אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתחדשים המגעים בין ישראל ללבנון על הגבול הימי אסדת כריש של אנרג'יאן | צילום: Energean

מתחדשים המגעים בין ישראל ללבנון על הגבול הימי

הגעת אסדת הקידוח לכריש עוררה את זעם הלבנונים שטוענים שקידוח הגז נעשה בשטחם. המתווך האמריקאי עמוס הוכשטיין חוזר לדלג בין המדינות בתקווה שהמצב הכלכלי הקשה בלבנון יביא אותה להסכים למתווה פשרה

12.06.2022, 21:00 | יובל אזולאי

המשא ומתן בין ישראל ללבנון בעניין מחלוקת הגבולות הימיים של המדינות צפוי להתחדש מחר (ב'), עם הגעת השליח האמריקאי עמוס הוכשטיין לסבב שיחות עם נציגי הממשלה הלבנונית בביירות. השיחות בתיווך אמריקאי מתקיימות על רקע עלייה במתח בין המדינות, עם עגינת אסדת כריש של אנרג'יאן בשבוע שעבר, כ־80 ק"מ מחופי חיפה, והימשכות המשבר הכלכלי והפוליטי העמוק שמטלטל את הספינה הלבנונית.


אסדת כריש של אנרג אסדת כריש של אנרג'יאן | צילום: Energean אסדת כריש של אנרג


האסדה של אנרג'יאן החלה בפעולות הרצה לקראת שאיבה ראשונה של גז טבעי מכריש בעוד 3-4 חודשים, ואין לה קשר למחלוקת הגבולות שבין ישראל ללבנון: רישיון החיפושים באזור זה ניתן כבר ב־2008, כ־3 שנים לפני שלבנון וישראל הגישו לאו"ם את שרטוטי הגבולות הימיים, אשר הן טוענות להם. אף שמאגר כריש נמצא דרומית לקו הגבול הימי שסימנה לבנון במפותיה, עגינת האסדה העלתה את המתח בין המדינות, בליווי של מסרים מלבנון שבכיריה מייחסים לישראל "גניבה" של משאבי טבע השייכים לה. בשיחות שהתקיימו לפני כשנה בין הצדדים, והסתיימו בלי תוצאות, הקשיחו הלבנונים את עמדותיהם, תוך טענה לחזקה על חלק מהשטח שבו נמצא מאגר כריש. על רקע התעקשותם, הסתיים המו"מ בלי תוצאות.

המשבר הכלכלי לוחץ

שר החוץ יאיר לפיד, שר הביטחון בני גנץ ושרת האנרגיה קארין אלהרר פרסמו ברשתות החברתיות מסר משותף וחריג ללבנון, לפיו "ישראל רואה חשיבות עליונה בשמירה על נכסיה האסטרטגיים וערוכה להגן עליהם ועל ביטחון התשתיות שלה". השלושה גם הבהירו שהאסדה החדשה לא תשאב גז טבעי מהתחום שנמצא במחלוקת — שטח של כ־830 קמ"ר, שהם כ־2% מהמים הכלכליים של ישראל וכ־3% מהמים הכלכליים של לבנון.


 ,   ,


מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה לא קיבל את המסר הישראלי. בנאום מהבונקר שלו הזהיר מ"גניבת העושר של לבנון", הבטיח ש"לבנון לא תשב בחיבוק ידיים" וקרא להציב את מניעת הפקת הגז מכריש כמטרה. גורמים ישראליים מסבירים כי יש בלבנון מי שמנסים ללבות את המשבר ולדבריהם המסרים המאיימים הם ניסיון להסיט את תשומת הלב הציבורית בלבנון מהמשבר הכלכלי שהמדינה נתונה בו.


מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, צילום: ynet מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה | צילום: ynet מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה, צילום: ynet


על רקע העוינות והחשדנות ההדדית, צפוי הוכשטיין, המתווך של הנשיא האמריקאי ג'ו ביידן לנסות מנף את הלחץ שניכר בצמרת הממשל בלבנון לטובת האצת המו"מ לפתרון המחלוקת עם ישראל.

המתווך הוכשטיין, יליד ישראל, נחשב מקורב לנשיא ביידן. הוא החליף בחודשים האחרונים את המתווך הקודם ג'ון דרושר. בשונה מדרושר, שניהל את המו"מ באמצעות הפגשת הצדדים במתקן של יוניפי"ל בעיירה נקורה שבגבול בין שתי המדינות, הוכשטיין דבק בגישה של מו"מ עקיף, במסגרת מסעות דילוגים באזור. את מהלכיו מול ישראל הוא מתאם עם מנכ"ל משרד האנרגיה לשעבר, אודי אדירי, שעומד בראש צוות המו"מ הישראלי, ומונה לתפקיד בידי שר האנרגיה הקודם, יובל שטייניץ.

על רקע ההיכרות של אדירי עם הנושא שרת האנרגיה אלהרר החליטה כי הוא ימשיך לעמוד בראש הצוות הישראלי. הפעם האחרונה שבה הוכשטיין ביקר בישראל במסגרת המו"מ היתה בפברואר האחרון. הוא נפגש אז עם עם אדירי ואנשי הצוות שלו, שמורכב מנציגי משרדי ראש הממשלה, החוץ, הביטחון, האנרגיה וצה"ל. בצד הישראלי מתרשמים מההבנה שלו בתחום האנרגיה, בין היתר בזכות עברו כלוביסט בחברה שייצגה את נובל אנרג'י. בצד הישראלי מתרשמים שהוכשטיין מעורה בענייני המזרח התיכון ונחוש ליישב את המחלוקת.

לחלוק תמלוגים

בפגישות שמתוכננות לו עם צמרת השלטון הלבנוני הוא צפוי לדרוש את עמדתם למתווה של פתרון אפשרי, באמצעות יצירת מנגנון שבמסגרתו גורם שלישי יחלק בין שתי המדינות את התמלוגים על רווחי הגז הטבעי שיופק באזור המחלוקת.

גורמים ישראליים מתרשמים כי בביירות משוועים לחבילת אנרגיה שתסייע בהיחלצותה של לבנון מהמשבר. לדברי הגורמים, לבנון טיפסה על עץ גבוה מדי בכך שהדרימה בסימונים של האזור שבמחלוקת גם למיקום של מאגר כריש: "אם לבנון היתה מדינה מתפקדת, היא היתה יכולה להאיץ כבר לפני כעשור את פיתוח פעילותה בתחום הגז הטבעי ולהיות היום במקום אחר לחלוטין", אמר גורם ישראלי".

בתוך כך, כשברקע נסראללה שב ומאיים בפגיעה אפשרית מצד חיזבאללה באסדות הישראליות בים התיכון, חיל הים השלים כבר לפני כשנה את קליטת ספינות הטילים סער 6 שרכש מגרמניה, כדי להגן על האינטרסים של ישראל בים התיכון. מדובר ב־4 ספינות שהוזמנו ב־2015 מגרמניה וכעת נמצאות בשלבים שונים של התקנת מערכות, רובן פרי פיתוח וייצור של התעשיות הביטחוניות בישראל.

תגיות