אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל ג'יי.פי מורגן: "אלה כבר לא ענני סערה - אנחנו לקראת הוריקן כלכלי" ג'יימי דיימון | צילום: AFP

מנכ"ל ג'יי.פי מורגן: "אלה כבר לא ענני סערה - אנחנו לקראת הוריקן כלכלי"

ג'יימי דיימון מודאג ממהלכי הפדרל ריזרב, בהם צמצום המאזן, ומהשפעות המלחמה באוקראינה; לדבריו, "מחיר הנפט עלול להגיע לרמה של 150-170 דולר לחבית"

01.06.2022, 21:12 | חדשות חוץ

ג'יימי דיימון, מנכ"ל בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן, הזהיר היום כי הכלכלה האמריקאית תחווה "הוריקן" בשל צעדי הבנק המרכזי האמריקאי והמלחמה באוקראינה.

דיימון אמר כי הוא מכין את הבנק הגדול בארה"ב להוריקן כלכלי, וממליץ למשקיעים לעשות כמותו.

בחודשים האחרונים נרשמות ירידות בוול סטריט, על רקע העלייה המטאורית באינפלציה, שבעטיה העלה הפדרל ריזרב את הריבית פעמיים, ב-0.75% בסך הכל. המשקיעים חוששים כי ניסיונות הבנק המרכזי לדכא את האינפלציה, יגררו את כלכלת ארה"ב למיתון.

"אמרתי בעבר שיש ענני סערה אבל אני הולך לשנות את זה - מדובר בהוריקן", אמר דיימון בוועידה כלכלית בניו יורק. "אמנם התנאים נראים כרגע בסדר, אבל אף אחד לא יודע אם ההוריקן יהיה קטן או ענק כמו סופת סנדי. מוטב שתכינו את עצמכם".


ג ג'יימי דיימון | צילום: בלומברג ג

לדבריו, "כרגע, מזג האוויר שמשי, העניינים נמשכים כסדרם, כולם סבורים שהפדרל ריזרב יכול לטפל בבעיות. אבל ההוריקן הזה נמצא כרגע בחוץ, בהמשך הדרך, והוא מגיע אלינו".

דיימון מודאג משני דברים: הראשון - צמצום המאזן של הפד, מהלך בו החל הבנק היום (אחרי שהודיע עליו בחודש שעבר, במסגרת העלאת הריבית), ויגיע בספטמבר לקצב של 95 מיליארד דולר בחודש. צמצום המאזן נעשה בשתי דרכים: מכירת האג"ח שבמאזן והפסקת השימוש בסכום שמגיע מאג"ח שנפדו לצורך רכישת אג"ח חדשות.

לדבריו, "מעולם לא היה לנו צמצום מוניטרי כזה, זה משהו שייכתב בספרי ההיסטוריה שלנו". הוא ציין כי לבנק המרכזי "אין הרבה ברירות, מאחר שיש יותר מדי נזילות בשוק. הם צריכים לחסל חלק מהנזילות הזאת כדי להפסיק את הספקולציות, להוריד את מחירי הדירות ועוד".

הנושא השני שמדאיג את דיימון הוא המלחמה באוקראינה, וההשפעה שלה על שוק הסחורות, כולל מזון ונפט. לדבריו, "מחיר הנפט חייב לעלות" בעקבות המלחמה, ועשוי להגיע לרמה של 150-170 דולר לחבית. הוא הוסיף כי "אנחנו לא נוקטים את הצעדים הנכונים כדי להגן על אירופה ממה שיקרה לנפט בטווח הקצר".

מנכ"ל ג'יי.פי מורגן ציין כי בזמן המשבר הפיננסי של 2008, בנקים מרכזיים ומסחריים וכן פירמות למסחר במט"ח רכשו איגרות חוב של ארה"ב - ואולם לשלושת השחקנים האלה אין יכולת או רצון לרכוש כעת אג"ח כאלה. לדבריו, "אני לא יודע מה יהיה האפקט של זה - אבל אני מתכונן, לכל הפחות, לתנודתיות עצומה".

תגיות