון כדי לסכל את עליית הימין הקיצוני לשלטון, מלנשון נמנע מהמלצה דומה – והסתפק בקריאה לבוחריו שלא להעז להצביע ללה פן. סקרים שנערכו ערב הסיבוב השני העלו שרק כשליש מבוחרי מלנשון מתכוונים להצביע למקרון, ורבים עומדים לחצות את הקווים ולהצביע בכל זאת למנהיגת הימין הקיצוני. תומכיו הנותרים החליטו להיעדר מן הקלפי או לשלשל למעטפה פתק לבן ואף נייר טואלט לאות מחאה.

המהפך התדמיתי של לה פן

בעיני רוב גדול של הצרפתים, נזכיר, נחשבה לה פן עד לפני שנים אחדות לדמות שהצבעה עבורה כלל אינה עומדת על הפרק, אך מאז התבוסה שלה למקרון בפער של 32% בסיבוב המכריע של הבחירות ב-2017 היא שקדה על מהפך תדמיתי, ובקמפיין הנוכחי היא קצרה את הפירות והצליחה לכפות עליו קרב צמוד יותר. לה פן בת ה-53 אמנם לא זנחה בשנים אלה את הסוגיה שהייתה מזוהה איתה יותר מכול, המאבק במהגרים, והיא ממשיכה להקדיש לה רבות מהצהרותיה, אך היא משתדלת שלא להתמקד בה יתר על המידה, ובמקום זאת מרבה לדבר על הירידה בכוח הקנייה של מעמד הביניים ושל בעלי ההכנסה הנמוכה. העובדה שבבחירות הנוכחיות התמודד גם איש ימין שנחשב קיצוני בהרבה ממנה, היהודי אריק זמור, עזרה אף היא ללה פן להיראות אחראית ומתונה מבעבר. סקר Ifop שפורסם בחודש מרץ הראה שכעת פחות מחצי מהצרפתים רואים בה מועמדת "מפחידה".

חשוב לציין כי על אף ריכוך התדמית, המצע של לה פן עדיין כולל עמדות חריפות נגד זרים, מהגרים ומוסלמים. לה פן גם מחזיקה בעמדות אירוסקפטיות עמוקות, והן הטרידו מאוד את מנהיגי הדמוקרטיות המערביות ערב ההליכה לקלפיות. לה פן אמנם טוענת כי זנחה את תוכניתה להוציא את צרפת מהאיחוד האירופי, אך היא עדיין שואפת לצמצם מאוד את ההשפעה שיש לאיחוד על התנהלות המדינה – בדיוק ההפך ממקרון, החותר לחזק את האיחוד האירופי ואת נאט"ו.


הבחירות לנשיאות צרפת. שיעור הצבעה נמוך , צילום: EPA הבחירות לנשיאות צרפת. שיעור הצבעה נמוך | צילום: EPA הבחירות לנשיאות צרפת. שיעור הצבעה נמוך , צילום: EPA


פרשנים ופוליטיקאים ליברליים הזהירו כי ניצחון של לה פן יהיה רעידת אדמה פוליטית בקנה מידה עולמי, שבמונחי השנים האחרונות משתווה אולי רק לברקזיט ולניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב ב-2016. ניצחון כזה היה שם סוף לעשרות שנים שבהן מנהיגים מהמיינסטרים הפוליטי שלטו בצרפת, ומגביר לתפיסתם את האיום על עתידו של האיחוד האירופי.

מתנגדי לה פן מזכירים גם את הדברים האוהדים שאמרה בעבר על נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ואת ההלוואה הגדולה שקיבלה מבנק רוסי בעשור הקודם. בעימות הטלוויזיוני בין שני המועמדים ביום רביעי הזכיר זאת גם הנשיא מקרון, שטען כי האינטרסים של לה פן קשורים באלה של הקרמלין, וכל זאת בשעה שהצרפתים מתנגדים נחרצות, כמו רוב העולם, לפלישה הרוסית לאוקראינה. לה פן עצמה הצהירה לאחרונה כי הפלישה גרמה לה "לשנות חלקית" את דעתה על פוטין.

בקלפי בנתניה: "לה פן לא בשבילנו"

גם המשימה שניצבה בפני מקרון בחיזוריו אחרי 7.7 מיליון המצביעים שנתנו בסיבוב הראשון את קולם למלנשון לא הייתה פשוטה: בניגוד לקמפיין הבחירות של 2017, שבו התמודד בפעם הראשונה על הנשיאות, הפעם הוא הגיע להתמודדות כשמאחוריו חמש שנים בתפקיד והציבור יכול למדוד את ביצועיו, ולא רק את הבטחותיו. במהלך שנות כהונתו עורר מקרון בן ה-44 את חמתם של רבים והפך לשנוא נפשם של מצביעים בשמאל הסבורים כי עמדותיו, במיוחד הכלכליות, נעשו ימניות בהרבה מאלה שהציג לפני שנבחר. הם רואים בו את ידידם של העשירים ומדכאם של העניים, ומאשימים כי בניסיונו לנגוס בכוחו של הימין הקיצוני סטה בעצמו ימינה.

ההצבעה בבחירות לנשיאות נערכה היום לא רק בצרפת, אלא גם מעבר לים, בכלל זה בישראל. עשרות אלפי אזרחים צרפתים בעלי זכות הצבעה חיים בישראל, אבל רק מיעוטם הגיע להצביע בסיבוב הראשון לפני שבועיים, וגם היום, מעט לפני הצהריים, ניכרה תנועה דלילה בקלפי היחידה שנפתחה בנתניה, ברחוב מקדונלד. שמעון טייב הצביע למקרון והסביר ל-ynet: "לה פן קיצונית מדי, זה לא בשבילנו, זה בעייתי. יש כאלה שרוצים אותה כי היא נגד הערבים, אבל עדיף לכולנו שזה לא יקרה. אני מתפלל שמקרון ינצח".

מאיר לוי שהגיע עם אשתו סירב להגיד במי בחר - אבל תשובותיו בשיחה עם ynet רמזו על כך. כשנשאל למי הצביע, ענה: "רצוי שלא אגיד, הצבעתי טוב לדעתי. כנראה שמקרון ינצח, אולי לצערי. לה פן פחות רעה ליהודים ולישראל. מי אמר שהיא אנטישמית?". בסיבוב הראשון לפני שבועיים קיבלה לה פן רק 3% מהקולות בישראל. מקרון הגיע אז בארץ למקום השני עם 31% מהקולות, ולמקום הראשון בישראל הגיע עם 53% מהקולות היהודי אריק זמור, שכאמור נחשב בצרפת לאיש ימין קיצוני, יותר מלה פן.

תגיות