אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השותפים המנהלים בחברות־הבנות נהנים פי כמה מבכירי הפניקס אייל בן סימון, מנכ"ל הפניקס | צילום: אוראל כהן

השותפים המנהלים בחברות־הבנות נהנים פי כמה מבכירי הפניקס

עלות שכרם של חמישה שותפים בחברות־הבנות של הפניקס, שאינם כפופים לחוק שכר הבכירים, הסתכמה בשנה שעברה ב־55 מיליון שקל. שיאן השכר אריאל גנוט לקח הביתה שכר בעלות של 26 מיליון שקל — פי 12 לעומת יו"ר חברת הביטוח בני גבאי — לאור הנפקת חברת גמא שייסד

28.04.2022, 06:21 | עמיר קורץ

בזמן שעלות שכרם של בכירי חברת הביטוח הפניקס — היו"ר, המנכ"ל ושני המשנים שלו — מוגבלת מכוח חוק שכר הבכירים במערכת הפיננסית, יש חגיגה גדולה אצל שותפי הפניקס בחברות־הבנות, המכהנים גם כמנכ"לים שלהן.

קראו עוד בכלכליסט:

זאת מאחר שהתגמול שלהם אינו כפוף להגבלות החוק. התופעה חוזרת מדי שנה, אולם השנה, בעקבות הנפקת החברה־הבת גמא, ניכרים הפערים פי כמה.

מפירוט התגמולים של נושאי המשרות הבכירות בהפניקס אחזקות, הכלול בדו"חות חברת הביטוח ל־2021, עלות השכר השנתית המצרפית של חמישה מנהלים בכירים בחברות־הבנות עמדה על כ־55 מיליון שקל.

אייל בן סימון, מנכ"ל הפניקס, צילום: אוראל כהן אייל בן סימון, מנכ"ל הפניקס | צילום: אוראל כהן אייל בן סימון, מנכ"ל הפניקס, צילום: אוראל כהן

בראש הרשימה ניצב אריאל גנוט, מייסד ומנכ"ל חברת גמא ניהול וסליקה, שהונפקה ב־2021 לפי שווי של 720 מיליון שקל (לפני הכסף). ההנפקה הזו סידרה לו תגמול חלומי של כ־26.2 מיליון שקל ב־2021 — פי 12 מעלות השכר של יו"ר הפניקס בני גבאי, שעמדה על 2.2 מיליון שקל, ופי קצת יותר מ־7 מזו של מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון, 3.6 מיליון שקל.

התגמול לגנוט כולל תשלום שוטף לפי הסכם השירותים שלו עם גמא וכן מענקים חד־פעמיים עבור הנפקת החברה במהלך השנה. התגמול השוטף של גנוט בשנה שעברה הסתכם ב־5.8 מיליון שקל והורכב מדמי ניהול של 2.4 מיליון שקל, מענק של 3.3 מיליון שקל ותשלומים נוספים. אולם התגמול העיקרי שלו היה עבור הנפקת גמא, שאותה ייסד לפני 23 שנה, והסתכם ב־20.2 מיליון שקל, מתוכם 9.8 מיליון שקל מענק ו־10.4 מיליון שקל תגמול מבוסס מניות. בנוסף לתגמול זה מחזיק גנוט לאחר הנפקת החברה ב־2.44% ממניות החברה — אחזקה ששווייה כיום 17 מיליון שקל.

הפניקס הסבירה בדו"ח כי התגמול החד־פעמי ניתן לגנוט "לאות הוקרה על השקעתו ותרומתו המשמעותית לגמא, ובגין מאמציו בקשר עם הנפקתה". החברה הדגישה כי "המענק העיקרי (8.1 מיליון שקל) שולם רק על ידי בעלי המניות שהיו קיימים בגמא טרם מועד ההנפקה, אך בהתאם לתקנים החשבונאיים הוכר ונרשם בדו"חות הכספיים של גמא חרף העובדה שסכום זה לא יצא מקופת גמא".

עלות השכר של גנוט בשל הנפקת גמא גבוהה במיוחד, אולם מדובר באירוע חד־פעמי, שמתגמל את מייסד החברה ומי שהוביל את הנפקתו של מפעל חייו, בדומה לכל יזם אחר ובתחומים נוספים, כפי שמדגישים בסביבת החברה. עוד מציינים שם כי גנוט צפוי לקבל מעתה עלות שכר שנתית של כ־5 מיליון שקל, שהיא נמוכה מכ־8-7 מיליון שקל (תלוי בתוצאות) שקיבל בגמא כשעוד היתה חברה פרטית.

כמו גנוט, גם שאר מנכ"לי החברות־הבנות של הפניקס, שהם שותפים־מייסדים בהן, נהנו בשנה שעברה מעלות שכר מפנקת. איציק עוז, מנכ"ל משותף בסוכנות הביטוח אגם לידרים, המחזיק בה ב־34% מהמניות (באמצעות אגם לידרים אחזקות), קיבל שכר בעלות של 8.5 מיליון שקל — 5.4 מיליון שקל מענק ו־2.9 מיליון שקל דמי ניהול. המענק נגזר מרווחי אגם, שבה הוא שותף.

סידור דומה יש גם לרן גבעון, מנכ"ל כהן גבעון סוכנות לביטוח, המחזיק ב־48% ממניותיה. עלות שכרו של גבעון ב־2021 עמדה על 7.5 מיליון שקל, מתוכם 5.6 מיליון שקל מענק שנגזר מרווחי הסוכנות.

ההנפקה של גמא סידרה למנכ"ל והמייסד אריאל גנוט תגמול חלומי של כ־26.2 מיליון שקל ב־2021, מזה 9.8 מיליון שקל מענק ו־10.4 מיליון שקל תגמול מבוסס מניות

גם סטוארט שפירא ומוני פלר, שני המנכ"לים המשותפים בהפניקס קפיטל, העוסקת בייזום וניהול קרנות השקעה, המחזיקים יחד ב־35% בחברה־הבת, נהנו מעלות שכר של 6.3 מיליון שקל כל אחד, רובה כמענק הנגזר מרווחי הפניקס קפיטל. זאת לצד תגמול הנגזר מרווחי פעילות אחרת, שבה הם שותפים של הפניקס ביטוח. מדובר ב־FNX private, שמציעה פתרונות השקעה ושירותים פיננסיים ללקוחות המנהלים פוליסות וקופות גמל בניהול אישי. בנוסף לתגמול על ביצועי שתי הפעילויות זכאים שפירא ופלר לשכר חודשי של 8,000 שקל כל אחד — 4,000 שקל מכל חברה.

התשלום החריג לחמשת הבכירים נובע מעצם היותם שותפים ומייסדים בחברות־הבנות של הפניקס, ועיקר התגמול שהם מקבלים נגזר מרווחי החברות שהם מחזיקים בשיעור ניכר במניותיהן. זאת בשונה משכירים רגילים בחברה, שעלות שכרם מוגבלת בחוק. זה קובע כי התגמול לבכיר בגוף פיננסי, העולה על 2.5 מיליון שקל בשנה, מצריך אישור האסיפה הכללית של בעלי המניות, ובנוסף מוגבל התגמול לעד פי 35 מהתגמול של העובד בעל השכר הנמוך ביותר בתאגיד. בגופים הפיננסיים כיום התקבעה ההגבלה בפועל של הבכירים לשכר בעלות עד 3.5 מיליון שקל.

העובדה ששכרם של השותפים בחברות־הבנות מפורט לצד טבלאות השכר של העובדים השכירים בהפניקס נובעת מהתקנה שמאלצת כיום את החברות להציג את הרשימה כמקשה אחת. וכך בדו"חות החברה מופיעים כל מקבלי השכר השונים ברשימה אחת תחת "תקנה 21 – תגמולים לבעלי עניין ולנושאי משרה בכירה".

תגיות