אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה בעל השליטה בסונוביה מוותר על האופציה להגדיל את חלקו בחברה יהושע הרשקוביץ | צילום: יחצ

למה בעל השליטה בסונוביה מוותר על האופציה להגדיל את חלקו בחברה

יהושע הרשקוביץ, שמחזיק ב־42% מסונוביה, החליט לוותר על זכותו לרכוש אופציות בחברה, שהיתה מניבה לו רווח "על הנייר" של כמעט 900 אלף שקל. בעל השליטה: "נוקטים צעדים לייעול החברה"

02.05.2022, 07:25 | אלמוג עזר

החלטה כלכלית קרה או חוסר אמון בחברה? זו השאלה שמעסיקה את משקיעי סונוביה ביומיים האחרונים לנוכח החלטת בעל השליטה בחברה (42%), יהושע הרשקוביץ, שלא לממש את זכותו לרכוש את אופציות החברה. רכישת האופציות היתה מניבה להרשקוביץ רווח "על הנייר" של כמעט 900 אלף שקל, אך הבשלת החבילה תיעשה רק עם סיום 2024.

סונוביה, חברת טכנולוגיה שמבקשת להפחית את הזיהום בתעשיית הטקסטיל, הודיעה כי בעל השליטה ביטל את ההסכם שהיה לו עם צד ג' לרכישת אופציות החברה בהסכמה משותפת של הצדדים. החבילה כללה 340 אלף אופציות שאינן סחירות או רשומות של החברה ושייכות למנכ"ל סונוביה לשעבר, אלי אסא, שכיהן בתפקיד במשך שנתיים עד פברואר 2020.

יהושע הרשקוביץ, צילום: יחצ יהושע הרשקוביץ | צילום: יחצ יהושע הרשקוביץ, צילום: יחצ


בתוקפת כהונתו אסא השתכר 36 אלף שקל בחודש, והחברה גם הקצתה לו בתחילת 2020 חבילה של כ־340 אלף אופציות במחיר מימוש של חצי דולר לאופציה (לפי שווי של 3.44 שקלים לדולר). קרי, העלות הכוללת של מימוש החבילה מסתכמת ב־170 אלף דולר, ותמורתה יינתנו מניות בשווי 2.3 מיליון שקל (נכון לשווי המניה אתמול). האופציות לא סחירות ובעלות משך הבשלה של חמש שנים ממועד הנפקתן, כלומר רק בראשית ינואר 2025.

בנובמבר 2020 התקשר הרשקוביץ עם אסא בהסכם המקנה לראשון זכות לרכוש את כתבי האופציה ב־2 מיליון שקל. תמורת הזכות לרכוש בעתיד את האופציות, הרשקוביץ שילם 800 אלף שקל. המועד האחרון למימוש הזכות עם השלמת הפרש התשלום בסך של 1.2 מיליון שקל על ידי הרשקוביץ נקבע למאי 2021. בתמורה, אסא התחייב שלא לממש את כתבי האופציה בתקופת הזכאות. עם סיום תקופת הזכות הראשונה, הצדדים הסכימו במאי 2021 להאריך את הזכות של הרשקוביץ עד פברואר 2022.

סונוביה הונפקה בדצמבר 2020 לפי שווי של 129 מיליון שקל (אחרי הכסף), וכיום היא נסחרת לפי 116 מיליון שקל. מניית החברה זינקה בכ־200% בחודשיים הראשונים שלה בבורסה, אך מאז היא בירידה מתמדת וצללה ב־60% ממועד ההנפקה - למחיר של 6.9 שקלים כיום לעומת 18 שקל בהנפקה. כלומר, האופציות שבהן מחזיק אסא מהוות הנחה תיאורטית מהותית של 75% על מחירה הנסחר. רכישת החבילה על ידי הרשקוביץ ב־2 מיליון שקל, לצד מחיר מימוש האופציות, היו מסתכמים לכדי 2.56 מיליון שקל - גבוה ב־80 אלף שקל משווי חבילת האופציות לפי מחיר המניה כיום. ואולם, בחירתו של הרשקוביץ שלא להשלים את העסקה מקבעת הפסד של 800 אלף שקל, שאותם שילם בעבר עבור החבילה.

כך או כך, האופציות היו מאפשרות להרשקוביץ ליהנות מאפשרות של עלייה עתידית במניה בשנתיים וחצי הקרובות והפיכת החבילה שוב לכדאית. מקורבים לו הסבירו כי ההסכם לרכישת האופציות בוטל מסיבות אישיות של אחד הצדדים.

במקרה או שלא, הרשקוביץ החליט לוותר על חבילת האופציות בצומת דרמטי עבור החברה, אשר הודיעה בשבוע שעבר כי תסיים את פעילותה העיקרית כיום: ייצור מסכות נגד קורונה עם חומר פעיל ומבודד. ייצור המסכות הפך את סונוביה, בהובלת יגאל זיתון, לאחת החברות שנהנו מגלי הקורונה שאפיינו את 2021, שאותה סיימה עם הכנסות של 45 מיליון שקל - עלייה של 50% לעומת 2020. ההודעה על סיום פיתוח המסכות בתוך שלושה חודשים הביאה לירידה של 4.3% במניית החברה.

מעתה, החברה תשוב להתמקד בפיתוח טיפולים אפליקטיביים לטקסטיל תוך שימוש בגלי אולטרסאונד על גבי מיכון תעשייתי בתחום הטקסטיל. בדירקטוריון טוענים כי התמקדות החברה בפעילות זו תביא לצמצום הוצאות תפעול, שיווק, מכירה וכוח אדם. זאת לאחר שאת 2021 היא סיימה עם הפסד נקי של 8.7 מיליון שקל לעומת רווח נקי של 1.4 מיליון שקל ב־2020.

הרשקוביץ מסר ל"כלכליסט" כי "סונוביה ידעה לנצל באופן נהדר את ההזדמנות שנפלה לידיה בשל הקורונה. הבאנו מוצר איכותי ופורץ דרך לשווקים גדולים, והצלחנו לייצר מכירות של 25 מיליון דולר בתוך שנתיים. אנו ערים לשינויים בשוק העולמי בשל דעיכת המגפה - ונוקטים צעדים מהירים כדי לייעל את החברה".


יהושע הרשקוביץ. החברה פרחה במגפה

תגיות