אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חיפה תחיה את הדר בלי תמ"א ויזמים חמדנים שכונת הדר ב חיפה | תומי הרפז

חיפה תחיה את הדר בלי תמ"א ויזמים חמדנים

התוכנית לא כוללת בנייה חדשה, אלא מבוססת על שימור מבנים ופעילויות תרבות וחינוך. תצא לדרך בלי תמיכת משרדי ממשלה, בשאיפה למימון של 25 מיליון שקל מוועדת הכספים

12.05.2022, 06:30 | גיא נרדי

עיריית חיפה גיבשה תוכנית להחייאת שכונת הדר, שכבר שנים נמצאת בנסיגה. מה שמיוחד בהחלטת העירייה הוא שהניסיון לשנות את פני השכונה לא ייעשה בדרך של התחדשות עירונית ובנייה חדשה, כפי שקורה ברוב הערים, אלא בדרך של שיפור המרחב הציבורי, התחבורה, חיזוק הפעילות המסחרית, קידום שימור מבנים, פעילות תרבות, פעילויות רווחה וחינוך וקשר עם הקהילה. לדברי ראשת העיר עינת קליש רותם, עלות התוכנית היא 25 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט:


שכונת הדר בחיפה הולכת ומידרדרת חרף מוסדות התרבות, ריבוי החנויות והמבנים הארכיטקטוניים שבה, ויעידו על כך מחירי הנדל”ן בה שהם מהנמוכים בארץ, 11,754 שקל למ”ר מגורים, לפי אתר מדלן, והכמות העצומה של מבנים נטושים, דירות וחנויות שעומדות להשכרה.


שכונת הדר בחיפה. “צריך להתרחק מהמנטרה של לבנות ולבנות”
, תומי הרפז שכונת הדר בחיפה. “צריך להתרחק מהמנטרה של לבנות ולבנות” | תומי הרפז שכונת הדר בחיפה. “צריך להתרחק מהמנטרה של לבנות ולבנות”
, תומי הרפז


התוכנית צפויה לצאת לדרך בלי תמיכה של משרדי ממשלה, ואת המימון קליש רותם שואפת לקבל מוועדת הכספים. “קיבלתי הבטחה ממשרד השיכון, עם כניסתי לתפקיד ראש העיר, לקבל מימון לתוכנית התחדשות הדר. אבל לא היה תקציב ממשלה וככה זה הלך והתגלגל”, מספרת קליש רותם. “בשלב מסוים החלטתי שאני לא מחכה. יש דברים שאנחנו יכולים לעשות בעצמנו. מה עוד, שאני מלווה תהליכי התחדשות עירונית שמקודמים על ידי משרד השיכון, ואני רואה שהם באוריינטציה נדל”נית. במיוחד באזור כמו הדר, שהוא כל כך רגיש, עם הרבה מבנים לשימור, צריך להתרחק מהמנטרה של לבנות ולבנות. אני מבטיחה שאחרי שנחזיר להדר את הצבע ללחיים גם היזמות תגיע”.

את הפרויקט השאפתני מובילים עו"ד ענבל ריבלין, ראש מינהלת 2030, היחידה האסטרטגית של חיפה, וסבסטיאן ולרשטיין, כלכלן ומתכנן ערים בהכשרתו, שניהל בעבר את מרכז הגר של אוניברסיטת תל אביב. "בישראל מקדמים התחדשות עירונית בשני מסלולים עיקריים: תמ"א 38 ופינוי־בינוי. המשמעות היא יצירת מסגרת של זכויות בנייה שתביא להריסה ובנייה מחדש של בניינים ישנים. אין בישראל שום תהליך שמתייחס לכאן ועכשיו של השכונות, שמביא הסתכלות הוליסטית על אזור, שמערב עבודה על חינוך, רווחה, קהילה ותרבות", אומר ולרשטיין. גם קליש רותם שותפה לחזון הזה: “הדברים שמייצרים איכות חיים זה קהילה ותרבות. התהליכים האמיתיים של התחדשות עירונית שאני מכירה מהעולם לא התחילו מנדל”ן”.

בשונה מתוכניות מתאר, שמכוונות בדרך כלל ל־20 שנה, כאן ההליכים מהירים. "מדברים על טווח של שנים אחדות, 2023, 2024”, אמר ולרשטיין.

מנגד, נשמעים ספקות מצד יזמים. יוסף סיונוב, הבעלים של “הומלנד בית ממכר נכסים”, מתקשה להאמין שניתן להפוך את השכונה: “רגע לפני הבחירות הם יצאו בהכרזה פופוליסטית שהם ישקמו את הדר. זה אזור ענק, וצריך להתחיל להיפגש עם יזמים, כמו שיונה יהב עשה בעיר התחתית”.


תגיות