אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מרץ החיובי בשווקים שינה את המגמה בקרנות ההשתלמות חיסכון | צילום: שאטרסטוק

מרץ החיובי בשווקים שינה את המגמה בקרנות ההשתלמות

לראשונה השנה הציגו כל הקרנות תשואה חודשית חיובית, כשהשיאנית היא ילין לפידות עם 0.89%. אלטשולר שחם, שאיבדה 2.36% מינואר, התמקמה במקום השלישי עם עלייה של 0.85%

25.04.2022, 14:27 | אלמוג עזר

חודש מרץ, בניגוד לחודשיים שקדמו לו, התאפיין בעליות שערים נאות בשוקי המניות. ההתאוששות בשוקי ארצות הברית וישראל הביאה את קרנות ההשתלמות הישראליות — לראשונה השנה — להציג תשואה חודשית חיובית. בעוד מדד ת"א־35 עלה בחודש שעבר ב־2.4% ומדד ת"א־90 הוסיף 1.3% לערכו, עלו קרנות ההשתלמות בממוצע ב־0.74%.

למגמה החיובית במרץ הוסיפה גם החשיפה של קרנות ההשתלמות למדדים האמריקאיים, שכן מדד S&P 500 טיפס ב־3.6% בחודש שעבר. אולם למרות התשואה החיובית החודשית, קרנות ההשתלמות הישראליות עדיין רושמות תשואה שלילית ממוצעת של 1.5% מתחילת 2022.

קרן ההשתלמות של ילין לפידות, בניהולם המשותף של דב ילין ויאיר לפידות, היא המצטיינת של מרץ. מדובר בקרן השנייה בגודלה בענף, עם הון מנוהל של 16 מיליארד שקל, שמתאפיינת בעיקר בחשיפה לשוק המניות המקומי, לצד חשיפה של 34.8% לשווקים בחו"ל — שיעור נמוך לעומת המתחרות.

עומר דגני, סמנכ"ל שיווק ומכירות בילין לפידות, הסביר: "חשוב לומר ולזכור שאנחנו נמצאים בתקופה מאתגרת, שכוללת את המלחמה המתמשכת באוקראינה ואת העלאת הריבית בארץ ובעולם". דגני הוסיף כי על רקע הסביבה המאתגרת, קרן ההשתלמות של בית ההשקעות משקיעה בחו"ל בעיקר במדדים רחבים, וזאת לצד בחירה במניות ספציפיות בשוק ההון המקומי. מעבר לכך, היא חשופה לאיגרות חוב צמודות במח"מ קצר בחלק הממשלתי — חשיפה שתרמה לתשואת הקרן בעקבות העלייה בציפיות האינפלציה בחודשים האחרונים.


במקום השני אחרי ילין לפידות נמצאת מיטב דש, בניהולו של גיא מני, עם תשואה של 0.86% במרץ.

למקום השלישי בטבלת התשואות של מרץ הגיעה הקרן של אלטשולר שחם, שרשמה עלייה של 0.85% בחודש שעבר. הקרן, בניהולו של גילעד אלטשולר, היא הגדולה ביותר בענף בישראל ומנהלת 64 מיליארד שקל. 39% מכלל ההון המנוהל במסלול זה של קרנות ההשתלמות מתנהלים בקרן של אלטשולר שחם. אך למרות התשואה הגבוהה יחסית שהשיגה הקרן בחודש מרץ, היא עדיין עם התשואה הנמוכה ביותר מתחילת השנה, לאחר שירדה ב־2.36% מינואר.

אלטשולר שחם הוא הגוף שפעל עד כה נגד המגמה בשווקים, בכך שמנהלי ההשקעות בקרן הגדילו את החשיפה של המשקיעים למניות כאשר השווקים רשמו ירידות. החשיפה של קרן ההשתלמות למניות עמדה, נכון לחודש פברואר, על 55.4% ולשווקים בחו"ל על 58.7%. חשיפה זו עלולה להיות לקרן לרועץ, מאחר שנכון לכתיבת שורות אלה נותרו רק עוד חמישה ימי מסחר באפריל, ועד כה מדובר בחודש שמתאפיין במגמה שלילית חדה בארצות הברית, עם ירידה חודשית של 6% במדד S&P 500.

לכן קרנות ההשתלמות צפויות להציג תשואה שלילית לחודש הנוכחי, בדומה לתשואות שנרשמו בינואר ובפברואר, ומי שייפגעו יותר מהאחרות יהיו הקרנות שחשופות בשיעורים גבוהים לשוק האמריקאי.

סמנכ"ל שיווק ומכירות בילין לפידות עומר דגני, צילום: רמי זרנגר סמנכ"ל שיווק ומכירות בילין לפידות עומר דגני | צילום: רמי זרנגר סמנכ"ל שיווק ומכירות בילין לפידות עומר דגני, צילום: רמי זרנגר


את התשואה החלשה ביותר במרץ רשמה קרן ההשתלמות של הפניקס, שעלתה ב־0.39% בלבד. הקרן של חברת הביטוח חשופה בשיעור של 46.5% למניות, ויש לה חשיפה נמוכה לחו"ל בשיעור של 32.3%. התשואה הנמוכה יחסית למתחרות שלה עשויה לנבוע מהחשיפה הגבוהה של הקרן לנכסים לא סחירים — בשיעור של 24%. נכסים אלה אינם מושפעים מהתשואות של שוק ההון, ועל כן בחודשים של עליות חדות עלולה הקרן לרשום תשואות שאינן גבוהות במיוחד.

לנוכח המגמה בשווקים מתחילת השנה, שהיתה בעיקרה שלילית, הרי הקרן שרשמה בשלושת החודשים הראשונים של 2022 את התשואה השלילית המינורית ביותר היא זו של אנליסט. הקרן, בניהולו של נועם רוקח, ירדה רק ב־0.87% מינואר האחרון. זו הקרן הקטנה במסלול מבין הגופים המובילים, עם קצת יותר מ־4 מיליארד שקל, דבר המאפשר לה להשקיע את רוב הונה בשוק המקומי.

במקום השני נמצאת קרן ההשתלמות של כלל, שהשילה 1% בשלושת החודשים הראשונים.

במבט על שלוש השנים האחרונות, קרן ההשתלמות עם התשואה הגבוהה ביותר היא זו של מיטב דש, שעלתה ב־28.77%. לא הרחק מאחוריה נמצאת הקרן של כלל עם תשואה של 28.58%, ובמקום השלישי מדורגת הפניקס עם תשואה של 28.52%.

מדד העקביות של קלי: מדד זה בוחן את משך הזמן שבו הושגה תשואה גבוהה מהממוצע. לדוגמה: קופה אשר השיגה ב-18 מתוך 36 חודשים תשואה מעל לממוצע תקבל ציון 50%.

תגיות