אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ספק? קמעונאי? וילי פוד רוצה הכל ולעזאזל התחרות מימין צבי ויליגר ויוסי ויליגר על רקע סניף שופרסל במודיעין | יריב כץ אוראל כהן

פרשנות

ספק? קמעונאי? וילי פוד רוצה הכל ולעזאזל התחרות

האם ספק של רשת יכול להפוך לבעל עניין בה, להיות נגיש למידע על ספקים ולקוחות, ולשבש את התחרות? תסריט לא דמיוני אם האחים ויליגר ירכשו מניות בשופרסל. רשות התחרות לא מגיבה בינתיים

25.04.2022, 06:02 | נורית קדוש

הכרישים ממשיכים לחוג סביב שופרסל, בניסיון לנצל את היעדר גרעין השליטה, לטובת יצירת פוזיציה שתאפשר להם השפעה על הקמעונאית הגדולה בישראל.


קראו עוד בכלכליסט:


חשיפת “כלכליסט” ולפיה האחים צביקה ויוסי ויליגר, המחזיקים בכ־1.5% בשופרסל, פעלו בימים האחרונים להגדלת אחזקתם לכ־5%-4.5% באמצעות רכישת מניות בהשקעה של כ־200 מיליון שקל, מציפה את השאלה האם יכול ספק מרכזי של הרשת להפוך לבעל עניין בה.


מיכל כהן הממונה על התחרות. בשל מבנה הבעלות בשופרסל, רכישת 20% ממניות קמעונאית המזון הופכת את הרוכש לבעל שליטה בפועל
, צילום: אביגיל פפרנו-באר מיכל כהן הממונה על התחרות. בשל מבנה הבעלות בשופרסל, רכישת 20% ממניות קמעונאית המזון הופכת את הרוכש לבעל שליטה בפועל | צילום: אביגיל פפרנו-באר מיכל כהן הממונה על התחרות. בשל מבנה הבעלות בשופרסל, רכישת 20% ממניות קמעונאית המזון הופכת את הרוכש לבעל שליטה בפועל
, צילום: אביגיל פפרנו-באר


על פניו, מדובר במהלך בעייתי, שמעניק לספק נגישות חריגה לגורם המשמעותי ביותר בשוק המזון. אחזקה בשיעור של 5%, תאפשר לאחים ויליגר להציע לאסיפת בעלי המניות, שצפויה להתכנס בחודש הבא, דירקטור מטעמם לשופרסל. אם ייבחר, ישב נציגם בישיבות הדירקטוריון ויהיה חלק ממקבלי ההחלטות בחברה.

אלא שעוד בטרם יגיעו לשיעור האחזקה הנדרש, עצם החשיפה של המהלך כבר מעניקה לשניים השפעה מטרידה. “ברגע שהקניין של הגבינות יודע שצביקה מחזיק בנתח ממניות החברה והוא בעל השפעה, הוא כבר לא מתייחס אליו כאל כל ספק”, טוען בכיר בשוק.

“זה לא צריך להיות מתורגם מיידית למינוי דירקטור או להובלת מהלך להגדלת הקניות של שופרסל מוילי פוד. זה נועד לפני הכל לשרת את הסיפור של האחים ויליגר, שרוצים שכולם יבינו שהם לא רק ספקי גבינות לא ממותגות שמנסים לנגוס במותגים המקומיים, אלא חלק מהבעלים של החברה. זה משפר את מעמדם ונותן להם הרבה כח מול גורמים בחברה”.

האחים ויליגר: מוכרים ורוכשים

הדברים הנוגעים ל”סיפור” שהאחים ויליגר פועלים לקדם במקביל לפעילות השוטפת של החברה, מקבלים משנה תוקף, כשלוקחים בחשבון שזו אינה הפעם הראשונה בה עולה לכותרות כוונתם של האחים ויליגר להפוך לבעלי עניין בשופרסל. כבר בשנת 2012, לקחה וילי פוד חלק במה שכונה “הנפקת החברים” של אי.די.בי ורכשה מניות בבעלת השליטה דאז של שופרסל בהשקעה של 9.5 מיליון שקל, כחלק מקבוצת משקיעים שגיבש דנקנר. לפני כשנתיים, עלה שמם של האחים, כשניסו לרכוש את אחזקותיו של אדוארדו אלשטיין, אז בעליה של אי.די.בי, ברשת הקמעונאות שופרסל שהוחזקה על ידו באמצעות דיסקונט השקעות.


בעלי המניות בשופרסל,  בעלי המניות בשופרסל בעלי המניות בשופרסל,


וילי פוד, היא הספק ה־16 בגודלו בשוק המזון ומוצרי הצריכה, אשר מחזיק על פי נתוני סטורנקסט 1% ממכירות הענף. אלא שאצל האחים ויליגר, נראה תמיד שהעניין הוא הרבה מעבר למכירות הגבינה ומוצרי חלב ומזון שונים, אותם היא משווקת במחירים נמוכים ביחס למותגים המקומיים. את השליטה בחברה שהקימו, מכרו וקנו חזרה פעמיים בשנים האחרונות. בפעם הראשונה מכרו האחים את השליטה בחברה לאוליגרך ארקדי גאידמק, ולאחר שזה נקלע לקשיים תזרימיים, העבירו חזרה את השליטה לידיהם.

בפעם השנייה מכרו האחים ויליגר את החברה לאלכסנדר גרנובסקי, שנקלע לקשיים ומכר אותה לגרגורי גרוטובוי. אי־סדרים בתקופתו של גרוטובוי, הובילה להשתלטות של האחים באמצעות רכישת מניות BSD קראון, שבה החזיקו 38%. בסיוע בית המשפט הצליחו השניים לתרגם אחזקה זו להחלפת הדירקטורים מטעם גרוטובוי בחברה ומינו לתפקיד את עצמם ונציגים מטעמם.


מימין: צבי ויליגר ויוסי ויליגר, על רקע סניף שופרסל, יריב כץ אוראל כהן מימין: צבי ויליגר ויוסי ויליגר, על רקע סניף שופרסל | יריב כץ אוראל כהן מימין: צבי ויליגר ויוסי ויליגר, על רקע סניף שופרסל, יריב כץ אוראל כהן


מאז חזרו לחברה, צמחה פעילותה וב־2020 הוכרזה על ידי רשות התחרות כספק גדול, כזה המוטלות עליו מגבלות ביחסים המסחריים עם הקמעונאים.

מצבה של שופרסל שמוחזקת על ידי מספר גופים מוסדיים, הוביל לכך שרכישת 20% מהחברה, הופכת את הרוכש לבעל שליטה בפועל. על רקע זה, גורם בשוק לא שולל את האפשרות שהאחים מעוניינים בהרבה יותר מהשפעה על הקניינים של שופרסל או דירקטור אחד מטעמם. “הם יכולים להסתפק בכך שיהיו נכון לעכשיו לבעלי המניות הפרטיים הגדולים ביותר, אבל הם גם יכולים להגיע במקביל להבנות עם אחד הגופים המוסדיים, ולפעול בתיאום, כגוף המשמעותי ביותר ביחס לאחרים”, מתאר אותו גורם בשוק המזון תרחיש מטריד עוד יותר.

הסדר כובל: לבדוק את החשש

לטענת בכיר בתחום ההגבלים, על פניו, רשות התחרות יכולה לטעון שאין סיבה למנוע מספק בינוני בגודלו להשקיע ברשת. “לכאורה, אין לרשות התחרות מה לעשות עם זה, כי עם אחזקה של 5% ועם פחות מרבע מהדירקטוריון, אין להם השפעה מהותית והם לא יכולים לכוון את פעילות התאגיד. זאת בשונה ממצב בו ספק משמעותי בתחום ריכוזי, היה רוכש נתח מהותי מהרשת ואז היו עולים חששות שהרשת תרע את התנאים של הספקים שמתחרים במשקיע והמשקיע היה מרע את תנאי הסחר של רשתות מתחרות לזו שבה השקיע”.

יחד עם זאת, מסייג אותו בכיר וטוען, כי אם רשות התחרות, אכן מתכוונת לעמוד בהצהרותיה בדבר בלימת הריכוזיות בשוק, היא לא יכולה להתעלם מכניסה של ספק לרשת. לדבריו, הרשות יכולה לראות בכניסה של ספק לבעלות של רשת קמעונאית, חשש לפגיעה אפשרית בתחרות, בין היתר בשל החשיפה של הספק האוחז בשני כובעים, למידע פנימי של הרשת. “עצם היותו של הספק בעל עניין ברשת, מעניק לו נגישות למידע רגיש. אם יש לויליגר דירקטור בשופרסל, הוא נגיש למידע שהוא לא פומבי על יחסים עם ספקים ומתחרים. זה בהחלט עלול לעורר בעיות תחרותיות, כשהוא יודע למשל מתי ספק מתחרה נותן הנחות לשופרסל או תנאים מועדפים או מבצעים עתידיים”.


יו"ר שופרסל הזמני רן גוטליב. ניסיונות השתלטות של מספר גורמים על מובילת שוק קמעונאות,  צילום: צילום מסך: Youtube יו"ר שופרסל הזמני רן גוטליב. ניסיונות השתלטות של מספר גורמים על מובילת שוק קמעונאות | צילום: צילום מסך: Youtube יו"ר שופרסל הזמני רן גוטליב. ניסיונות השתלטות של מספר גורמים על מובילת שוק קמעונאות,  צילום: צילום מסך: Youtube


לדברי אותו גורם, אם רכישת המניות תוביל לכך שיש לויליגר נציג בדירקטוריון, תוכל רשות התחרות לתקוף את המהלך. “הסדר כזה מעלה חשש לפגיעה משמעותית בתחרות בשוק, וככזה הוא עשוי להוות הסדר כובל אסור, אותו רשות התחרות יכולה לתקוף ולעצור”. לדבריו, הרשות תצטרך לערוך בדיקה כלכלית, בה תיבחן באמצעות דרישת נתונים מהגורמים המעורבים, עד כמה ההסדר עלול לפגוע בתחרות. אם בסוף הבדיקה היא תגיע למסקנה שהדבר אכן פוגע בתחרות אז תוכל לבקש מבית הדין צו להפסקת הסדר, באמצעות חיוב מכירת המניות, או שתגיע לצו מוסכם עם תנאים שמונעים את החששות התחרותיים.

שופרסל: הצעות מכל עבר

הגדלת האחזקות של האחים ויליגר בשופרסל, מתרחשת כשברקע נסיונות השתלטות של מספר גורמים על מובילת שוק קמעונאות המזון והפארם, המחזיקה גם בנדל”ן בשווי מיליארדי שקלים. החברה שעברה טלטלה עם התפטרות המנכ”ל איציק אברכהן בינואר האחרון, זכתה להצעות מצד האחים שלומי ויוסי אמיר, שביקשו להשקיע 2.5 מיליארד שקל בפז בתמורה להקצאת מניות שופרסל בשיעור 25%. ההצעה נמשכה כעבור יום, נוכח התנגדותה של פז, שרכשה מידי השניים את רשת פרשמרקט שייסדו.

מיד לאחר מכן, היו אלו בעלי השליטה בדלק ישראל, להב אל.אר שבשליטת אבי לוי, אורי מנצור וקבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה שהציעו מיזוג במסגרתו תקבל שופרסל את מלוא המניות של דלק ישראל בתמורה ל־10% ממניותיה לבעלי המניות של דלק ישראל, עם אופציה לעלות ל־20% בתוך שנה. העסקה, שכללה התחייבות שלא לשנות את הרכב הדירקטוריון, שמחציתו, כולל היו”ר לשעבר יקי ודמני, עמדו לבחירה מחדש, עוררה חשש שנרקמה בהתאמה לצרכי היו”ר שמאז כבר הודח מתפקידו.

הצעת דלק ישראל נדחתה, ובמקביל נחתה על שולחן דירקטוריון שופרסל הצעה של חברת הנדל”ן המניב אמות השקעות שבשליטת אלוני חץ (56%) לבחון חלופות השקעה שונות בקבוצת הנדל”ן של החברה. וגם הצעת הקרנות ברוש ו־JTLV להזרים 540 מיליון שקל לשופרסל נדל”ן, תמורת 15% ממניותיה.

מרשות התחרות נמסר כי “אנו לא מכירים (את הפרטים - נ”ק) ומעדיפים שלא להגיב”.

תגיות