אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המלחמה של פוטין תקפיץ את התוצר הסעודי לשיא היסטורי מתקני זיקוק של אראמקו בסעודיה | צילום: רויטרס

ניתוח

המלחמה של פוטין תקפיץ את התוצר הסעודי לשיא היסטורי

הצמיחה במשק הסעודי טיפסה לשיא של עשור בעקבות עלייה חדה בתפוקת הנפט, ושווי התוצר המקומי עשוי להגיע השנה ליותר מטריליון דולר. הזינוק במחירי החבית הפך את ענקית האנרגיה אראמקו לחברה בעלת שווי השוק הגבוה בעולם

23.05.2022, 06:02 | דורון פסקין

המשבר בשוק האנרגיה העולמי מבשר טובות לכלכלה הסעודית, שצפויה לשבור השנה שיא של כל הזמנים. לפי הערכות קרן המטבע הבינלאומית, התוצר הסעודי עשוי להסתכם ביותר מטריליון דולר לעומת כ־850 מיליארד דולר בשנה שעברה.

מתקן של אראמקו במזרח סעודיה, צילום: איי פי מתקן של אראמקו במזרח סעודיה | צילום: איי פי מתקן של אראמקו במזרח סעודיה, צילום: איי פי

ואכן הנתונים הרשמיים שפורסמו בממלכה תומכים בהערכה כי המשק הסעודי ירשום שיא חדש. ברבעון הראשון הגיעה הצמיחה ל־9.6%, הנתון הגבוה ביותר מאז 2011. הצמיחה המרשימה נובעת מעלייה משמעותית של למעלה מ־20% במגזר הנפט, וזאת כחלק מהשפעת המלחמה באוקראינה, אך בעיקר בשל היציאה ממשבר הקורונה העולמי. במהלך אפריל תפוקת הנפט הסעודית הגיעה ל־10.35 מיליון חביות ביום, עלייה של כ־27% לעומת החודש המקביל אשתקד. מדובר בעלייה החדה ביותר שרשמה הממלכה בתפוקת הנפט זה כשני עשורים. על סמך נתוני הרבעון הראשון, וללא פתרון הנראה באופק למשבר באירופה, ישנן הערכות כי המשק הסעודי יסיים את השנה בצמיחה של 7% לפחות.

עודף תקציבי חסר תקדים

אף שחזון 2030 שאותו מיישמת סעודיה מאז 2016 נועד לצמצם את התלות במגזר הנפט, בפועל, הזהב השחור אחראי על השגשוג בהכנסות. מחקר של חברת ההשקעות המפרצית ג'דווה צופה כי הכנסות הנפט של סעודיה ימריאו השנה בכ־66% לכ־250 מיליארד דולר, זאת ברקע זינוק של 70% במחיר חבית מסוג ברנט, מתחילת השנה.

בחישוב כולל, הכנסות סעודיה ברבעון הראשון של השנה נסקו ב־36% ל־74 מיליארד דולר, כשההכנסות מנפט טיפסו ב־58% בחישוב שנתי, לכ־49 מיליארד דולר. במהלך הרבעון, העודף התקציבי הסתכם בכ־15 מיליארד דולר — הנתון הגבוה ביותר שרשמה סעודיה מאז החלה לפרסם נתוני תקציב רבעוניים בשנת 2016. בזכות הזינוק בהכנסות רשמה הממלכה במהלך שלושת החודשים הראשונים של השנה עלייה של 4% בהוצאות שהסתכמו בכ־59 מיליארד דולר, כשעד סוף השנה ההוצאות צפויות להיות גבוהות בכ־5% מהיעד התקציבי, כלומר למעלה מ־260 מיליארד דולר. הגדלת ההוצאות צפויה, בין השאר, להיטיב עם תוכניות ופרויקטים הקשורים למימוש חזון 2030.

למרות העודף התקציבי, סעודיה תיאלץ השנה, כמו מדינות אחרות בעולם ובאזור, להתמודד עם משבר האינפלציה. בחודש שעבר עמד קצב האינפלציה על 2.3% בחישוב שנתי, כאשר העלייה נגרמה בעיקר בעקבות זינוק של 4.3% במחירי המזון והמשקאות. סעודיה, יבואנית מזון מובילה באזור, בהיקף של כ־20 מיליארד דולר בשנה, היא אחת הנפגעות מעליית מחירי המזון בשוק העולמי בעקבות המלחמה באירופה והפגיעה בשרשראות האספקה. בה בעת, עליית מחירי הנפט מקזזת את הגידול בהוצאות היבוא.

הגאות במחירי הנפט הפכה בתקופה האחרונה את חברת הנפט הלאומית של סעודיה, אראמקו, לחברה בעלת השווי הגבוה בעולם — כ־2.3 טריליון דולר — תוך כדי שהיא מנצלת את התרסקות מניות חברות הטכנולוגיה, כולל הגדולה שבהן, אפל. ברבעון הראשון רשמה אראמקו רווח נקי של כ־40 מיליארד דולר, זינוק של 82% בהשוואה לרבעון המקביל ב־2021.

כחלק מהמגמה, שווי מניית החברה הנסחרת בבורסה הסעודית טיפס מתחילת השנה בכ־15% והמשקיעים מתוגמלים בהתאם: אראמקו הודיעה שמתוך הרווחים היא תשתמש בכ־10% כדי לחלק מניות בונוס לפי מפתח של מניה אחת על כל עשר שמוחזקות בידי המשקיעים. אראמקו גם שומרת על יציבות הדיבידנד האדיר שהיא משלמת בכל רבעון, 18.8 מיליארד דולר, וזאת הודות לעלייה של 68% בתזרים המזומנים לסכום של 30.6 מיליארד דולר.

התוצאות החיוביות והעלייה בשווי מגבירות את התיאבון של הנהגת סעודיה לנצל בעיתוי הנוכחי את הנכס העיקרי שיכול למנף את הכלכלה. זאת הסיבה שבימים אלה נבחנת אפשרות להנפקת הזרוע המסחרית של אראמקו בשווי מוערך של כ־30 מיליארד דולר. החברה־הבת שהוקמה לפני כעשור פועלת בתחום סחר מוצרי הנפט והגז הטבעי, ולפי הדיווחים, בנקים עולמיים מובילים מעורבים בבדיקת ההיתכנות להנפקה, שצפויה לעורר עניין רב, נוכח תנאי השוק.

על ההצלחה הכלכלית של סעודיה מאז החל המשבר באירופה מעיבים היחסים המתוחים עם ארה"ב. מאז פרוץ המשבר נצמדה סעודיה להסכם שלה עם רוסיה במסגרת אופ"ק+ ודחתה את כל הפניות של וושינגטון ובירות מערביות נוספות להגברת תפוקת הנפט. העמדה הסעודית היא שילוב של חוסר אמון אישי בין מנהיגה בפועל של הממלכה, יורש העצר מוחמד בן סלמאן, לבין הנשיא האמריקאי ג'ו ביידן, בשילוב שיקולים מדיניים וכלכליים.

אם לא תתרחש תפנית בלתי צפויה, נראה שכבר בקרוב סעודיה תצטרך לבחון את מהלכיה מחדש, וזאת בהתאם להתפתחויות בשדה המערכה באוקראינה. לעת עתה, נראה כי בכל מקרה רוסיה תסיים את ההרפתקה באוקראינה כשהיא מוחלשת בזירה הבינלאומית וכן מבחינה כלכלית. מציאות כזו תקשה על הסעודים להמשיך ולדבוק בנאמנותם למוסקבה ובעיקר תקשה על התמדתה לסרב להגביר את היצע הנפט, בייחוד אם המערב יכריז חרם כולל על הנפט הרוסי. גם מבחינה כלכלית, ישנן תהיות לגבי הנאמנות הסעודית לרוסיה, שכן מאז הושתו הסנקציות על רוסיה, היא החלה להסיט את מכירות הנפט שלה להודו, וזאת על חשבון אראמקו שהשוק ההודי הוא שוק מסורתי מבחינתה.

ראש ה־CIA ביקר בממלכה

ואכן ישנן אינדיקציות הולכות וגוברות כי הדיאלוג הסעודי־אמריקאי שהיה מוקפא כמעט לחלוטין מאז נכנס ביידן לבית הלבן, צובר תאוצה. מוקדם יותר החודש הגיע לממלכה וויליאם ברנס, ראש ה־CIA, לפגישה בארבע עיניים עם בן סלמאן. כמה ימים מאוחר יותר כבר הגיע לוושינגטון הנסיך ח'אלד, אחיו של יורש העצר, המכהן גם כסגן שר ההגנה, לשיחות עם בכירים אמריקאים.

מאז הפלישה לאוקראינה נצמדה סעודיה להסכם שלה עם רוסיה במסגרת אופ"ק+ ודחתה את הפניות של וושינגטון ובירות מערביות נוספות להגברת תפוקת הנפט

המגעים הללו מלווים בדיווחים ולפיהם הנשיא ביידן שינה את דעתו ובכורח הנסיבות ייפגש עם בן סלמאן בחודש הבא במהלך ביקורו במזרח התיכון. עבור ביידן מדובר בסיבוב פרסה שכן בעבר הבטיח להפוך את בן סלמאן ל"מצורע" ואף הטיל סנקציות על בכירים בסביבת יורש העצר, בחשד שהיו מעורבים בחיסול האכזרי של עיתונאי האופוזיציה ג'מאל חשוקג'י באיסטנבול. אבל כשמחירי הדלק מקפיצים את האינפלציה בארה"ב, ביידן ואנשיו הגיעו למסקנה כי רק פגישה פומבית עם הנסיך הסעודי תשכנע אותו לפתוח את ברז הנפט.

עבור סעודיה, חימום היחסים עם הממשל האמריקאי מגיע על רקע האפשרות של הסכם גרעיני חדש שיושג בין וושינגטון לטהראן. מעבר למשמעויות המדיניות שיש להסכם כזה, מדובר באירוע כלכלי רב־חשיבות למזרח התיכון והסעודים מבחינתם צריכים להיערך אליו. כבר כיום, עוד בטרם נחתם, האיראנים משדרים אופטימיות כי ביכולתם להכפיל את תפוקת הנפט שלהם, ובמקרה של הסכם, סביר כי יופשרו נכסים של איראן, ומגזר האנרגיה שלה יעורר עניין בקרב משקיעים בינלאומיים.

מנקודת מבטה של סעודיה עלולים כל אלה לחזק את מעמדה והשפעתה של איראן באזור. מנגד, גם במקרה שלא ייחתם הסכם, עבור סעודיה ישנן השלכות שהיא היתה מעוניינת להתמודד עמן כשארה"ב לצידה, ובראשן מרוץ חימוש אפשרי מול איראן.

תגיות