אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"ניגוד עניינים מובנה": ביקורת על מועמדות דקלה פרסיקו למנכ"לית מינהל התכנון דקלה פרסיקו | צילום: אלכס קולומויסקי

"ניגוד עניינים מובנה": ביקורת על מועמדות דקלה פרסיקו למנכ"לית מינהל התכנון

ועדת האיתור אמורה לקבל החלטה בקרוב, ובארגון אדם טבע ודין הביעו חשש מפני ניגוד העניינים של פרסיקו, שהיתה לשעבר מתכננת הותמ"ל ועברה לתפקיד בכיר ב-ICR ללא צינון; במכתב ששלחו לוועדה מציינים שם כי מדובר בחברה בעלת פעילות רבת היקף, ו"החשש גדול מדי ואין לקחת את הסיכון"

25.05.2022, 12:49 | גיא נרדי

ועדת האיתור לתפקיד מנכ"ל מינהל התכנון הכפוף למשרד הפנים אמורה לקבל החלטה בימים הקרובים, ובענף הנדל"ן נרשמת דריכות. החשש העיקרי, בעיקר של הדרג המקצועי במשרדי הממשלה, הוא שמי שייבחר יהיה עושה דברה של שרת הפנים איילת שקד.

אתמול (ג') נשלח מכתב ע"י עמותת אט"ד (אדם טבע ודין), שמופנה לשלומי הייזלר, יו"ר ועדת האיתור, שקורא לו לפסול את מועמדותה של דקלה פרסיקו, לשעבר מתכננת הותמ"ל (הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור), וכיום, סמנכ"לית תכנון בחברת הנדל"ן ICR, שנוצרה כאיחוד של מנרב פרויקטים וישראל קנדה. באט"ד טוענים שיש לפסול את מועמדותה בשל "ניגוד עניינים מובנה".



דקלה פרסיקו, צילום: אלכס קולומויסקי דקלה פרסיקו | צילום: אלכס קולומויסקי דקלה פרסיקו, צילום: אלכס קולומויסקי


חוק הוותמ"ל נחקק כהוראת שעה לזמן מוגבל בתקופת כהונתו של יאיר לפיד כשר אוצר, ומטרתו היתה "קידום יעיל ומהיר של תוכניות בנייה לדיור ביחס למתחמי קרקע, שהוכרזו על ידי הממשלה כמתחמים מועדפים לדיור, זאת במסגרת הליך תכנוני מיוחד הנותן עדיפות ברורה לפיתוח באדמות מדינה". לשם כך ניתנו לוועדה מרבית הסמכויות של המועצה הארצית לתכנון ולבנייה וכן סמכות לאשר תוכניות שהוראותיהן גוברות על הוראות הקבועות בתוכניות מתאר ארציות אחרות, עם סייגים אחדים. לפעילות הוועדה יש מתנגדים רבים וביניהם משרד החקלאות, תנועת המושבים, החברה להגנת הטבע, אט"ד ואיגוד המתכננים.

כשפרסיקו התפטרה מתפקידה בותמ"ל, בחודש יולי 2020, רשם משה פישר, ממנהיגי מטה המאבק "בינוי שפוי", דברי ביקורת חריפים על פעולתה וטען כי היא "דרסה את הציבור. פרסיקו שקיבלה גיבוי בלתי מוגבל השתמשה בכוחה ובתקנות הותמ"ל הכוחני כדי לאשר ולהוביל למעלה מ-160 תוכניות, למקומות של תכנון כושל, לא שלם וללא שקיפות". עוד הוא כתב: "רק בתוכנית אחת מצאה הוועדה לנכון לקבל את בקשת המתנגדים וגם זה בנסיבות עלומות. כל עבודתה היתה למלא אחר הוראות לפי רוח המפקד תוך התעלמות מהשטח".

יש לציין כי פרסיקו התחילה את עבודתה ב-ICR ללא תקופת צינון. על פי חוק הגבלות לאחר פרישה, חלה על עובד ציבור תקופת צינון של שנה מיום פרישתו ועד לתאריך שבו מותר לו לעבוד בחברה פרטית, אם במסגרת עיסוקו הקודם קיבל החלטות המשפיעות על אותה חברה. במקרה של פרסיקו, החליטו בנציבות שרות המדינה לוותר על תקופת הצינון מאחר ש"על פי חוות דעת של יועמ”ש הותמ”ל, לפרסיקו או לעובדים הכפופים לא היו סמכויות החלטה או המלצה על הענקת זכות לחברות ICR ומנרב פרויקטים. לפיכך נקבע שמגבלת הצינון אינה חלה בעניינה”.

המכתב ששלחה אט"ד, ועליו חתום עו"ד אלי בן ארי, מציג את הטענה שיש בעבודתה של פרסיקו בחברת הנדל"ן ICR כדי לפסול אותה לתפקיד: "זמן קצר לאחר פרישתה מהתפקיד, וללא תקופת צינון, החלה פרסיקו לעבוד בתפקיד בכיר בחברה המקדמת הקמת אלפי יחידות דיור בשטחי קרקע נרחבים. ICR היא חברה בת של ישראל קנדה, שעל פי התקשורת הינה החברה הציבורית הגדולה ביותר מבין החברות בקטגוריה. ישראל קנדה, כשחקנית עיקרית בתחום הנדל"ן בישראל, שמחזיקה גם בשותפות בחברות בת שונות, היא בעלת אינטרסים ישירים ועקיפים בשטחים נרחבים בכל הארץ וקשורה לפרויקטים רבים ושונים". באט"ד סבורים ש"כאשר מדובר במעסיק גדול שפעילותו רבת היקף, ואשר היא צפויה לגדול באופן שאינו ידוע כיום, החשש גדול מדי ואין לקחת את הסיכון".

באט"ד מזכירים כי ברק רוזן, מראשיה של ICR, החברה שבה מועסקת פרסיקו, הוא חבר אישי של שרת הפנים שקד: "יצוין שבעבר נחשף לפחות מקרה אחד בו אישרה השרה קידום תכנית במתחם בגלילות, בו יש אינטרסים לחברת ישראל קנדה, כשלטענת השרה לא הייה מודעת לאינטרס של החברה בקרקעות. הדבר כמובן מדגיש את הבעייתיות שבמעקב אחר ניגוד עניינים ככל שמדובר בחברה בפריסה כה רחבה, ואת הצורך במניעתו מראש. במיוחד כאשר מדובר בניגוד עניינים שעלול להיות כפול, הן של השרה והן של מנהלת מינהל התכנון".

פרסיקו העדיפה לא להגיב על מכתב אט"ד.


תגיות