אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עלייה של 114% בהוצאה על מפקחי טוהר הבחירות לא שיפרה את המצב מצביע ראשון בנתב"ג בקלפי נמל תעופה בן גוריון בחירות ל-כנסת ה 24 | צילום: סיון פרג'

דו"ח המבקר

עלייה של 114% בהוצאה על מפקחי טוהר הבחירות לא שיפרה את המצב

לפי דו"ח המבקר, בוועדת הבחירות לכנסת ה-24 התרחשו כשלים למרות הגדלה משמעותית של התקציב לשמירת טוהר הבחירות. בין היתר, 34% לא הצליחו להשתמש באפליקציה שבאמצעותה מועברים דיווחים על חשדות לפגיעה בטוהר הבחירות. ב-18% מהקלפיות הרגישות לא נכח מפקח כלל

10.05.2022, 16:02 | צבי זרחיה

מבקר המדינה מצביע על כשלים בכל הנוגע לשמירה על טוהר הבחירות בישראל, זאת למרות עלייה משמעותית בתקציב המיועד לנושא. מפרק בדו"ח המבקר המוקדש לעבודת ועדת הבחירות המרכזית לכנסת ה-23 עולה, בין היתר, כי גורמים לא מוסמכים עשו שימוש במצלמות בחדרי הקלפי, וכי דווקא בקלפיות שבהן נדרש יותר פיקוח הוצבו פחות מפקחים מהממוצע.

לכל ידיעות דו"ח מבקר המדינה - לחצו כאן

קראו עוד בכלכליסט:


זאת ועוד: 34% לא הצליחו לעשות שימוש באפליקציה ייעודית שבאמצעותה מועברים דיווחים על חשדות לפגיעה בטוהר הבחירות.


בחירות לקלפי ה-24, צילום: עמית שאבי בחירות לקלפי ה-24 | צילום: עמית שאבי בחירות לקלפי ה-24, צילום: עמית שאבי


בשל המידע החסר במערכות הממוחשבות של ועדת הבחירות המרכזית, נמנעה האפשרות לדעת באיזו מידה הטיפול של הוועדה בחשדות לפגיעה בטוהר הבחירות היה ממצה, ואם אמנם כל המקרים הטעונים בדיקת עומק נבדקו כנדרש.

לפי הממצאים של המבקר, בתוך שנה וחצי, כלומר בין הבחירות לכנסת ה-22 לבחירות לכנסת ה-24, גדלה פי שלושה ההוצאה הכוללת של הוועדה בכל הקשור להפעלת מערך הפיקוח על טוהר הבחירות, מ-17 מיליון שקל ל-51 מיליון שקל.


קלפי בנתב"ג,  בחירות 2021, צילום: דוברות רשות שדות התעופה קלפי בנתב"ג, בחירות 2021 | צילום: דוברות רשות שדות התעופה קלפי בנתב"ג,  בחירות 2021, צילום: דוברות רשות שדות התעופה


מתוך מדגם שערך משרד מבקר המדינה, ב-283 קלפיות רגישות לא היה מפקח ביום הבחירות לכנסת ה-24; עוד עולה מהדו"ח כי בבחירות נעשה שימוש במצלמות בקלפיות רגישות על ידי גורמים אחרים, שאינם מפקחים שעברו הכשרה ייעודית לכך, להשתמש במצלמות בקלפיות. בנושא תיעוד הצילומים קובע המבקר כי היעדר תיעוד שיטתי מעורר חשש שהוועדה אינה עוקבת אחר שמירתם והשמדתם של כלל חומרי הצילום, כנדרש על פי דין.

בעניין העסקת המפקחים קבע המבקר כי "על אף הגידול הניכר במספר המפקחים בין הבחירות לכנסת ה-22 לבחירות לכנסת ה-24 (פי ארבעה) והגידול הניכר עקב כך בעלויות מערך הפיקוח (פי שלושה) – בבחירות לכנסת ה-24 לא נכח מפקח טוהר בחירות ב-18% מהקלפיות שהוועדה עצמה הגדירה כקלפיות רגישות בהיבט של טוהר הבחירות. לצד ההצבה הנרחבת של מפקחים ברובן המכריע של הקלפיות, דווקא בקלפיות שבהן נדרש פיקוח ביתר שאת שיעור הקלפיות שמהן נעדר מפקח היה גבוה מהממוצע (18% ו-12%, בהתאמה)".

בעניין אחר גילה המבקר כי ב-3 מערכות הבחירות רכשה ועדת הבחירות המרכזית 15,500 מצלמות במצטבר (לרבות 12,350 מצלמות שנרכשו לקראת הבחירות לכנסת ה-24) עבור מערך הפיקוח על טוהר הבחירות בעלות כוללת של 19.3 מיליון שקל. בפועל, נדרשו הלכה למעשה כ-13,240 מצלמות לקלפיות רגילות שפעלו ביום הבחירות, כ-2,200 פחות ממספר המצלמות שנרכשו; הוועדה רכשה מערכת ממוחשבת לניהול דיווחי מפקחי טוהר הבחירות ביום הבחירות.

מוועדת הבחירות המרכזית נמסר בתגובה: "אין ספק כי כלל תכליות הפרוייקט הושגו, והפרוייקט הצליח מעבר למצופה ונחל הצלחה כבירה. הוועדה סבורה ללא צל של ספק, כי השילוב של שני מזכירים בקלפי לצד מפקח טוהר הבחירות, הינו שילוב מתבקש שהשיג את ייעודו ויש להמשיך בכך בעתיד. כל ניסיון לייצר בדוח הביקורת אינדיקציות לא רלוונטיות לבחינת האפקטיביות, הינו ראייה צרה מאוד ומצומצמת של הדברים, תוך התעלמות מוחלטת מהלך הרוח הפוליטי והציבורי בכל מערכת".

תגיות