אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחיר החיטה ייתן את הטון: השרים יתקשו לבלום את גל ההתייקרות לחמים בסופר | צילום: עמית שעל

ניתוח

מחיר החיטה ייתן את הטון: השרים יתקשו לבלום את גל ההתייקרות

אם הממשלה לא תקבל את המלצת ועדת המחירים להוציא את הלחם מפיקוח או לייקרו, היצרנים לא יהססו לעתור לבג"ץ, שבעבר כבר אילץ את שר האוצר לחתום על צו עדכון. אפשרות נוספת היא הידברות עם היצרנים בניסיון להגיע לפשרה

18.05.2022, 06:02 | נורית קדוש

עליות המחיר שנבלמו חלקית עם חקירת רשות התחרות בחשד להסדר כובל בשוק במזון - צפויות לחזור ביתר שאת, וספק אם הפעם תוכל הממשלה לבלום אותן. על שולחן שר האוצר אביגדור ליברמן, שר החקלאות עודד פורר ושרת הכלכלה אורנה ברביבאי מונחות שתי המלצות של ועדת המחירים להעלות את מחירי החלב ולהסיר את הפיקוח על מחיר הלחם או להעלותו.

קראו עוד בכלכליסט:

השרים יכולים לסרב להמלצות, אולם נוכח הזינוק במחיר החיטה והחלב הגולמי ניתן להעריך כי היצרנים לא יהססו לעתור לבג"ץ. לפני שלוש שנים זה הוכיח את עצמו כשבג"ץ אילץ את שר האוצר דאז משה כחלון לחתום על צו עדכון מחירי החלב שבפיקוח. אפשרות נוספת היא הידברות עם היצרנים בניסיון להגיע לפשרה. דרך זו נוסתה בענף החלב, אך הצדדים לא הגיעו להבנות וממתינים להכרעת ליברמן בחודש הבא.


לחם - מוצר בסיסי שמתייקר,  לחם - מוצר בסיסי שמתייקר לחם - מוצר בסיסי שמתייקר,


המלצת ועדת המחירים להוציא את הלחם מפיקוח הגיעה 10 חודשים אחרי שגובשה ויצאה לשימוע. מרבית הטענות שעלו בשימוע נדחו על ידי הוועדה. כך לדוגמה נדחו טענות בדבר ההשפעה השלילית של הריכוזיות בשוק הלחם על המחיר לצרכן ועל חולשת המאפיות בהשוואה לקמעונאים.

מנגד, התקבלו טענות הנוגעות לאופן התחשיב שעל בסיסו נקבע מחיר הלחם, הנוגעות למדד הקמח, למדד פריון העבודה וחישוב מרכיב העבודה בעלות הייצור, ובעקבות כך אופן מדידתם ישתנה. בתום השימוע הומלץ לחייב את היצרנים לדווח על רווחיות בלבד. ככל שהשרים לא יקבלו את המלצת ועדת המחירים להעביר את הפיקוח על מוצרי הלחם לדיווח רווחיות בלבד, הוועדה ממליצה לשרים להעלות את מחירי הלחם המפוקח בשיעור של עד 27.7%. כך יעלה מחירם של לחם אחיד כהה ולבן ב־27.7% למחיר של 6.54 שקל; מחיר לחם אחיד כהה פרוס וארוז יעלה ב־4.8% ל־7.45 שקל, וחלה תעלה ב־13.7% ל־5.88 שקל. רק מחירו של לחם לבן פרוס וארוז יידרש לפי תחשיב הוועדה לרדת ב־6.4% ל־5.7 שקלים.

זינוק של עשרות אחוזים

בבסיס ההמלצה להסיר את הפיקוח מהלחם עומדים ממצאי הוועדה שלפיהם אין מאפיות שבידן נתח שוק משמעותי בהשוואה למתחרים, וקיימת תנודתיות בנתחי השוק של המאפיות. לפי הניתוח של הוועדה, התנודתיות מושפעת בין היתר מכך שמדובר במוצר זהה, ולכן רשתות השיווק והמכולות לא מחויבות למוצר של מאפייה מסוימת. בנוסף לכך עלה שלמאפיות לא קיים מוצר עוגן, שמחייב את הרשתות לעבוד עם מאפייה ספציפית, ועל כן הן לא יכולות להפעיל כוח שוק עודף מול הרשתות הקמעונאיות. הוועדה קבעה כי בשוק הלחם קיימות מגבלות שאינן מאפשרות למאפיות לפעול באופן אנטי־תחרותי. עמדת הוועדה נתמכה גם על ידי רשות התחרות שייעצה בתהליך.


השרים ברביבאי וליברמן. יצטרכו להחליט אם לקבל את ההמלצה להעלות מחירים, צילום: דובורת יש עתיד, קובי קואנקס השרים ברביבאי וליברמן. יצטרכו להחליט אם לקבל את ההמלצה להעלות מחירים | צילום: דובורת יש עתיד, קובי קואנקס השרים ברביבאי וליברמן. יצטרכו להחליט אם לקבל את ההמלצה להעלות מחירים, צילום: דובורת יש עתיד, קובי קואנקס


עדכון מחירי הלחם, במקרה שלא תאומץ ההמלצה להסיר את הפיקוח מהמוצר, נשען בין היתר על התייקרות הקמח, המהווה חומר הגלם המרכזי במוצר. העלייה שקבעה ועדת המחירים נכונה לחודש מרץ האחרון, אלא שמאז המשיך מחיר הקמח לזנק בשיעור חד. "כלכליסט" בדק את תחשיב שינוי מחירי קמח חיטה, שעורך משרד הכלכלה, ומצא כי מחיר הקמח זינק בשלוש שנים ב־58.5%. בארבעת החודשים האחרונים נרשם זינוק של 44% על רקע פלישת לרוסיה לאוקראינה.

התחשיב שעורך משרד הכלכלה על בסיס חודשי אמנם נועד לצורך גיבוש המלצות לעדכון מחירי לחם שתחת צו הפיקוח על המחירים, אולם הוא משקף את המחירים שמשלמים יצרנים של מוצרים רבים המבוססים על קמח ואינם מפוקחים. על רקע זה ניתן להעריך כי יצרני פסטה, קרקרים, עוגות, עוגיות, ופלים, מאפי בצק קפואים כמו פיצה ועוד יעלו מחירים. חברת נטו למשל כבר העלתה את מחירי המאפים הקפואים של "שלושת האופים" בשיעור של 30%-15% מיד אחרי חג הפסח. ככל שמדובר ביצרנים קטנים יותר, יכולתם לספוג את ההתייקרויות של חומר הגלם המרכזי פחותה, ואלו צפויים להעלות מחירים.

לא על הלחם לבדו

הזינוק במחירים לא צפוי להיעצר במחירי הלחם ושאר המוצרים המבוססים על קמח. מאז חודש מרץ ממתינה המלצת ועדת המחירים לשרים להעלות את מחירי מוצרי החלב שתחת פיקוח ב־6.5% בשל עלייה מתמשכת במחיר החלב הגולמי. בעוד במשרד האוצר מתלבטים כיצד להתמודד עם האתגר, צפוי מחיר המטרה לזנק בחדות בעוד חודש וחצי, והערכות הן כי המחיר עלול לעלות ב־15־20 אגורות לליטר. מדובר בתוספת של מאות מיליוני שקלים בשנה למחלבות, שאם לא יוכלו להעלות מחירים לצרכן - צפויות לעתור לבג"ץ.

תגיות