אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כל ח"כ מלך: כנס הקיץ נפתח עם קואליציה שברירית שתנסה לרצות את כולם רה"מ נפתלי בנט, שר החוץ יאיר לפיד ושר הביטחון בני גנץ השבעת הממשלה פוטו | צילום: רויטרס

כל ח"כ מלך: כנס הקיץ נפתח עם קואליציה שברירית שתנסה לרצות את כולם

עם 60 ח”כים לקואליציה יידרש שר האוצר לרצות ח”כים מכל הקשת הפוליטית להעברת החוקים הכלכליים ובראשם התקציב וההסדרים. כשהן מריחות בחירות, המפלגות ינסו לקדם חוקים למען הבייס שלהן

09.05.2022, 06:48 | צבי זרחיה

כנס הקיץ של הכנסת ה־24 ייפתח היום עם אי ודאות גדולה: האם יהיה הכנס האחרון? האירועים האחרונים – הפיגוע באלעד, הרחבת הבנייה בהתנחלויות, והעלייה להר הבית – רק מתחו את החבל בין קצוות הקואליציה שמונה 60 חברי כנסת בלבד.

קראו עוד בכלכליסט:

הניסיונות של האופוזיציה לגייס עוד ח"כ מהקואליציה לא צלחו, ורע"מ שהקפיאה את חברותה בקואליציה בעקבות אירועי הר הבית, מתנדנדת. במצב שכזה "כל ח"כ מלך". כך, ועדת השרים לחקיקה אישרה אתמול את חוק מענקי הסיוע לנפגעי האומיקרון שעלותו מיליארד שקל כדי לרצות את סגן השר אביר קארה (ימינה). המועצה לתכנון ובנייה תאשר השבוע כ־4,000 יחידות דיור בשטחים כדי להרגיע את ח"כ ניר אורבך (ימינה).

וזוהי רק ההתחלה: בכנס הקיץ ח"כים בקואליציה יתנו תמיכתם בהיענות לדרישותיהם ובהן התקציביות, וח"כים באופוזיציה ייעדרו בתמורה לצ'ק שמן ליעדים שמועדפים עליהם. מצב שכזה לא יכול להימשך הרבה זמן.

אמנם לאף אחד ממרכיבי הקואליציה אין עניין כעת בבחירות, אבל ההערכה היא שהקואליציה לא תוכל להאריך ימים, במיוחד כשהיא עלולה “לחטוף" מדי יום רביעי את אישורן של הצעות חוק פרטיות בקריאה הטרומית, ותפעל להקפיאן בוועדות הכנסת.

הפחתת מכסים על פירות וירקות בספק

בעקבות ההתפתחויות המפלגות כבר פוזלות לעבר הקלפי. בתקופה שנותרה עד לפיזור הכנסת ינסו מפלגות הקואליציה לקדם חוקים ונושאים שיקנו להן תמיכה פוליטית בקרב בוחריהן.

אם אחד מח"כי ימינה – יום טוב כלפון או שירלי פינטו – שנכנסו לכנסת במסגרת החוק הנורבגי יערקו לאופוזיציה, אזי איילת שקד ו/או מתן כהנא יצטרכו להתפטר מתפקידם בממשלה ויחזרו אוטומטית לכנסת. הבעיה היא שאין לממשלה רוב כדי להשביע אותם מחדש כשרים.

החוק המרכזי שאותו הממשלה תבקש להעביר בכנס הקיץ הוא התקציב לשנת 2023 וחוק ההסדרים. הממשלה נסוגה מכוונתה לחוקק חוק תקציב דו־שנתי, כי לצורך כך יש לבצע שינוי של חוק יסוד ודרוש רוב של 61 ח"כים.

שר האוצר אביגדור ליברמן (ישראל ביתנו) מתכוון להגיש את הצעות חוקי התקציב וההסדרים לאישור הממשלה ב־16 ביוני 2022, כך שהכנסת תצביע עליהם בקריאה הראשונה בסוף יולי, וההצבעות בקריאה השנייה והשלישית ייערכו עד 21 בספטמבר 2022.

עם 60 ח"כים בלבד, ליברמן יצטרך “לשמן” ח"כים מהאופוזיציה מהמגזר הערבי או החרדי כדי שלא יהיו נוכחים בהצבעות. המצב השברירי כמובן עלול לגרום לטרפוד רפורמות מתוכננות בחוק ההסדרים במשק.

שר האוצר אביגדור ליברמן, צילום: עמית שעל שר האוצר אביגדור ליברמן | צילום: עמית שעל שר האוצר אביגדור ליברמן, צילום: עמית שעל

ליברמן מעריך שלבסוף יהיה רוב בעד התקציב, אבל לא ברור מה יעלה בגורלו של הצו להפחתת מכסים של פירות וירקות שעליו חתם עם שר החקלאות עודד פורר. הח"כים יכולים לדרוש את אישורו של הצו במליאה. לפי שעה אין רוב, בין היתר לנוכח התנגדות ח"כים בלובי החקלאי ממפלגות בתוך הקואליציה: יש עתיד, כחול לבן, העבודה ומרצ.

יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ מיכאל ביטון (כחול לבן) צייץ אתמול: "רפורמות (שהוצגו על ידי השרים) בפגרת הכנסת – לא נאפשר זאת. רפורמה בתחבורה הציבורית (שאינה טעונה את אישור ועדת הכלכלה — צ"ז) פוגעת בכיסם של רבים מהנוסעים ובחלקים בפריפריה. חוק צער בעלי חיים של ענף ההטלה עוקף את ועדת הכלכלה ללא שיח וללא תיאום. נתנגד לכך במליאה. ממשלה שלא סופרת את ועדות הכנסת בטח תצטרך אותנו במליאה".

שורה של חוקים שמונחים בכנסת עתידה להידחות או להשתנות ובראשה החוק שנועד לעגן את עסקת החבילה מנובמבר 2021 בין הממשלה, המעסיקים וההסתדרות. החוק תקוע בשל דרישות ח"כים להעלות עוד יותר את שכר המינימום.

בלחצו של סגן השר קארה (ימינה) אישרה אתמול ועדת השרים לחקיקה את חוק הסיוע לעצמאים שנפגעו בתקופת האומיקרון. לאחר אישורו בקריאה הראשונה, הח"כים ינסו לשפרו עוד יותר לטובת העצמאים שהם כוח אלקטורלי לא מבוטל. קארה אמר אתמול שבוועדת הכספים יפעל להוריד את רף הסיוע לעצמאים שנפגעו באומיקרון לירידת מחזור של 25% ולא 30% וכן להגדיל את המענקים לעסקים קטנים. השינויים הללו יוכנסו בוועדת הכספים לקראת אישור החוק להצבעה בקריאה השנייה והשלישית. ואילו החוק למתן נקודות זיכוי למשפחות ומענק עבודה יועלה בקרוב להצבעה בקריאה השנייה והשלישית לאחר שהוכנסו בו שינויים לפי דרישת האופוזיציה.

רה"מ נפתלי בנט, שר החוץ יאיר לפיד ושר הביטחון בני גנץ , צילום: רויטרס רה"מ נפתלי בנט, שר החוץ יאיר לפיד ושר הביטחון בני גנץ | צילום: רויטרס רה"מ נפתלי בנט, שר החוץ יאיר לפיד ושר הביטחון בני גנץ , צילום: רויטרס

לליברמן יש כמה חוקי נדל"ן בצנרת שמיועדים לעלות להצבעה בשבועות הקרובים ובהם החוק להגדלת הפטור ממס רכישה ל־2 מיליון שקל, הטלת מס רכישה של 12% על דירה רביעית ועוד. ליברמן מאמין שבחוקים הללו ניתן יהיה לגייס רוב שהרי האופוזיציה תתקשה להתנגד לחוקים שנועדו ברובם לסייע לציבור ולבלום את משקיעי הנדל"ן.

במקביל, שרת הפנים שקד תבקש להעלות להצבעה בקריאה ראשונה את "חלופת שקד" לתמ"א 38, המאפשרת בין היתר תוספת בנייה של 400%-200% בהתחדשות עירונית לעומת תוספת של 3.5 קומות בתמ"א 38 הקיימת. כמו כן, שר השיכון זאב אלקין (תקווה חדשה) יקדם את החוק שלפיו רק מחיר הקרקע יוצמד למדד תשומות הבנייה ולא מחיר הדירה כולה.

גם אם האופוזיציה תתמוך בחוקי הנדל"ן – עדיין יש חוקים נוספים שעתידם לוט בערפל כמו חוק הגיוס והחוק לעיגון הפנסיות הצבאיות. בג"ץ הורה לממשלה לדווח לה עד 1 באוגוסט על גורלו של חוק הפנסיות. ועדת הכנסת תתבקש היום להקים ועדה מיוחדת המשותפת לוועדת חוץ וביטחון ולוועדת העבודה והרווחה לדיון בחוק הפנסיות.

הגבלת הכהונה מתרחקת

שר המשפטים גדעון סער (תקווה חדשה) ינסה לגייס רוב בעד החוק להגבלת כהונה של רה"מ, אבל החוק הזה מחייב רוב של 61 ח"כים, כי מדובר בתיקון לחוק יסוד, ולכן הסיכויים לאשרו לא גבוהים. ההצבעה על החוק הזה הוכרזה ביום האחרון של כנס החורף כהצבעת אמון בממשלה המחייבת רוב של 61 ח"כים ולא בטוח שיימצא הקול ה־61. כך גם לגבי החוק שמונע מנאשם בפלילים להרכיב ממשלה.

סער וח"כ שרן השכל (תקווה חדשה) ינסו לקדם את חוק הקנאביס אבל לא ברור אם יהיה לכך רוב לנוכח התנגדותה של רע"מ שבקואליציה. במצב שכזה שרת התחבורה מרב מיכאלי (עבודה) צריכה להחזיק אצבעות כדי שיושג רוב לחקיקת חוק המטרו שנועד לספק תשתית לבניית רכבת תחתית קלה בגוש דן.

תגיות