אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאן הציפור תעוף: מה יקרה לצעצוע החדש של מאסק? אלון מאסק | צילום: AFP

לאן הציפור תעוף: מה יקרה לצעצוע החדש של מאסק?

גם אם מאסק החליט לקנות את טוויטר בשם האנושות ולטובת חופש הביטוי, הוא קנה עסק לכל דבר. יהיה מעניין לראות אם האמירות הפומפוזיות שלו יעמדו במבחן המציאות, כשיופעלו עליו לחצים, שישפיעו גם על עסקיו האחרים

28.04.2022, 14:46 | יעל קנדר

בשבועות האחרונים התסיס אלון מאסק את הרשת עם הצעתו לרכוש את טוויטר. טוויטר ניסתה להתנגד, אף אחד לא האמין שזה באמת יקרה, אבל זה קרה גם קרה. ביום שני האחרון הודיעה חברת טוויטר כי מאסק ישלם כ-44 מיליארד דולר עבור החברה, בעסקה שצפויה להיסגר עוד השנה.

אז למה האדם העשיר בעולם, שכבר מחזיק ביצרנית המכוניות החשמליות טסלה וחברת התעופה לחלל SpaceX, רוצה לקנות את חברת המדיה החברתית הברנז'אית? במהלך ראיון ב-TED זמן קצר לאחר שהכריז על הצעתו, הוא הרחיב על כמה מתוכניותיו: "אני חושב שזה מאוד חשוב שתהיה זירה מכילה לחופש הביטוי", אמר מאסק. "טוויטר נהפכה לסוג של כיכר העיר דה פקטו, אז זה פשוט מאוד - חשוב שלאנשים תהיה גם את המציאות וגם את התפיסה שהם מסוגלים לדבר בחופשיות בגבולות החוק".



שיכרון חושים של כוח

בעוד שבסיס המשתמשים הפעיל של טוויטר מגיע ל-330 מיליון – הרבה פחות מהיריבות פייסבוק וטיקטוק, יש לה השפעה שהיא מעבר למספרים שלה. פוליטיקאים, עיתונאים, פעילים ואנשי רוח פעילים בה במיוחד, מה שאומר שיש לה השפעה גדולה על הדיון הציבורי והתקשורת.

נכון לעכשיו, יש כחמש חברות שיש להן מונופול על תשומת הלב האנושית. אי אפשר להתעלם מהעובדה כי יש מעט מדי חברות שיש להן יותר מדי כוח על מה שניתן לראות, לשמוע ולעשות באינטרנט. זאת הסיבה שהגענו לסיטואציה שבה אחד האנשים העשירים בעולם רוכש פלטפורמה שמיליוני אנשים תלויים בה.


ברוכים הבאים למערב הפרוע

מאסק הוא בעצמו משתמש טוויטר בעל פרופיל גבוה וגם שנוי במחלוקת. יש לו יותר מ-83 מיליון עוקבים בפלטפורמה, שבה השתמש לאורך השנים לכל דבר - החל בדיון בהתנהלות החברות שלו ועד להעלבת פוליטיקאים וקולגות.

מאסק צייץ שהוא רוצה שהמבקרים הגרועים ביותר שלו יישארו בטוויטר - כי זה המשמעות של חופש הביטוי; הוא לא רוצה לנתק אנשים לצמיתות מהפלטפורמה, אלא מציע קצת פחות מתינות וקצת יותר חופש לכולם.

מאסק אוהב כסף, אבל הוא דואג שתמיד תהיה מאחוריו מטרה גדולה יותר. במקרה של טסלה - עולם ירוק יותר, ובמקרה של טוויטר – עולם משוחרר יותר. יהיה מעניין לראות אם האמירות הפומפוזיות שלו על חופש הביטוי יעמדו במבחן המציאות, כשיופעלו עליו לחצים בנושא, שישפיעו גם על עסקיו האחרים.




חוויית משתמש או ניצול משתמש?

אם פלטפורמת טוויטר בעלת משמעות לאנשים רבים, למה שהם לא יהיו מוכנים לשלם דמי מנוי עבור השימוש בה? יותר ויותר גופי תוכן עוברים למכירת מנויים במגוון פורמטים, וייתכן שמאסק צריך לפתח מודל של תשלום עבור ציוץ. הפלטפורמה לא תחייב בתשלום קוראים בלבד, אבל מי שירצה לצייץ - ישלם עבור האפשרות הזו. את המודל הזה ניתן לפתח במגוון צורות, למשל מחיר שיגדל בהתאמה לטווח ההגעה של הציוץ. אולי אם טוויטר תגבה תשלום לפי ציוץ, אנשים יעצרו לחשוב לפני שידם קלה על המקלדת.

מודל המנוי מעביר את מקור ההכנסה של החברה מהמפרסמים למשתמשים, ומפקס את התמריצים הכלכליים על חווית המשתמש, במקום ניצול המשתמש.

תמיד יש האופציה למכור יותר מודעות ביותר כסף. כבר שמעתי השבוע כמה חברות שלאור הבאזז סביב טוויטר, סבורים כי עליהם לרוץ ולתפוס מעמד בפלטפורמה - מה שלא ממש קרה עד כה. אמנם בטוויטר נמצאים כביכול האנשים המשפיעים ביותר עד היום, אבל המפרסמים לא ממש קנו את זה. החברות העדיפו להשקיע פחות באיכות יותר בכמות ובהגעה לקהל נרחב יותר. זו שאלה מעניינת איך הופכים את משפיעני הטוויטר למקדמי מותגים, בדומה למשפיעני הרשת בטיקטוק, יוטיוב ואינסטגרם.


האלגוריתם ושיפורים עתידיים

מאסק כבר הספיק להתחייב לשפר את הרשת החברתית על ידי הפיכת את האלגוריתם לקוד פתוח להגברת אמון המשתמשים. בהרצאה שנתן ב- TED, הוא הציע שניתן יהיה להעלות את האלגוריתם שקובע כיצד מקודמים ציוצים ומורדים בדרגה לפלטפורמת אירוח התוכנה GitHub, ולהפוך אותו לזמין לאנשים מחוץ לחברה.

הקונספט של שקיפות רבה יותר למשתמשים הגיונית, אך השאלה היא עד כמה היא ישימה. במידה שהמהלך אכן ייצא לפועל, ניתן יהיה להתייחס לכך כאל ניסוי שיוכל להפעיל לחץ על שאר פלטפורמת הסושיאל לחשוף את דרך פעולתן.

שיפור נוסף שדובר הוא כפתור עריכה לציוצים (edit button), תכונה שמשתמשי טוויטר ביקשו כבר זמן רב. טוויטר הודיעה כי היא פועלת לאפשר למשתמשים לערוך את הציוצים שלהם לאחר הפרסום. הרעיון הוא שניתן יהיה לתקן שגיאות הקלדה או שגיאות בציוץ - מבלי לוותר על תגובות, ציוצים מחדש (ריטוויט) או לייקים שכבר נצברו. טוויטר מתכננת להתחיל לבדוק את התכונה עם מנויי Twitter Blue בחודשים הקרובים.

בתחילת החודש ערך מאסק סקר לעוקבים שלו אם הם רוצים כפתור עריכה. כ-74% מתוך יותר מ-4.4 מיליון משיבים הצביעו בחיוב. טוויטר הכחישה שקיבלה את הרעיון מסקר כלשהו.


לצד "עשיית הטוב" – מדובר בעסק לכל דבר

גם אם מאסק באמת החליט לקנות את טוויטר בשם האנושות ולטובת חופש הביטוי, הוא קנה עסק לכל דבר. להפעיל את טוויטר כסוג של מלכ"ר עבור מה שהוא מתאר בתור "עשיית טוב לעולם" - אינה באמת אופציה ריאלית, בעיקר מכיוון שעסקת טוויטר ממומנת חלקית באמצעות חוב לבנקים, שבסופו של דבר ירצו את כספם בחזרה.

טוויטר היא בין המוצרים החשובים בימינו. היא מקור חדשות בזמן אמת ופלטפורמת תקשורת גלובלית - ובכל זאת היא נותרה במרוצת השנים השקעה חסרת ברק.

מאסק ידוע כאוהב אתגרים, פותר בעיות, בעל אג'נדות ואופי פרובוקטיבי – רק הזמן יגיד לאן כל התכונות האלה יעיפו את הציפור של טוויטר.

יעל קנדר מנהלת את יחידת BDO Digital, המספקת שירותי ייעוץ לארגונים בגיבוש ופיתוח יכולות דיגיטליות. בעלת ניסיון של 20 שנה בעולם השיווק והדיגיטל



תגיות