אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
40% הנחה בשכירות על 15% מהדירות: אושרה מדיניות הדיור של תל אביב אתר בנייה תל אביב | צילום: עמית שעל

40% הנחה בשכירות על 15% מהדירות: אושרה מדיניות הדיור של תל אביב

בין היתר בתוכנית: 10% מתוך 4,000 דירות שנבנות בעיר מדי שנה יושכרו במחיר מוזל, 40% דיור מוזל להשכרה בפרויקטים בבעלות עירונית ורגולציה בשוק השכירות; עם זאת, יישומה בשטח של המדיניות השאפתנית לא ברור כיוון שמדובר במסמך דוברות שפרסמה העירייה

06.06.2022, 17:00 | גיא נרדי

ועדת ההנהלה של עיריית תל אביב-יפו אישרה היום (ב') את מסמך מדיניות הדיור העירונית של העיר. כזכור, בישיבת מועצת העיר האחרונה, לפני כשבועיים, הכריז ראש העיר ת"א-יפו, רון חולדאי, כי בכוונת העירייה להקים מנהלת דיור ולפרסם מסמך, שמכינה היחידה לתכנון אסטרטגי, שתכליתו עידוד דיור בהישג יד.

לפי ההודעה שהעירייה פרסמה היום, היעד הוא 400 דירות שיושכרו במחיר מוזל בשנה, מתוך כ-4,000 דירות שנבנות מדי שנה בעיר. עם זאת, יישומה בשטח של המדיניות השאפתנית לא ברור כיוון שמדובר במסמך דוברות שפרסמה העירייה.


פרויקט בנייה בתל אביב, צילום: יריב כץ פרויקט בנייה בתל אביב | צילום: יריב כץ פרויקט בנייה בתל אביב, צילום: יריב כץ


תוכנית העירייה, שעליה עמל צוות מתכננים בראשות האדריכלית מיכל יוקלה, כוללת שימוש ניכר במונח "בהישג יד". המשמעות היא מכירה של דירות בהנחה ממחיר השוק. לפי עיקרי המסמך שנחשפו היום, 15% מכלל הדירות בפרויקטים ביוזמה פרטית יוגדרו כדירות "בהישג יד", ויושכרו בהנחה של 40% ממחיר השוק. כמו כן, הכוונה היא לאפשר השכרה של 25% מכלל הדירות המוזלות ל"בני המקום". בדירות שייבנו על קרקע בבעלות העירייה יעמוד שיעור הדירות "בהישג יד" על מחצית, והן יושכרו בהנחה של 50%.

את הדירות להשכרה שיוקמו על שטחים בבעלות עירונית, בשונה ממה שקורה במגזר הפרטי, לא ניתן יהיה למכור "לצמיתות". בנוסף, הזכאים לדירות להשכרה בבעלות עירונית יצטרכו לעמוד בקריטריונים של הכנסה והתאמה אחרת (למשל, מקצועות נדרשים לעיר כמו מורים, או רופאים). בהיעדר היצע מספק של דירות מוזלות, מתכוונת העיר תל אביב-יפו לשדרג את מנגנון הזכאות של משרד הבינוי והשיכון ולהציע ל-5,000 הזכאים המתגוררים בתחומה, שעומד כעת על 5,000 משקי בית, תוספת של 1,000 שקל בחודש. חידוש נוסף, שלא ברורה עדיין תקפותו החוקית ומשמעותו, היא יצירת ייעוד קרקע חדש שיכונה "דיור להשכרה" שיציע הטבות ליזמים.

תוקם מינהלת דיור עירונית

לצורך קידום מדיניות הדיור של העירייה תוקם מינהלת דיור עירונית שתהיה כפופה למנכ"ל העירייה. היא תעסוק בקידום חקיקה ושינוי מדיניות, יישום מדיניות הדיור וניהול מאגר הדיור המוזל בעיר. בין הרעיונות שהועלו מדובר על קידום רגולציה על שכירות חופשית ועדכון קריטריוני הזכאות לדיור בהישג יד, כך שיכללו מבחני הכנסה ובדיקת הון עצמי.


ראש העיר רון חולדאי , צילום: עמית שעל, יובל חן ראש העיר רון חולדאי | צילום: עמית שעל, יובל חן ראש העיר רון חולדאי , צילום: עמית שעל, יובל חן


רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב-יפו: "מזה זמן רב שאני מוטרד ממצוקת הדיור והמחירים המאמירים בשוק השכירות במדינה ובתל אביב-יפו. על אף שבישראל תחום הדיור מוסדר באופן כמעט בלעדי על ידי הממשלה, ולא על ידי הרשויות המקומיות, החלטתי שאנחנו חייבים לפעול, לא לתת לכוחות השוק להמשיך לשחק לטובת החזקים, ולא להותיר את בני המעמד הביניים והנמוך מאחור. חוסנה של העיר הזו בתושבות והתושבים שמתגוררים בה, והופכים אותה למה שהיא. אעשה כל שביכולתי על מנת לשמור עליה ככזו. לכן, החלטנו לעשות צעד משמעותי נוסף להרחבת מגוון היצע הדיור המוזל בעיר ולגבש מסמך מדיניות עם החלטות אופרטיביות. בכך מצטרפת עיריית תל אביב-יפו לשורה של ערים מובילות בעולם שבהן דיור בהישג יד תופס נתח משמעותי מסך היצע הדיור בעיר. אני קורא לממשלת ישראל לשלב איתנו כוחות ולקדם את מגוון יוזמות חקיקה משלימות לרבות זו שהצגנו לגבי רגולציה בשכירות בשוק החופשי".

עו"ד זיו כספי, שותף מייסד במשרד גינדי כספי ושות', מסתייג מאוד מהשימוש בפורמט של "מסמך מדיניות", לצורך קידום דיור מוזל: "למסמך מדיניות אין תוקף סטטוטורי. מסמכי מדיניות הפכו לקיצור דרך סטטוטורי שעלי, ממש לא מקובל. זה דבר שלא מאפשר דיון ציבורי וגם לא הגשת התנגדויות. היתה לאחרונה התפתחות בנושא של ייעוד קרקע של "דיור להשכרה". לפי התקנות היעוד הזה אמור להיות בשליטה מסויימת של העירייה. מצד שני, עדיין לא ברור איך מבצעים את זה כי זה לא לגמרי שכיח". כספי מדגיש שיוזמת הקצאת 15% מהדירות בפרויקטים בפרטיים לטובת דיור "בהישג יד" לא מובנת לו: "זה דבר לא סביר, לא הגיוני שלא ניתן לעשות. אדם קנה קרקע ועכשיו יגזרו עליו גזירה. העיר יכולה להתנות את זה אולי בהקלה, כך שתוספת זכויות תותנה בהקצאה של דיור מוזל. את זה כבר עשינו".

עו"ד מיכה גדרון מחדד את המשמעות של המסמך: "ת"א היא מהערים הראשונות שיש להן תוכנית מתאר כוללנית, והיא הולכת להוציא מכוחה הרבה תוכניות מפורטות. אין לשכוח שמדובר ברשות חזקה שיכולה להרשות לעצמה להיות מכוונת גם לאוכלוסיה המוגדרת כברת השגה. המסמך הזה מתייחס בעיקר לתוכניות של פינוי בינוי, שיחייבו הכנת תב"ע חדשה. מה שהם אומרים זה שמהיום והלאה הם ידרשו דיור בהישג יד".

תגיות