אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
91% מהלולים בישראל לא מחזיקים ברישיון עסק לולים | צילום: עמית שעל

דו"ח המבקר

91% מהלולים בישראל לא מחזיקים ברישיון עסק

עוד עולה מדו"ח המבקר העוסק בענף ההטלה כי רק 6% מהמטילות נמצאות בלולים ללא כלובים, לעומת 52% באירופה ו-30% בארה"ב. כמו כן, למרות שמחיר הביצה מפוקח על ידי הממשלה, הוא גבוה בישראל ב-41% ממחיר הביצה הממוצע ב-OECD וב-72% ממחירה בארצות הברית

10.05.2022, 16:00 | שלמה טייטלבאום

91% אחוז מהלולים בישראל לא מחזיקים ברישיון עסק מאז אוגוסט 2021 בעקבות אי עמידה בדרישות של השירותים הווטרינריים, כך עולה מדו"ח מבקר המדינה בנוגע לענף ההטלה בישראל שהתפרסם היום (ג').

לכל ידיעות דו"ח מבקר המדינה לחצו כאן

לדברי מבקר המדינה, "הדבר מעלה חשש כי מרבית ביצי המאכל מיוצרות בלולים שאינם עומדים בדרישות בסיסות של סניטריות ובטיחות ביולוגית באופן שמקשה על היכולת למנוע התפשטות של מחלות עופות".

מחיר הביצה בישראל גבוה ב-41% ממחיר הביצה הממוצע ב-OECD, צילום: Natalie Rhea Riggs / Unsplash מחיר הביצה בישראל גבוה ב-41% ממחיר הביצה הממוצע ב-OECD | צילום: Natalie Rhea Riggs / Unsplash מחיר הביצה בישראל גבוה ב-41% ממחיר הביצה הממוצע ב-OECD, צילום: Natalie Rhea Riggs / Unsplash

המבקר התייחס גם לצפיפות בלולים וציין כי 76% מהמטילות משוכנות בלולי ישנים (המכונים גם 'לולי זבל'), שיש בהם כ-400 סמ"ר לכל מטילה, ועוד 22% מהמטילות שוכנות בכלובים חדשים שיש בהם כ-750 סמ"ר לכל מטילה; זאת, בעוד רק 6% מהמטילות נמצאות בלולים ללא כלובים, לעומת 52% באירופה ו-30% בארה"ב. בצל הדיון הסוער בכנסת על פיצוי הלולנים שנפגעו מהתפרצות שפעת העופות לפני כחצי שנה, טוען המבקר כי הצפיפות מנעה את היכולת להילחם בהתפשטות השפעת ללולים רבים.

ריבוי המחלות של העופות מתגלגל גם למחיר לצרכן. למרות שמחיר הביצה מפוקח על ידי הממשלה, מבקר המדינה מציין כי מחיר הביצה בישראל גבוה ב-41% ממחיר הביצה הממוצע ב-OECD וב-72% ממחירה בארצות הברית. מבקר המדינה מותח ביקורת על כך שהתמיכות בחקלאים מגדלי הביצים הן בעיקרן עקיפות (דרך פיקוח המחירים וכדומה) ולא ישירות, ומציין כי שיעור התמיכות העקיפות בישראל מגיע ל-89% מכלל התמיכות בהשוואה ל-35% ב-OECD.

עוד עולה מהדו"ח כי 83% מהזבל שנוצר בלולי התרנגולות, שהם כ-150 אלף טונות של זבל, לא מסולקים למתקני טיפול מורשים, אלא מפוזרים ללא תיאום לשטחים פתוחים בצפון הארץ.

במשרד החקלאות הגיבו כי הרפורמה במשק ההטלה שנועדה לפתור את הכשלים עליהם הצביע המבקר היא "פרי יוזמה ותכנון אקטיבי של משרד החקלאות ופיתוח הכפר, ויישומה הכרחי לביטחון המזון הלאומי במדינת ישראל". וכי "אגף השירותים הוטרינרים במשרד, מנהל פיקוח שוטף ומקצועי של כל לולי המטילות בישראל, באופן המבטיח את איכות הביצה ובריאות הצרכנים, זאת גם במציאות בה תנאי הגידול אינם אופטימליים".

תגיות