אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גרמניה שוקלת להלאים חברות אנרגיה, אם תנותק מהגז הרוסי תחנה בגרמניה לקבלת גז טבעי מצינור נורד סטרים 2 | גטי

גרמניה שוקלת להלאים חברות אנרגיה, אם תנותק מהגז הרוסי

הכלכלה הגדולה באירופה מייבאת גז בעיקר מרוסיה, החיוני לתעשיות הפלדה, הפלסטיק והרכב. במסגרת היערכות לתרחיש שבו מוסקבה תנתק את האספקה, גרמניה ביצעה תיקון לחוק שיאפשר להלאים חברות אנרגיה. שוקלת גם קיצוב הגז למשקי הבית

10.05.2022, 20:00 | חדשות חוץ

גורמים רשמיים בגרמניה נערכים לתרחיש שבו אספקת הגז מרוסיה תיקטע באופן פתאומי וחד־צדדי, זאת באמצעות תוכנית חירום שעשויה לכלול הלאמה של חברות חיוניות - כך לפי שלושה גורמים המעורים במהלכים, שדיווחו על כך לסוכנות רויטרס.

קראו עוד בכלכליסט:

ההיערכות המיוחדת, שאותה מוביל משרד הכלכלה הגרמני, משקפת את החשש הכבד לגבי המשך רציף של אספקת הגז שמניע את גלגלי הכלכלה הגדולה באירופה וחיוני לייצור פלדה, חומרי גלם לתעשיית הפלסטיק וכלי רכב.



מימין: שר האוצר הגרמני לינדנר, הקנצלר שולץ ושר הכלכלה האבק, צילום: רויטרס מימין: שר האוצר הגרמני לינדנר, הקנצלר שולץ ושר הכלכלה האבק | צילום: רויטרס מימין: שר האוצר הגרמני לינדנר, הקנצלר שולץ ושר הכלכלה האבק, צילום: רויטרס


הגז הרוסי היווה 55% מכלל יבוא הגז לגרמניה בשנה שעברה, כאשר שאר האספקה הגיעה מנורבגיה, הולנד, צ'כיה וגז מאוחסן. מאז הפלישה לאוקראינה גרמניה מתמודדת עם לחץ גובר והולך מצד הקואליציה המערבית, למתן את יחסי הסחר עם רוסיה אשר לפי מבקרים מסייעים במימון המלחמה. גרמניה חזרה ואמרה כי היא מעוניינת להיגמל מהאנרגיה הרוסית, אך סבורה כי תסתמך עליה במידה רבה עד אמצע 2024.




בשלב זה לא ברור אם הפסקה פתאומית של האספקה אכן תתרחש. לפי הגורמים הרשמיים, גרמניה מעוניינת להימנע מתמיכה בחרם גז אירופי, זאת לאחר שתמכה כבר בסנקציות נגד הפחם והנפט הרוסיים. במקביל, קיים החשש כי רוסיה תחדל לספק לה גז באופן חד־צדדי, וגרמניה ממהרת כעת להיערך לכך.

לפי אותם גורמים, קווי המתאר של התוכנית כבר שורטטו, אך פרטיה המעשיים נהגים כעת. לפי התוכנית, הממשלה תתמוך בחברות אנרגיה על מנת לסייע להן להתמודד עם עליות המחירים החדות, ועשויה גם להלאים תשתיות קריטיות, כמו בתי זיקוק. היערכות מקדימה לכך התבצעה כבר בחודש שעבר, כאשר הקבינט הגרמני אישר תיקון לחוק שיאפשר לממשלה להלאים חברות אנרגיה על מנת להבטיח אספקה רציפה בעת חירום.

כאשר נתבקש להגיב למהלכים המתוכננים, חזר משרד הכלכלה הגרמני על התבטאותו של השר רוברט האבק, שלפיה המדינה עשתה בשבועות האחרונים "מאמצים כבירים" כדי להפחית את השימוש שלה בגז רוסי.


מתקן גז טבעי נוזלי ברוסיה, צילום: בלומברג מתקן גז טבעי נוזלי ברוסיה | צילום: בלומברג מתקן גז טבעי נוזלי ברוסיה, צילום: בלומברג



אחד המהלכים האפשריים יהיה השתלטות על בית הזיקוק PCK המופעל על ידי רוסנפט הרוסית, סמוך לגבול עם פולין. למתקן זה מגיע הנתח של הנפט הרוסי שעדיין מיובא לגרמניה, כאשר התרחיש שלו היא נערכת הוא חרם נפט של האיחוד האירופי. רוסנפט סירבה למסור תגובתה למהלך אפשרי כזה מצד גרמניה.


מצוקת מלאים: פוטין עלול להכניע את מרצדס תומר הדרלכתבה המלאה


גרמניה עשויה גם לתפוס נתחים בחברות אחרות, ציינו גורמים המקורבים לנושא. ב־2018 היא ביצעה מהלך דומה כאשר בנק הפיתוח הממלכתי KfW רכש 20% מחברת תשתיות האנרגיה 50Hertz על מנת להדוף הצעת רכש מחברת התשתיות הממשלתית הסינית.

גורמים רשמיים בודקים במקביל כיצד יוכל בנק KfW להקל על חברות חיוניות באמצעות הלוואות או קווי אשראי נוספים, לאחר שמוקדם יותר השנה סייע לכמה חברות אנרגיה מקומיות. מהלך נוסף שבודקת הממשלה הוא תקצוב הגז בשעת חירום. הרגולטור בודק האם לתת לתעשייה עדיפות על פני משקי הבית, זאת בהיפוך מגמה מהמדיניות הקיימת, שלפיה עסקים יתוקצבו ראשונים.

הדיונים הללו מתקיימים בעוד המלחמה באוקראינה נמשכת ביתר שאת, והסוף איננו נראה באופק. בחגיגות הניצחון אתמול נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לא מסר כל איתותים לגבי משכה הצפוי של המערכה.


תגיות