אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרדיט סוויס לחץ לשווק את פגסוס, למרות חרם בארה"ב סניף של קרדיט סוויס | צילום: בלומברג

FT

קרדיט סוויס לחץ לשווק את פגסוס, למרות חרם בארה"ב

הבנק השוויצרי נמנה עם נושי NSO. לפי העיתון "פייננשל טיימס", שבועות ספורים אחרי שהממשל הפדרלי הכניס את החברה לרשימה השחורה, הבנק דחק בה לשווק את הרוגלה כדי להתמודד עם קשיי הנזילות

08.06.2022, 22:26 | פייננשל טיימס

הבנק השוויצרי קרדיט סוויס דחק ב־NSO גרופ להמשיך ולמכור את רוגלת פגסוס ללקוחות חדשים, זאת שבועות ספורים לאחר שארה"ב הכניסה את החברה הישראלית לרשימה השחורה בטענה שמשטרים טוטליטריים השתמשו ברוגלה כדי להשתיק מתנגדים. כך מדווח "פייננשל טיימס".

הבקשה למכור את הרוגלה הועברה במכתב ששלחו בדצמבר עורכי הדין המייצגים את הבנק השוויצרי וחלק מהנושים של NSO, ביניהם קרן הגידור סנאטור וכן בנק ההשקעות האמריקאי ג'פריס מתוקף תפקידו כמפקח על הלוואה ל־NSO.

הבקשה התקבלה לאחר שנחשפו פרטים לגבי האופן שבו השתמשו בפגסוס כדי לפרוץ למכשירי הסלולר של עיתונאים, פעילים חברתיים ואפילו אשתו בנפרד של שליט דובאי. בעקבות החשיפות הללו נקלעה NSO לקשיים פיננסיים.


סניף של קרדיט סוויס. "NSO חייבת להיות מסוגלת לנהל את פעילותה הרגילה", צילום: שאטרסטוק סניף של קרדיט סוויס. "NSO חייבת להיות מסוגלת לנהל את פעילותה הרגילה" | צילום: שאטרסטוק סניף של קרדיט סוויס. "NSO חייבת להיות מסוגלת לנהל את פעילותה הרגילה", צילום: שאטרסטוק


הלחץ שהפעיל קרדיט סוויט מאיר באור חדש את הגישה שבה נקטו חלק מהבנקים והחברות בוול סטריט, שמימנו את יצרנית כלי הנשק שהיתה קשורה לפי דיווחים לארועי הפרת זכויות אדם. הרשויות בארה"ב הכניסו את NSO לרשימה השחורה בנובמבר בשל הניצול לרעה של נשק הסייבר פגסוס על ידי לקוחותיו.

הבקשה מצד קרדיט סוויס והנושים התקבלה לאחר שבמשך מספר חודשים לא עלה בידי NSO להחתים לקוחות חדשים והחברה נטלה הלוואה של 10 מיליון דולר כדי לשלם את משכורות אוקטובר.

"המלווים מבינים ותומכים בצורך לנקוט בזהירות בהתחשב בתשומת הלב העולמית והביקורת המוגברת סביב החברה", מציין המכתב מ־10 בדצמבר 2021 שנשלח לברקלי ריסרץ' גרופ (BRG), חברת הייעוץ שמונתה לנהל את קרן ההשקעות שמחזיקה ב־70% מ־NSO. אך הנושים הוסיפו כי הם "מוטרדים" מטענות NSO כי BRG מונעת מהחברה "להשיג ולהחתים לקוחות חדשים". הפעולות הללו "העמיקו את משבר הנזילות הנוכחי של החברה", הוסיפו, "ו־NSO חייבת להיות מסוגלת לנהל את פעילותה הרגילה, עם פיקוח הולם, במהלך התקופה הקריטית הזו".

המכתב, שהוא חלק מתביעה שמתנהלת בישראל, הגיע לידי "פייננשל טיימס". הוא אינו מציין את הנושים, אך שני אנשים המעורים בנושא מסרו כי קרדיט סוויס וסנאטור נמנים עם קבוצת המלווים שבשמם נשלח. המכתב הועבר על ידי פירמת Willkie Farr & Gallagher, שמסרה כי היא מייצגת את הגופים הפיננסיים האחראיים ליותר מ־75% מההלוואות הקיימות של NSO שניתנו תחת הסכם מ־2019. לפי המכתב, עורכי הדין מייצגים גם את ג'פריס בשל תפקידו כנאמן. ב־BRG ציינו כי הם "מוטרדים מאוד" מכך שהמלווים דוחפים למכירות נוספות של רוגלת פגסוס.


משרדי NSO באזור התעשייה ספיר בערבה, צילום: AFP משרדי NSO באזור התעשייה ספיר בערבה | צילום: AFP משרדי NSO באזור התעשייה ספיר בערבה, צילום: AFP


הנהלת NSO "הודתה" כי מאז הפרסום ביולי של פרויקט פגסוס על ידי קונסורציום של עיתונאים, "ההזמנות היחידות של לקוחות פוטנציאליים חדשים למערכת תוכנת פגסוס הגיעו מלקוחות המוגדרים בעלי סיכון גבוה", שלגבי לפחות אחד מהם קיים חשד שניצל לרעה בעבר את הרוגלה. ב־BRG הדגישו כי "תחת שום נסיבות" לא התכוונו לאשר את המכירות הללו. במקום זאת, ציינו, כי על יצרנית הרוגלה "לפתור את הבעיות הבסיסיות" שהביאו לצירופה לרשימה השחורה בארה"ב.

קרדיט סוויס, ג'פריס, סנאטור וה־BRG סירבו להגיב. מווילקי פאר לא ענו על בקשה לקבלת תגובה. מ־NSO נמסר כי "המחלוקת המשפטית־עסקית לא קשורה ל־NSO שכן החוב המדובר אינו של NSO" וכי החברה ממשיכה "לייצר עסקים חדשים" לאחר שערכה "בדיקת נאותות קפדנית והפסיקה את הקשר עם עשרה לקוחות בשנים האחרונות, בהתבסס על טענות לבעיות מהימנות או אישור כי התקיים ניצול לרעה". אדם המקורב לחברה אמר כי הטענה של BRG כי האופק העסקי של NSO תלוי במכירה ללקוחות בעלי סיכון גבוה, היא איננה נכונה.

הפרשה היא אחת ממספר שערוריות בהן מעורב קרדיט סוויס, ביניהן הקריסה של קרן ההשקעות ארכגוס ו גרינסיל קפיטל ופרשת ריגול ההנהלה אחר עובדים.

BRG טענה בעבר כי ל־NSO "אין שום שווי" למשקיעי הפרייבט אקוויטי, טענה ממנה משתמע שהמלווים עשויים להשתלט על החברה, אם יבחרו בכך. קרדיט סוויס וג'פריס שימשו כחתמים בגיוס חצי מיליארד דולר בחוב למימון הרכישה של NSO על ידי חברת הפרייבט אקוויטי נובלפינה קפיטל ב־2019. הכנסתה של NSO לרשימה השחורה פירושה שהחברה אינה רשאית לרכוש ציוד או שירותים מחברות אמריקאיות ללא אישור מיוחד. נגד החברה מתנהלת גם תביעה מאפל, שדורשת למנוע מ־NSO להשתמש במוצריה, וממטא, שטוענת ש־NSO ניצלה נקודת תורפה בווטסאפ כדי לפרוץ למכשירים.

BRG מונתה ב־2021 לניהול קרן הפרייבט אקוויטי בשווי מיליארד יורו שבבעלותה האחזקה ב־NSO, זאת לאחר שהמנהלים הקודמים, שלושה בכירים לשעבר ב־TPG שהקימו את נובלפינה קפיטל, הודחו על ידי המשקיעים.

השתתפו בהכנת הכתבה: קאיה וויגינס, אורטנסה עליאז' ומחול סריווסטאבה, פייננשל טיימס



תגיות