אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שימוע פומבי למועמדים לעליון – צעד בונה אמון עו"ד בוקי כצמן | טל שחר

דעה

שימוע פומבי למועמדים לעליון – צעד בונה אמון

הציבור שרואה ושומע את הביקורת על המערכת המשפטית שמחלישה את המערכת, חייב לקבל כמה שיותר מידע על ההליכים שקורים בה, לרבות בחירת שופטים

29.04.2022, 08:03 | ברוך כצמן

ההחלטה האחרונה לערוך שימוע פומבי למועמדים לשיפוט בבית המשפט העליון היא החלטה טובה, כזו שעשויה להגביר את אמון הציבור במערכת המשפט - אותה מערכת שזוכה, בשנים האחרונות, לחבטות, גידופים ולפגיעה חמורה במעמדה ובחוזקה.

במצב היום, במצב בו נמצאת המערכת המשפטית, נראה שכל החלטה ש״מנגישה״ את המערכת המשפטית לציבור, בצורה כזו או אחרת, היא החלטה שאמורה להביא לכך שאמון הציבור במערכת המשפטית יגבר. חד וחלק. הציבור רוצה לראות כיצד פועלת המערכת המשפטית גם כאשר מדובר בהליכים שאינם קשורים לניהול המשפט (בחירת שופטים).


קראו עוד בכלכליסט:


הציבור שרואה ושומע את הביקורת על המערכת המשפטית שמחלישה את המערכת, חייב לקבל כמה שיותר מידע על המערכת, על ההליכים שקורים בה, לרבות על ההליכים לבחירת שופטים. מתן מידע, חשיפת המערכת לציבור תביא להגברת האמון של הציבור במערכת. החל מ"פתיחת" הצוהר לתהליך בחירת השופטים, דרך הצגת ההליך המשפטי ופתיחת דלתות בתי המשפט לציבור, מדובר בצעדים הננקטים במישורים שונים, שמטרתם אחת – החזרת האמון במערכת המשפטית וחיזוקו.

הציבור רוצה לדעת יותר כיצד מתקבלות החלטות בנוגע לבחירת אותם שופטים שגורלו אח"כ יהיה מסור בידיהם. הציבור רוצה לשמוע, לראות, להתרשם מאותם מועמדים וגם אם אין בידו זכות ההכרעה. השקיפות חשובה. הציבור רוצה לדעת, ככל שניתן כמובן, שההליכים לבחירת שופטים הם נקיים, לא פוליטיים ושקופים כמה שיותר. לדבר חשיבות עליונה. שימוע פומבי הוא דרך מצוינת להפחית את ה"חשש". ואסור לשכוח – מדובר במימד פומבי רק לחלק מהליך הבחירה.


אולם בית המשפט העליון ומצלמות , צילום: מוטי גולן אולם בית המשפט העליון ומצלמות | צילום: מוטי גולן אולם בית המשפט העליון ומצלמות , צילום: מוטי גולן


ההחלטה בנוגע לשימוע פומבי למועמדים לבית המשפט העליון אמורה להיות בגדר צעד ראשון שאמור להיות לו המשך. לא ניתן להסתפק בצעד הזה. צריך להמשיך באותו כיוון ובאופן עקבי. האמירה לפיה אור השמש הוא המחטא הטוב ביותר נכונה לכל חלקי החיים וכמובן תקפה גם בנוגע למערכת המשפטית. האחרונה חייבת להראות שנאה דורש - נאה מקיים ובהמשך לאינספור פסיקות של הערכאות השיפוטיות השונות שמעלות על נס את חשיבות השקיפות, הגילוי, קיום הליכים פתוחים ונגישים בכל חלקי החיים וגם ביחס להליכי בחירה בגופים ומוסדות שונים.

השימוע הפומבי הוא, בראש ובראשונה, צעד בונה אמון. צעד שמאותת לציבור כי המערכת איננה אטומה ובתוך עמה היא חיה. יחד עם זאת ברור שבכל מהלך יש גם חסרונות. אין מחלוקת על כך אבל בהחלטה האחרונה היתרונות עולים בבירור על החסרונות.

כאמור, לצעד הזה יש להוסיף צעדים נוספים, שיביאו אף הם לחיזוק המוסדות המשפטיים. דוגמא לצעד נוסף - פתיחת המערכת המשפטית לשידורים ישירים מאולמות המשפט. יש לנו שופטים טובים, עורכי דין טובים, נבנו היכלי משפט חדשים - הציבור חייב לראות ולשמוע כיצד עובדת המערכת החשובה הזו. יש להכניס את התקשורת, בהדרגה, לאולמות בתי המשפט. גם נושא זה אינו חדש ומהפכני. הוקמו ועדות, ניתנו המלצות אבל הכל עדיין עומד כמעט במקום. התקדמות מועטה. כיום יש הזדמנות פז. לדוגמה, משפט ראש הממשלה. מדובר במשפט מתוקשר מאין כמותו, משפט שמפלג את המדינה ושזוכה להתעניינות רבה. הדבר ישרת את המטרה המרכזית שעניינה מתן אפשרות לציבור ״לחוות״ את המערכת המשפטית, לראות אותה בפעולה, לראות כיצד מנהלים שופטים מקצועיים הליך משפטי.

כאמור, פתיחת אולמות המשפט, בהדרגה, לאט אבל בטוח הוא צעד מתבקש נוסף לצורך חיזוק אמון הציבור במערכת המשפטית. מדובר באחד הנושאים הבוערים ביותר שיש כיום והחשובים ביותר. אין ממה לחשוש. יש לנו מערכת מצוינת שחייבת להיות יותר ידידותית ושקופה כמה שיותר לציבור.


עו"ד ברוך (בוקי) כצמן עוסק בליטיגציה אזרחית ומסחרית במשרד עוה״ד AYR - עמר רייטר ז׳אן שוכטוביץ ושות׳. מכהן במספר תפקידים ציבוריים, משמש כבורר ומגשר, ובעבר כיהן כסגן ראש לשכת עורכי הדין

תגיות