אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הריבית והין מטיסים את הדולר לשיא של 20 שנה, ולחודש הטוב בעשור מיליונר מיליונרים כסף דולר דולרים עשיר עשירים | צילום: שאטרסטוק

הריבית והין מטיסים את הדולר לשיא של 20 שנה, ולחודש הטוב בעשור

צפי חזק להעלאת ריבית חדה מצד הבנק המרכזי בארה"ב ברביעי הקרוב ובהמשך השנה, מקפיץ החודש את המטבע האמריקאי מול סל המטבעות העיקריים; עוד ברקע, חשש להאטה בכלכלות האיחוד האירופי ובסין, לצד מדיניות מוניטרית מרחיבה של הבנק המרכזי ביפן שהתחייב להיצמד לריבית אפס ורכישה מאסיבית של אג"ח; הדולר זינק באפריל ב-4.2% מול השקל

29.04.2022, 17:10 | נועם לנדמן

ירוק כהה: הדולר רשם ב-24 השעות האחרונות את הרמה הגבוהה שלו משנת 2002 לעומת סל 6 המטבעות העיקריים בעולם – זינק לקריאה של 103.93 נק', וקופץ באפריל ב-5.1%, שיא חודשי מאז מאי 2012.


קראו עוד בכלכליסט:


לין היפני יש משקל כבד בסל המטבעות, והוא צנח בשבוע האחרון לשפל של 20 שנה לעומת המטבע האמריקאי – ל-131 ין לדולר, לראשונה מ-2002.


ין יפני, בלומברג ין יפני | בלומברג ין יפני, בלומברג


ברקע, הבנק המרכזי של יפן התחייב להמשיך במדיניות המוניטרית המרחיבה שלו (רכישה מאסיבית של אגרות חוב ממשלתיות) לצד השארת הריבית על אפס. הין צנח באפריל כמעט ב-7% ורושם את החודש הגרוע שלו מאז נובמבר 2016.

בנוסף לזאת, גם באיחוד האירופי לא ממהרים להעלות ריבית בשל חשש להאטה כלכלית, ובין היתר בעקבות המלחמה ובעיות האספקה ליבשת שהיא יוצרת.

מטבע הגוש היורו מוחק החודש 5% לעומת הדולר ונחתך כבר ב-7% מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה. המטבע בשפל של 5 שנים לעומת מקבילו האמריקאי ונסחר ברמה הנמוכה שלו השבוע תמורת 1.05 דולרים.

הפאונד הבריטי מוחק אף הוא 5% באפריל לעומת הדולר ובשפל של 22 חודשים, ובחודש הגרוע שלו מאז אוקטובר 2016. היואן הסיני בשפל של 18 חודשים לעומת הדולר, בשל התפרצות מחודשת של הקורונה והסגרים שמאטים את הצמיחה הכלכלית. היואן בנפילה חודשית של 4.1% בדרך לחודש הגרוע מאז 1994.

מנגד, הבנק המרכזי בארה"ב (הפדרל ריזרב או בקיצור הפד) מתכוון לפי הצפי בשוק ודברים דברים שנשאו בכירים בבנק, כי ברביעי הקרוב יעלה את הריבית בחצי אחוז (ואולי אף יותר), כמו גם בפגישות הבאות שמתקיימות בכל חודש וחצי, ובהן מתקבלות החלטות הריבית.


הדולר בשיא של 20 שנה מול המטבעות העיקריים, צילום: שאטרסטוק הדולר בשיא של 20 שנה מול המטבעות העיקריים | צילום: שאטרסטוק הדולר בשיא של 20 שנה מול המטבעות העיקריים, צילום: שאטרסטוק


על כן המשקיעים חוששים כי העלאה חדה של הריבית שתוביל לעלייה בתשואות אג"ח ארה"ב (ולירידה במחיר האג"ח) תגרום גם לירידות חזקות בוול סטריט. ומשום כך המשקיעים פונים לאחד מחופי המבטחים המוכרים בשוק ההון – הדולר.

ובהיבט המקומי שלנו: הדולר זינק החודש ב-4.2% מול השקל, ונסחר תמורת 3.35 שקלים (בשיא השבועי שלו). היום נסחר תמורת 3.32 שקלים.

רונן מנחם הכלכלן הראשי בבנק מזרחי טפחות: "היין מצטרף לשורת מטבעות שנחלשים כנגד הדולר לקראת מהלך מזורז של העלאת ריבית, המעלה את קרנו של המטבע האמריקאי. יחד עם הריבית האפסית, גם תשואת הפדיון על איגרת החוב הממשלתית ל-190 שנים נרכשת בהיקפים גדולים על ידי הבנק המרכזי של יפן, כך שתשואת הפדיון שלה מקובעת, למעשה, על אפס אחוז. מדיניות זו עומדת, כמובן, בניגוד גמור לתשואות הפדיון על אג"ח של מדינות מפותחות אחרות, שעולות כיום במהירות בהתאם לכוחות השוק ולקראת העלאות הריבית הבאות. כלומר, חולשת היין בסיסית יותר ולא בכדי צלל לשפל של 20 שנים כנגד הדולר".


תגיות