אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
או.פי.סי אנרגיה לא ישבה על הגדר בארצות הברית - רווחי הפעילות שלה זינקו פי 38 בעל השליטה ב־ OPC עידן עופר ברקע תחנת הכוח אשכול באשדוד | צילום: עוז מועלם גדי קבלו

או.פי.סי אנרגיה לא ישבה על הגדר בארצות הברית - רווחי הפעילות שלה זינקו פי 38

חברת האנרגיה, שבשליטת עידן עופר, הציגה רווח של 152 מיליון שקל מפעולות רגילות (מהפעילות השגרתית של החברה) ברבעון הראשון של השנה. את הצמיחה הובילה הפעילות בארצות הברית. תחנת כוח בניו יורק שהסחורה שלה לא גודרה תרמה לבדה 79 מיליון שקל. מנכ"ל OPC: "השוק שם הוא אין-סופי"

25.05.2022, 16:31 | ירדן רוז'נסקי

עם רוח גבית מהעלייה במחירי האנרגיה: שוק האנרגיה הוא אחד השווקים הלוהטים ביותר בעת הנוכחית. הפלישה הרוסית לאוקראינה, שהובילה להטלת סנקציות כלכליות חריפות על מדינתו של ולדימיר פוטין - שהיא אחת מיצואניות הנפט והגז הגדולות בעולם - שלחה את מחירי האנרגיה ברחבי העולם לנסיקה. מי שנהנות מכך הן החברות הפועלות בתחום.

OPC אנרגיה, שעוסקת בתחומי האנרגיה הקונבנציונלית והמתחדשת, פרסמה אתמול את התוצאות שלה לרבעון הראשון של 2022, ובו הציגה שיפור משמעותי בכל הפרמטרים ביחס לתקופה המקבילה בשנה שעברה. היקף המכירות של החברה, שבשליטת עידן עופר (באמצעות קנון), ובניהולו של גיורא אלמוגי, גדל ברבעון הראשון ב־24% והסתכם ב־468 מיליון שקל. סעיף זה כולל בעיקר את ההכנסות ממכירות בישראל, שעלו ב־22% לעומת הרבעון המקביל ב־2021 והסתכמו ב־428 מיליון שקל. השיפור בהכנסות מקורו בעלייה בתעריפי החשמל שהתרחשה בפברואר, בכניסה לפעילות מלאה של תחנת הכוח בחדרה ובצמיחה בפעילות האספקה הווירטואלית שבמסגרתה OPC רוכשת אנרגיה ממנהל המערכת ומוכרת אותו ללקוחות.


בעל השליטה ב־ OPC עידן עופר ברקע תחנת הכוח אשכול באשדוד, צילום: עוז מועלם גדי קבלו בעל השליטה ב־ OPC עידן עופר ברקע תחנת הכוח אשכול באשדוד | צילום: עוז מועלם גדי קבלו בעל השליטה ב־ OPC עידן עופר ברקע תחנת הכוח אשכול באשדוד, צילום: עוז מועלם גדי קבלו


הסעיף הזה לא כולל את מרבית התרומה של הפעילות בארצות הברית, שמרוכזת בחברה־הבת CPV, שבה מחזיקה OPC מניות בשיעור של 70% ושאת רכישתה תמורת 630 מיליון דולר השלימה בתחילת 2021. עיקר תרומתה של CPV התבטאה בסעיף "חלק ברווחי חברות כלולות בארצות הברית". ברבעון הראשון של 2022 רשמה OPC רווח של 95 מיליון שקל בסעיף זה, בעוד בתקופה המקבילה בשנה שעברה נרשם הפסד של 38 מיליון שקל.

CPV נהנתה מהעלייה במרווחי האנרגיה, ופעילות הליבה שלה צמחה גם כן. עיקר העלייה בסעיף זה, 79 מיליון שקל, נובע משיפור בתוצאות של תחנת הכוח ואלי במדינת ניו יורק, הפועלת בגז טבעי במחזור משולב בהספק כולל של 720 מגה־ואט, שבה OPC מחזיקה ב־50% באמצעות CPV. בניגוד למרבית תחנות הכוח האחרות שלה בארצות הברית, OPC לא ביצעה גידור על מחירי המכירה של תחנה זו, כך שמכירותיה נהנו מהרוח הגבית של העלייה במחירי האנרגיה. מחיר החשמל הממוצע הרלוונטי לתחנה זו זינק ב־133% בין הרבעון הראשון של 2021 לרבעון הראשון של השנה הנוכחית.

הדבר תרם באופן משמעותי לכך שהרווח מפעולות רגילות של OPC כולה זינק פי 38 מרמה של 4 מיליון שקל ברבעון המקביל של 2021 לרמה של 152 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2022. כך עברה OPC מהפסד של 5 מיליון שקל ברבעון המקביל לרווח נקי של 104 מיליון שקל ברבעון הראשון של 2022. הרווח הנקי המתואם, שמנטרל שווי הוגן של מכשירים פיננסיים ונגזרים, הסתכם ב־85 מיליון שקל - זינוק של 174% לעומת הרבעון המקביל. הרווח הנקי המתואם שמיוחס לבעלי המניות ניתר ב־135% והסתכם ב־66 מיליון שקל.

ה־EBITDA של החברה (רווח לפני ריבית, מסים והפחתות) טיפס ב־64% מרמה של 145 מיליון שקל ברבעון המקביל בשנה שעברה לרמה של 238 מיליון שקל ברבעון הראשון של השנה הנוכחית. הפעילות בארצות הברית תרמה 123 מיליון שקל (עלייה של 141%), בעוד הפעילות בישראל תרמה 115 מיליון שקל (עלייה של 22%).

מנכ"ל או.פי.סי גיורא אלמוגי: "בעיות האספקה בשוק הסולארי כיום מיטיבות עם האנרגיה שאנחנו מפיקים מגז"

התרומה המשמעותית של תחנת ואלי בזכות היעדר גידור בולטת נוכח הפסדים שנגרמו לחברות אנרגיה אחרות בשל פעילות גידור. כך בזן ביצעה גידור על 40% מהסחורה שלה ל־2022 כולה. בזן קיבעה את מרווח הזיקוק שלה על 8 דולרים, בעוד בשל המלחמה באוקראינה המרווחים זינקו למחירים גבוהים יותר, וכך היא רשמה הפסד של 128 מיליון דולר בשל הגידורים - ועברה להפסד של 18 מיליון דולר ברבעון הראשון של 2022, לעומת רווח נקי של 55 מיליון דולר בתקופה המקבילה בשנה שעברה. גם איתקה, החברה־הבת של קבוצת דלק שפועלת בים הצפוני, ביצעה פעילויות גידור על 13.5 מיליון חביות נפט במחירים של 79-52 דולר לחבית, בזמן שהמחיר הממוצע היה 100 דולר ברבעון הראשון, ורשמה הפסד של 185 מיליון דולר בשל פעילות זו. אך בניגוד לבזן, הדבר לא הפריע לאיתקה לרשום רווח נקי של 615 מיליון דולר, יותר מפי ארבעה בהשוואה לתקופה המקבילה.

בשיחה עם "כלכליסט" אמר מנכ"ל החברה גיורא אלמוגי: "שוק האנרגיה בארצות הברית הוא תנודתי הרבה יותר, כי אין פיקוח על המחירים. בפעילות בישראל רבים רוצים לגדר את המחירים. גם בארצות הברית שום שחקן לא מוכר את מלוא הסחורה בספוט (מכירה מידית בבורסות החשמל). השוק בארצות הברית עובר שינוי יסודי, ואנחנו לא רואים את המחירים יורדים בקרוב. לכן בשלב זה אנחנו כמעט שלא נועלים ומגדרים את המרווחים שלנו שם. נהנינו מאוד מעליית מחירי הגז והחשמל שם".

אלמוגי מסביר עוד כי אף שההספק שתפיק החברה בישראל עתיד להכפיל את עצמו, הצמיחה המשמעותית תגיע מהפעילות בארצות הברית: "השוק שם הוא אין-סופי. בזכות העובדה שאנחנו מפיקים אנרגיה באופנים שונים — מגז, מרוח ומשמש — אנחנו מצליחים ליהנות מכמה עולמות. בעיות האספקה בשוק הסולארי כיום מיטיבות עם האנרגיה שאנחנו מפיקים מגז, למשל".

תגיות