אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שגריר יוון: "ישראלי עם משכורת ממוצעת ירגיש אצלנו עשיר" שגריר יוון בישראל קיריאקוס לוקאקיס | צילום: שאטרסטוק, אלינור וולנרמן

ראיון

שגריר יוון: "ישראלי עם משכורת ממוצעת ירגיש אצלנו עשיר"

קיריאקוס לוקאקיס, שגריר יוון בישראל, סיפר ל"כלכליסט" במהלך האספה השנתית של לשכת המסחר ישראל-יוון, על המאמצים להגביר את שיתופי הפעולה הכלכליים בין המדינות. מנהל הלשכה קובי ביטון ויו"ר מכון היצוא איילת נחמיאס ורבין אמרו כי השאיפה היא להתרחב לתחומי השקעות נוספים של ישראלים ביוון מעבר לנדל"ן ותיירות

15.05.2022, 14:21 | עמיר קורץ

"למרבה המזל, בכל הנוגע לקשרים הכלכליים בין ישראל ליוון, חזרנו למספרים שלפני המגפה, וזה טוב מאוד", כך אמר בשיחה עם "כלכליסט" שגריר יוון בישראל קיריאקוס לוקאקיס.

"אנו מאוד מאמינים ביחסים כלכליים, אנו מנסים לקדם ולחזק אותם בסדרת תחומים של הכלכלה. אולם, אנו חושבים שקשרים כלכליים אינם עומדים רק בפני עצמם. הם רק אחד מהכלים החשובים לקדם את הקשר בין אנשים, שכולל חברות, הבנה הדדית, העברת ידע וכדומה. אני משוכנע שאנו יכולים לבנות יחסים אסטרטגיים חזקים בין ישראל ויוון, שיהיו בעלי פוטנציאל השפעה עתידי".

ועידת ישראל-יוון תתקיים ב-31.5-1.6 בקורניתיה, יוון. לפרטים והרשמה לחצו כאן

קראו עוד בכלכליסט:


השיחה עם השגריר היווני נערכה במהלך האספה הכללית השנתית של לשכת המסחר ישראל-יוון, שהתקיימה בשבוע שעבר במרכז למורשת יהדות סלוניקי ויוון בפתח תקווה.

לדברי לוקאקיס, "יש עלייה במסחר בשנה האחרונה בין המדינות. המספרים לא מרשימים אבל הם בעלייה". לשאלת "כלכליסט" מה הסיבה לכך, אמר לוקאקיס כי "זה בשל הגבלות טכניות לגבי המוצרים שאנו יכולים לייצא לישראל, כמו מוצרים חקלאיים. אני מבין שנעשים כעת מאמצים על ידי ממשלת ישראל לפתוח את היבוא, ואני מאמין שהמאמץ הזה יעזור".

לדברי לוקאקיס, הקשרים הכלכליים כיום אינם רק במסחר, אלא יש גם השקעות רבות. "אלפי ישראלים היום משקיעים בנדל"ן ביוון, וזה דבר שאנו מברכים עליו. זה נותן למשקיעים הישראלים גם את האפשרות לקבל גולדן ויזה, וכך הם יכולים להיות חלק ניכר מחייהם ביוון - ועם משכורת ישראלית ממוצעת, ישראלי יכול להרגיש עשיר ביוון. זה ערוץ מצוין בינינו לחיזוק היחסים".

עוד נקודה שמציין לוקאקיס היא התיירות מישראל ליוון, שחוזרת לשיאים שלפני מגפת הקורונה. "התיירות ליוון שוב בעלייה", הוא אומר. "שנת 2019 היתה שנת שיא, עם קרוב ל-800 אלף מבקרים ישראלים ביוון. כעת התחזיות אומרות שאנו הולכים להביס את השיא הזה ולהשתפר, ואני חושב שהשמיים הם הגבול".

עבור לוקאקיס, שמכהן בתפקידו מאז אוגוסט האחרון, זו כהונה שנייה כשגריר בישראל, לאחר שמילא את התפקיד בין השנים 2009-2012 "זו היתה אז תקופת מפנה ביחסים בין המדינות, שלא היו קרובים כל כך לפני כן", אומר השגריר. "מאז אנו חווים מהפכה לטובה ביחסים. הצלחנו לבנות אמון וחברות וליצור בסיס לשותפות אסטרטגית ארוכת טווח - וכעת אנו מנסים להמשיך את המומנטום הזה".

שגריר יוון בישראל קיריאקוס לוקאקיס, צילום:אלינור וולנרמן שגריר יוון בישראל קיריאקוס לוקאקיס | צילום:אלינור וולנרמן שגריר יוון בישראל קיריאקוס לוקאקיס, צילום:אלינור וולנרמן

בין השאר מזכיר לוקאקיס שורה של ביקורים מדיניים הדדיים בתקופה האחרונה בין המדינות: הנשיא יצחק הרצוג ושר החוץ יאיר לפיד ביקרו בחודשים האחרונים ביוון, ובדצמבר האחרון ראש ממשלת יוון קיריאקוס מיצוטאקיס ביקר בישראל וכך גם שרים נוספים, וכעת נעשית הכנה לביקור שרי החוץ והאקלים היווניים בארץ. "אני לא מרגיש הבדל בין הממשלות השונות שכיהנו בישראל בכל הנוגע ליחסים עם יוון", אומר לוקאקיס. "בחצי השנה האחרונה שאני בישראל, יש לנו קשר טוב וביקורים הדדיים. זה מוכיח שאותם יחסים טובים נשארים, והאינטרסים נשארים, ומטרתנו להמשיך לפתח ולבנות את מה שהשגנו עד עתה".

מנהל לשכת המסחר ישראל-יוון, קובי ביטון, הציג במהלך האספה את סיכום פעילות הלשכה בשנה החולפת ואת האתגרים לקראת השנה הקרובה וסיפר גם על ועידת ישראל-יוון שמקיים "כלכליסט" ב-31.5-1.6 ביוון, שהלשכה תיקח בה חלק, וחשיבותה לקידום העסקים בין המדינות. לדברי ביטון, הלשכה פועלת כיום לחזק את קשרי המסחר וההשקעות בין ישראל ויוון בעוד תחומים ולהכניס למעגל אנשי עסקים נוספים.

קובי ביטון מנהל לשכת המסחר ישראל יוון, צילום: אלינור וולנרמן קובי ביטון מנהל לשכת המסחר ישראל יוון | צילום: אלינור וולנרמן קובי ביטון מנהל לשכת המסחר ישראל יוון, צילום: אלינור וולנרמן


"המטרה היא להיכנס גם לעולמות טכנולוגיה וחדשנות ולא רק השקעה בנדל"ן ובתיירות", אמר ביטון. "הנדל"ן הוא תחום חשוב אבל בחזון שלי רואה הרבה מקום לעוד תעשיות. כך למשל, אצלנו בצנרת יש 3-4 חברות מובילות בתחום אנרגיה מתחדשת שמבקשות להסתייע בנו כדי להיכנס להשקעות ביוון. בתחילת חודש יוני נזמין חמישה אנשי עסקים מובילים שאין להם כיום השקעות ביוון כדי שיפגשו בבית השגריר עם שר החוץ היווני שמגיע לביקור בארץ, והם ישמעו ממנו על הרצון של היוונים לקדם השקעות במדינה. יש הרבה תחומים אחרים שאפשר להניע אותם, ואני גם מנסה להביא יותר משקיעים יוונים לישראל. לצערי זה לא קורה מספיק - וצריך לבנות את זה".

איילת נחמיאס ורבין יו"ר מכון היצוא, צילום: אלינור וולנרמן איילת נחמיאס ורבין יו"ר מכון היצוא | צילום: אלינור וולנרמן איילת נחמיאס ורבין יו"ר מכון היצוא, צילום: אלינור וולנרמן


יו"ר מכון היצוא, איילת נחמיאס ורבין (שהיא חצי סלוניקאית), וגם תשתתף בוועידת "כלכליסט" ביוון, אמרה במהלך האספה: "רוב העסקים כיום ביוון מתמקדים בנדל"ן ובתיירות, וכך גם ההשקעות הישראליות במדינה. ככל שנדע לערב את ההייטק הישראלי שמעניין מאוד את היוונים ונעשה איתם שיתופי פעולה – זה יהיה מצוין".

לדברי נחמיאס ורבין תחום האנרגיה המתחדשת הוא אחד התחומים עם הפוטנציאל הרב ביותר ביוון כיום. "כל חברות האנרגיה המתחדשת נמצאות היום ביוון והיא עושה קפיצה קדימה", היא אומרת. "ועדיין היקף הסחר בין ישראל ליוון לא גדול. אני מאוד שמחה על הסכמי אברהם במפרץ, אבל אנו יכולים גם לעשות לא פחות טוב וחשוב עם השקעות במדינות אגן הים התיכון".

תגיות