אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיתה על אינדוקציה: לקראת תום עידן הבישול בכיריים גז? גז בישול | גטי

פיתה על אינדוקציה: לקראת תום עידן הבישול בכיריים גז?

חוק ההסדרים שנחשף בכלכליסט כולל מהלך לביטול חובת החיבור של בניינים לגז, לטובת שימוש בחשמל. ספקי הגז נכנסים למגננה

30.05.2022, 06:21 | יובל אזולאי

המהלך שמקדמת המדינה לבטל את חובת החיבור של בניינים לתשתיות של גז בישול מטלטל את שוק הגז הביתי ומעורר דאגה בקרב החברות שמספקות גז לבישול. ולחברות יש סיבה טובה להיכנס ללחץ נוכח מהלכי המדינה, שמכוונים לחולל שינוי טקטוני בשוק שבו הן מרוויחות היטב: הפעילות בשוק הגפ"ם מוערכת ביותר מ־800 מיליון שקל בשנה. השוק מתאפיין ברמת ריכוזיות גבוהה של מספר קטן של חברות גדולות. פזגז מקבוצת פז היא השחקנית הגדולה בשוק ולפי הערכות מחזיקה בנתח של 27% ממנו; אמישראגז של משפחת פורדיס וסופרגז, שבשליטת קבוצת אלקו של האחים זלקינד, מחזיקות כל אחת ב־24% מהשוק; ונתח של עוד 25% ממנו מתחלק בין עשרות חברות קטנות ובינוניות כשהבולטת שבהן היא גזיגל.


משאית להובלת בלוני גז, צילום: שאטרסטוק משאית להובלת בלוני גז | צילום: שאטרסטוק משאית להובלת בלוני גז, צילום: שאטרסטוק

טיוטת חוק ההסדרים ל 2023 שגובשה בימים האחרונים באגף התקציבים של משרד האוצר ונחשפה ב"כלכליסט" מדברת על צורך גובר במעבר לשימוש בטכנולוגיות מבוססות חשמל כחלופה לצריכת דלקים. זאת, במסגרת המהלכים לאיפוס פליטות גזי חממה ברמה המשקית ובמגזר הביתי. גפ"מ נחשב דלק פוסילי ומזהם, ומהווה כ־95% מסך צריכת הדלקים במבני מגורים בארץ ומשמש לבישול, לחימום מים או להסקה מרכזית ביישובים קרים.

פחות זיהום, יותר זול

במשרד האנרגיה ובאגף התקציבים מבקשים לצמצם משמעותית את השימוש בגפ"מ באמצעות ביטול החובה שקיימת כיום להתקנת מערכות גז בכל בניין שנבנה. כחלופה לגז מבקשים במשרדי הממשלה לחייב את הקבלנים בהתקנת נקודות שקעים תלת מופעיים (תלת פאזיים) שיאפשרו שימוש במערכות בישול וחימום המבוססות על חשמל, כמו כיריים באינדוקציה או כיריים קרמיים.

בנוסף, משרדי הממשלה טוענים שהמעבר לחשמל יוריד את יוקר המחיה, על בסיס הערכה שמשפחה ממוצעת שתעבור מגז לחשמל תחסוך כ־400 שקל בשנה ומשפחה ממוצעת שתחמם מים באמצעות חשמל במקום בגז תחסוך כ־1,300 שקל בשנה. בממשלה מאמינים כי ביטול חובת ההתקנה של מערכות גפ"מ בבניינים חדשים תוזיל עלויות לקבלנים, תוך צמצום הליכים מול גורמים רגולטוריים, שנדרשים לתת אישורי בטיחות להתקנת מערכות גז. שם סבורים כי התקנה של שקעים תלת — מופעיים עוד בהליכי הבינוי של בניין פשוטה ועלותה זניחה.

טיוטת חוק ההסדרים מתייחסת לפרקטיקות שהתקבעו במשך שנים ארוכות בשוק הגז הביתי, כך שהחברות הגדולות ששולטות בו משמרות את כוחן על חשבון הצרכנים. כך, במשרד האנרגיה ובאגף התקציבים מצביעים על פער של כ־40% ברמת המחירים שנדרשים לשלם צרכנים שצורכים גפ"מ באמצעות צובר לאלה שצורכים את אותו הגז באמצעות מכלים (בלונים). במשרדי הממשלה אומרים כי פער הגדול במחירים נובע מחסם שמקשה על צרכנים שמקבלים את הגפ"מ בצובר להתמקח עם חברות הגז על מחירים, ועל היכולת שלהם להתקשר עם חברת גז אחרת שמציעה להם מחירים נמוכים יותר.


שרת האנרגיה קארין אלהרר, אלכס קולומויסקי שרת האנרגיה קארין אלהרר | אלכס קולומויסקי שרת האנרגיה קארין אלהרר, אלכס קולומויסקי


כך, טיוטת חוק ההסדרים מציעה להקים צוות שיבחן את התפתחות התחרות במשק הגפ"מ, תוך עמידה על חסמי המעבר שמקשים על הצרכנים ועל חסמי הכניסה לשוק, המקשים על כניסתן של חברות חדשות אליו.

"פגיעה בחופש הבחירה"

ספקיות הגז לבישול כמובן מתנגדות לתוכנית החברות צפויות לפנות לשרת האנרגיה, קארין אלהרר, ולבכירי משרדה בבקשה לדון בבהילות על התוכנית. לדבריהן התוכנית פוגעת באפשרות הבחירה של הצרכן לקבוע בעצמו אם הוא מעדיף להשתמש בגז בישול או בחלופות חשמליות כמו כיריים באינדוקציה או בכיריים קרמיים. בכיר באחת החברות אמר: "התוכנית הזויה ופופוליסטית ותפגע בעיקר במשפחות ברוכות ילדים, במשפחות מהמגזר החרדי ומהמגזר הערבי, ולא תביא כל בשורה ותועלת — לא כספית לצרכן ולא סביבתית מבחינת הפחתת פליטות גזי החממה".

במשק האנרגיה מעריכים כי אם המהלך ייצא לפועל, הוא יוביל לסטגנציה בשוק הגפ"מ: החברות שפועלות בו ימשיכו לפעול מול לקוחותיהן הקיימי,ם אך השוק לא יגדל עוד ובטווח הארוך יצטמצם בהיקפים ניכרים

בחלק מחברות הגפ"מ טענו כי הופתעו מהתוכנית המתגבשת, למרות שהיסודות למהלך הונחו כבר ב-2020, כשמשרד האנרגיה השלים עבודת מטה שעסקה בהיבטים הקשורים למעבר הדרגתי של משקי הבית מגפ"מ למערכות מבוססות חשמל. התוכנית אף נחשפה ב"כלכליסט". מדובר בתוכנית שהיתה אמורה להגיע לאישור הממשלה כבר במחצית הראשונה של 2021. אלא שזמן לא רב לאחר מכן הממשלה נפלה. המהלך נזנח ונשכח וכעת אגף התקציבים מנער מעליו את הנפטלין, תוך ניסיון ללכוד כמה ציפורים בבת אחת: הפחתה משמעותית ורב שנתית בשימוש בגפ"מ ובייצורו; צירוף משקי הבית למאמץ הלאומי להפחתת פליטות גזי החממה; שיפור היבטי בטיחות שעולים משימוש בגז והתערבות בשוק הגז שלגבי המבנה שלו כבר הועלו בעבר טענות רבות על התנהלות קרטליסטית.

לדברי גורם בענף הגז, "כל מסד הנתונים שעליו מבוססת התוכנית הזאת מוטה, לא מדויק ולוקה בפופוליזם. הגורמים המקצועיים במשרד האנרגיה לא מאמינים בה וחושבים שהיא מיותרת ומסוכנת. אדם שיעבור לגור בדירה שאין בה תשתית ראויה של גז יעשה חיבורים פירטיים, מסוכנים ולא בטיחותיים ואז ייווצרו בכל בארץ 'פצצות גז'", טען. הוא הוסיף כי המהלך מטריד גם מסעדנים רבים, שטוענים כי קיים הבדל משמעותי בין בישול באמצעות גז לבישול באמצעות מערכות חשמליות. התנגדות למהלך צפויה גם מצד החרדים, שנחשבים צרכנים גדולים של גז לבישול.


תגיות