אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוסיה לפולין ובולגריה: נמכור גז רק ברובל; פולין: נסתדר בלי גז טבעי נוזלי רוסיה LNG | צילום: בלומברג

רוסיה לפולין ובולגריה: נמכור גז רק ברובל; פולין: נסתדר בלי

לפי פולין, שמובילה קו תקיף נגד מוסקבה, זו הודיעה על כוונתה לעצור ממחר את זרם הגז אליה - שממנו היא התכוונה להיפטר רק בסוף השנה. הממשלה בוורשה הצהירה: "אנחנו ערוכים לכך, אבל זו הפרת חוזה". זמן קצר לאחר מכן: גם בולגריה הודיעה שמוסקבה תעצור לה את זרם הגז

27.04.2022, 09:34 | חדשות חוץ

במהלך שעשוי להגביר משמעותית את המתיחות בינה לבין האיחוד האירופי, רוסיה תעצור את הספקת הגז הטבעי שלה לפולין וגם לבולגריה. הראשונה להודיע על המהלך הרוסי הייתה פולין, שהצהירה כי למרות התלות הגדולה שלה בגז הזה – היא ערוכה לקטיעה מיידית של הספקת כל מוצרי האנרגיה הרוסיים. לצד זאת, שרת האקלים הפולנייה אנה מוסקבה אמרה כי מדובר בהפרה של החוזה מול ארצה – וכי בכוונת ורשה לעתור לבתי המשפט נגד המהלך. שעה קלה לאחר מכן הודיע גם בולגריה כי נודע לה מחברת גזפרום הרוסזית שממחר תיעצר הספקת הגז אליה.


קראו עוד בכלכליסט:



גם חברת האנרגיה הממשלתית של פולין, PGNiG, מסרה הערב (ג') כי חברת גזפרום הודיעה לה שממחר בבוקר תיעצר הספקת הגז דרך צינור "ימאל", ולטענתה מדובר כאמור בהפרה של החוזה. יצוין כי לפי דיווחיים בתקשורת הפולנית, זרם הגז נעצר כבר היום. בעקבות הדיווחים על קטיעת זרם הגז, כך לפי רשת "בלומברג" האמריקאית, זינקו מחירי הגז הטבעי באירופה ב-17%.


תחנת גז טבעי בפולין, צילום: בלומברג תחנת גז טבעי בפולין | צילום: בלומברג תחנת גז טבעי בפולין, צילום: בלומברג


פולין, שחוששת מהאפשרות שבעתיד היא עלולה ליפול קורבן לתוקפנות מצד רוסיה, מובילה קו תקיף ביותר באיחוד האירופי בכל הנוגע לתגובה הנדרשת מצדו לפלישה שלה לאוקראינה. בין היתר, הבטיחה פולין לאסור לחלוטין ייבוא של פחם רוסי כבר החודש, בניגוד לאיחוד האירופי שמתכנן להוציא לפועל מהלך דומה רק באוגוסט הקרוב, אולם הממשלה בוורשה מתקשה לפי שעה למצוא חלופות מהירות ומספקות לגז ולנפט מרוסיה, ומהם היא מתכוונת להיפטר רק עד סוף השנה. פולין מקבלת 46% מהגז שלה מרוסיה, ו-64% מהנפט שלה.

כמו שאר מדינות האיחוד האירופי, גם פולין מסרבת כעת לדרישה החדשה שהציבה מוסקבה, בתגובה לסנקציות האדירות שהטיל עליה המערב, ולפיה על מדינות "לא ידידותיות" לשלם על מוצרי האנרגיה שלה ברובל, ולא בדולר. לפי דיווח ב"בלומברג" המועד לתשלום על משלוחי הגז הרוסיים מתקרב כעת, וגורמים באירופה בוחנים מהי דרך התגובה הראויה ביותר לדרישת מוסקבה לקבל את התשלום ברובל.

רוסיה עצמה לא התייחסה לדיווח על קטיעת הגז לפולין, אולם איום אחר נשמע ממנה אל עבר מדינה אירופית אחרת: בריטניה. משרד החוץ במוסקבה תקף בחריפות הצהרות של גורמים בלונדון, שלטענתו מעידות על ניסיון מצדם לעודד את אוקראינה לתקוף יעדים בתוך רוסיה – והזהיר כי הדבר יביא באופן מיידי ל"תגובה הולמת". משרד החוץ הרוסי ציטט בדבריו ריאיון שהעניק השר הבריטי לענייני כוחות מזוינים ג'יימס האפי, שאמר ל-BBC כי הוא סבור שמתקפות אוקראיניות בעומק רוסיה נגד קווי אספקה או נגד יעדים לוגיסטיים של הצבא הרוסי הינן לגיטימיות לחלוטין.

תגיות