אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
במשרד הבריאות שוקלים: מפעלי ממתקים יוגדרו בסיכון גבוה צילום מבחוץ של מפעל עלית בנוף הגליל שטראוס | צילום: שרון צור

במשרד הבריאות שוקלים: מפעלי ממתקים יוגדרו בסיכון גבוה

עד עכשיו מפעלי ממתקים הוגדרו מפעלים בסיכון נמוך, ולאחר שני אירועי סלמונלה עולמיים נבחנת האפשרות לשנות את הגדרתם. במשרד הבריאות בודקים גם את הבקרות של עצמם ואת נהלי הריקול, ולא מן הנמנע שישנו את תכיפות הבדיקות שהם מבצעים

01.05.2022, 16:36 | אורנה יפת

בעקבות התפרצות חיידק הסלמונלה בארץ ובעולם, במשרד הבריאות בוחנים את שינוי נהלי בדיקות האיכות ושוקלים להגדיר את מפעלי הממתקים כמפעלים בסיכון גבוה. עד עכשיו מפעלי ממתקים הוגדרו מפעלים בסיכון נמוך, ולאחר שני אירועי סלמונלה עולמיים נבחנת האפשרות לשנות את הגדרתם.


קראו עוד בכלכליסט:


במשרד הבריאות בודקים גם את הבקרות של עצמם ואת נהלי הריקול, ולא מן הנמנע שישנו את תכיפות הבדיקות שהם מבצעים. נשקלת גם האפשרות לבצע ריקול גם כאשר בדיקת PCR יוצאת חיובית, למרות שייתכן שמדובר בחיידק מת, ולא רק כאשר נמצאת תרבית חיובית שמעידה על הימצאות חיידק חי. כיום משרד הבריאות עושה בדיקת סלמונלה במפעלים פעם בשנה, בעוד שעל היצרן מוטלת החובה לוודא שאין חיידקים בפסי הייצור שלו ובמוצרים שמשווקים לצרכנים.

סיור של מנכ"ל משרד הבריאות פרופ סיור של מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' נחמן אש, ראש שירותי בריאות הציבור ד"ר שרון אלרעי פרייס וראש שירות המזון הארצי במשרד הבריאות פנינה אורן שניידור במפעל שטראוס בנוף הגליל | צילום: נחום סגל סיור של מנכ"ל משרד הבריאות פרופ

"לא ניתן לעשות ריקול על כל תוצאה של תרבית חיובית מהסביבה כי יש לא מעט ממצאים כאלה, ולכן יכולים להימצא חיידקים במקומות שונים. לכן במקרה כזה הנוהל הוא להרחיב את הדגימות, לבדוק בחומרי הגלם ובמוצרים הבסיסיים", מסר גורם במשרד הבריאות. "אנחנו לא רוצים לעשות ריקול במקרה של חיידק מת".

"במקרה של שטראוס, ברגע שהיתה עדות לתרבית חיובית, כלומר חיידק חי, נעשה ריקול", הסביר. "ב־19 באפריל היתה דגימה, ב־21 באפריל היתה עדות ל־PCR חיובי, וב־24 לחודש היתה תשובה האם החיידק הזה גדל בתרבית והוא חי. אנחנו בודקים את עצמנו אם נכון ואפשר לעשות את הבדיקות וההנחיות בצורה אחרת".

בשירות המזון במטה הארצי יש 40 עובדים, ובמחוזות השונים שאחראים על הפיקוח על מפעלי מזון יש 120 אנשים נוספים. במשרד הבריאות אומרים כי התקנים אינם מספיקים ובמסגרת הרפורמה במזון שעברה בחוק ההסדרים אמורה לקום יחידת אכיפה אינטנסיבית עם הרבה יותר פקחים.

"אנחנו בהליך של הקמה של זה ומדברים על אנשים מקצועיים ומסורים, אבל הם מעטים אל מול כמות המפעלים בישראל. אנחנו עומלים לגייס עוד אנשים לשירות הזה, עוד לפני הריקול של שטראוס, אבל בסוף המחויבות של היצרן היא להוציא מוצרים בטוחים, ויש עול עליו לעשות את הבדיקות האלה. אי אפשר להסיר את האחריות מהיצרן", מסר גורם במשרד הבריאות.

במשרד הבריאות מסבירים מדוע לא דיווחו לצרכנים מוקדם יותר על חשד לסלמונלה במפעל הממתקים של שטראוס. "אנחנו מחויבים על פי חוק לתת ליצרן אפשרות לראות ולהגיב על דוח הבדיקה שיוצא אליו ממשרד הבריאות, ולא יכולים לפרסם בלי שהוא קיבל זכות לענות ולהגיב. לכן לא פרסמנו לתקשורת, ויום לאחר מכן ביקר מנכ"ל משרד הבריאות במפעל ויצאה הנחיה לעצור את הפעילות למשך שלושה חודשים".

בבדיקה שערך משרד הבריאות במפעל נמצא כי נעשו עבודות תחזוקה ושיפוץ במעלית שבה מועברים חומרי גלם, ובשל כך חומרי גלם הועברו, בין היתר, במעלית רגילה. "גם ראינו עדויות לכניסה של יונים עם כל מה שהן משאירות אחריהן, והעובדה שלא היה במפעל מנהל בטיחות מזון. כמו כן, היה כשל בתהליך ההפשרה של מוצר גלם חשוב שלא נעשה בצורה תקינה. במהלך הביקורת גם התגלה לנו שהיתה תלונה של ספק של שטראוס שקיבל מוצר גלם והעיד שהוא רואה קוליפורמים במוצר שלו", נמסר ממשרד הבריאות.

תגיות