אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כשל מתמשך: יש לזכור את הרכוש היהודי הגזול מהשואה אהרון מור |

דעה

כשל מתמשך: יש לזכור את הרכוש היהודי הגזול מהשואה

קיים כשל מתמשך בטיפול בנושא מאחר והארגונים היהודיים שהחלו בטיפול בו בשנות התשעים כשלו בטיפולם, ובממשלה הנושא מופקד במקום הלא-נכון בידי המשרד הקטן לשוויון חברתי, החסר כל סמכויות בנושא

28.04.2022, 07:02 | אהרון מור

בימים אלה כאשר כלנו מעלים את זכרון השואה יש לזכור גם את החוב הפתוח של הרכוש היהודי הגזול. למאבק על השבת רכוש יהודי יש חשיבות רבה כחלק מזיכרון השואה כי הוא מזכיר לאנושות באופן מוחשי מה קרה ליהודים בשנות מלחמת העולם השנייה.

רכוש רב טרם הושב לבעליו וליורשיהם כשמדינות רבות מסרבות להשיבו או שחוקקו חוקי השבת רכוש שבפועל אינם מאפשרים להשיבו, בבחינת "הרצחת וגם ירשת?" מבקר המדינה פרסם לאחרונה דו"ח ביקורת חמור על "השבת זכויות ורכוש של נספים ושל ניצולי שואה שהוחרם במדינות אירופה בתקופת השלטון הנאצי ושותפיו" וכלולה בו מפת המדינות הללו ביניהן גרמניה, פולין, הונגריה, צ'כוסלובקיה ורומניה. המבקר פירט גם את מפת המדינות בהן "הנושא אינו מוסדר בחקיקה", בכללן אוקראינה.

המבקר קבע כי שווי הרכוש היהודי הגזול הוא 212-673 מיליארד דולר נכון לשנת 2010 ותלוי בצורת החישוב והיום שוויו מוערך בכ-30% יותר. מהמקורות לדו"ח המבקר עולה כי מדינות מזרח אירופה השיבו עד היום בממוצע לא יותר מ- 3% מהרכוש הגזול וגרמניה השיבה לכל היותר 12% ממנו. אגב, גם מבחינת הסכם השילומים עם גרמניה נותר חוב פתוח בגודל שליש מההסכם בגין מזרח גרמניה, המוערך כיום ב– 17 מיליארד דולר. נושא זה יעלה בתחילת מאי בבג"ץ בעתירה של עשרים ניצולי שואה ודור שני וארגונים בהובלתו של עו"ד גלעד שר, במטרה שיורה לממשלה לתבוע מגרמניה את השלמת ההסכם.

הפגנת ניצולי שואה (ארכיון), צילום: שאול גולן הפגנת ניצולי שואה (ארכיון) | צילום: שאול גולן הפגנת ניצולי שואה (ארכיון), צילום: שאול גולן

את הנושאים הללו יש להשלים בהקדם ויש לבוא בדברים עם הסרבנים, מאחר ועל פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ניצולי השואה אצלנו הולכים לעולמם בקצב מהיר של 42 ניצולים בממוצע בכל יום! והרי מגיע להם להינות מהרכוש הזה ולא בערוב ימיהם. קיים כשל מתמשך בטיפול בנושא מאחר והארגונים היהודיים שהחלו בטיפול בו בשנות התשעים כשלו בטיפולם, ובממשלה הנושא מופקד במקום הלא-נכון בידי המשרד הקטן לשוויון חברתי, החסר כל סמכויות בנושא וגם איננו מחשיב אותו כאשר הפקיד את הנושא בצורה שאיננה מכובדת בידי יועץ חיצוני.

המקום הנכון לנושא הוא במשרד המשפטים מאחר וזכויות רכוש הן בתחום זכויות אדם שמשרד המשפטים אצלנו, באיחוד האירופי ובמדינות אחרות אמון עליהן. האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים הוא היחיד שהוקנו לו סמכויות חוקיות להשיב רכוש בבעלות אזרחים ישראלים הנמצא בחו"ל. גם למשרד החוץ נועד תפקיד חשוב לאור פעילותו הבינלאומית ויכולתו לתת פלטפורמה בריאה לטיפול בנושא. דווקא יאיר לפיד, שר החוץ האמור להיות ראש ממשלה, החוזר ומדגיש בפני שועי העולם שהוא נפגש איתם את היותו דור שני לניצולי שואה, יכול לנצח על הבראת התהליך ועל הצדק שיעשה. לזכותו יאמר שעשה היסטוריה כאשר היה לשר החוץ הראשון של מדינת ישראל שהקפיא את היחסים הדיפלומטיים עם מדינה אחרת, פולין , על רקע מחלוקת בנושא השבת רכוש יהודי. עכשיו מצופה ממנו להעביר את מלוא הטיפול הממשלתי בהשבת רכוש יהודי מהמשרד לשוויון חברתי למשרד המשפטים שם כאמור מקומו הנכון.

כלקח מהשואה הגיע הזמן כי במישור הבינלאומי, חקירות המתנהלות על "פשעים נגד האנושות" יכללו גם שוד רכוש כדי שגוזליו יעמדו לדין פלילי.

ד"ר אהרון מור חוקר השבת רכוש יהודי. עבודת הדוקטורט שלו צוטטה על ידי מבקר המדינה בדו"ח המבקר על השבת רכוש יהודי לשנת 2022. שימש יועץ בכיר להשבת רכוש יהודי במשרד ראש הממשלה ומנהל אגף בכיר להשבת רכוש יהודי במשרד לאזרחים ותיקים (שוויון חברתי)


תגיות