אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביי, נודניק: אינטרנט אקספלורר מת בשיבה הרבה יותר מדי טובה אינטרנט אקספלורר | צילום: רויטרס

הספד

ביי, נודניק: אינטרנט אקספלורר מת בשיבה הרבה יותר מדי טובה

בשנת 2003, 95% מגולשי האינטרנט ברחבי העולם עשו זאת באמצעות אקספלורר. בתחילת 2022, 0.38% בלבד מהתעבורה ברשת נעשתה באמצעות הדפדפן. יש לא מעט סיבות לכך שהוא נותר הרחק מאחור, אבל קצת חבל שהשאירו אותו לגסוס כך, בצד הדרך, כל כך הרבה שנים. הגיע לו למות בכבוד

17.06.2022, 18:09 | רועי בהריר פרל

לא בטוח שאינטרנט אקספלורר, שנפרד מאיתנו השבוע לאחר שמיקרוסופט הפסיקה באופן רשמי את תמיכתה בדפדפן, יעבור סלקציה בכניסה למועדון ה-27, אליו הוא לכאורה משתייך כעת. מעבר לעובדה שהוא קצת פחות מגניב מג'ימי הנדריקס, ג'ים מוריסון, ג'ניס ג'ופלין, קורט קוביין, איימי ווינהאוס ושאר כוכבי הרוק שמצאו את מותם בגיל הזה, אקספלורר, שאיכשהו גם נפח את נשמתו כשהוא בן 27, ממש לא חי את המנטרה הרוק'נרולית "תחיה מהר, תמות צעיר".

27 שנים של כלי טכנולוגי שווים, כידוע, ל-391 שנות חיי אדם, כך שלמעשה האקספלורר מת בשיבה טובה במיוחד, הרבה-הרבה אחרי שהגיע לשיא התהילה שלו, שנרשם אי שם בשנת 2003, אז שימש כ-95% מגולשי האינטרנט ברחבי העולם. הוא חי לאט, מת זקן ולפחות במהלך העשור האחרון לחייו לא תרם יותר מדי לעולם. מצד שני, עד שהגיעו ילדיו ונכדיו - הן הביולוגיים מבית מיקרוסופט (אדג') והן הכרונולוגיים מבית גוגל (כרום), אפל (ספארי) ועוד - הוא היה כוכב על. הנדריקס היה פליט ריאליטי נשכח לידו.

קורט קוביין, צילום: גטי קורט קוביין | צילום: גטי קורט קוביין, צילום: גטי

מאמצע שנות ה-90 של המאה ה-20 ועד אמצע העשור הראשון של המאה ה-21, אינטרנט אקספלורר, שתפס את מקומו של דפדפן נטסקייפ המיתולוגי בעזרת צימוד למערכת ההפעלה ווינדוס, היה השער המרכזי לאינטרנט. זה נמשך כך גם אחרי 2004, אז השיקה חברת מוזילה את הדפדפן פיירפוקס, ובמידה רבה גם אחרי 2008, אז השיקה גוגל את כרום, שכן לקח זמן עד שכולם הבינו שהגלישה בו הרבה יותר נוחה ויעילה. מה שכן פגע באקספלורר, בנוסף לכרום, היה הפופולריות הגוברת של מערכות ההפעלה למובייל, IOS ואנדרואיד, שלא תמכו בו.

הגסיסה של אקספלורר הייתה, בכל אופן, ממושכת ולא מאוד מעוררת כבוד. על פי הערכות, נתח השוק של הדפדפן בתחילת 2022 עמד על 0.38% בלבד, בכל הפלטפורמות, אחרי מערכות הפעלה זניחות יחסית כמו אופרה. למעשה, כבר ב-2019, הדפדפן השני של מיקרוסופט, אדג', עקף אותו בסיבוב, לאחר שב-2015 החברה הציבה אותו במקום האקספלורר כברירת המחדל לגלישה באינטרנט דרך מערכת ההפעלה ווינדוס - ובכל זאת, הוא נשאר איתנו עד היום, כמו אורח נודניק שנפרד לשלום ורק אחרי חצי שעה יוצא מהדלת, או, נגיד, להקת כוורת.

מוזילה פיירפוקס, צילום מסך מוזילה פיירפוקס | צילום מסך מוזילה פיירפוקס, צילום מסך

היום, אחרי שהוא סוף סוף עזב אותנו לנפשנו, סיבת מותו המרכזית של אינטרנט אקספלורר - עלייתו של הקוד הפתוח - פחות חשובה, שכן זה קרה מזמן והאקספלורר מת דה פקטו כבר שנים, אבל עדיין, כדאי להבין מה בדיוק קרה שם. הבעיה הגדולה של מיקרוסופט עם אקספלורר נגעה, פחות או יותר מאז השקתו, לענייני אבטחת מידע ושמירה על פרטיות - נושאים שהדפדפן לא הצטיין בהם, בלשון המעטה, וספג לא מעט אש נוכח הצלחתו המוגבלת בטיפול בהם.

מבחינתם של קברניטי החברה, בשנת 2008, אז השיקה גוגל את כרום, העניין המרכזי היה פרטיות המשתמשים. הם לא השכילו להבין בזמן אמת שהעולם צועד לשם במהירות, מבלי להביט ימינה ושמאלה, וככל הנראה גם לא ירדו לסף דעתו של הקוד הבטוח: לדידם, מדובר היה בצוהר ענק לפיראטיות - נושא שמיקרוסופט ו-ווינדוס שמו עליו את כל הז'יטונים באותו הזמן. מן הסתם, גם היה לחברה נוח מאוד עם האקסקלוסיביות של האקספלורר בווינדוס, שגרמה לכך שכמעט כל משתמשי ה-PC בעולם (שהיוו אז את חלק הארי של גולשי האינטרנט), השתמשו בדפדפן של החברה. ויתור על הבלעדיות הזאת נתפס בעיני מיקרוסופט כשגיאה אסטרטגית.

יום הולדת 10 לגוגל כרום, צילום מסך יום הולדת 10 לגוגל כרום | צילום מסך יום הולדת 10 לגוגל כרום, צילום מסך

המסמר הראשון שננעץ באקספלורר היה, כמובן, גוגל כרום, שהשקתו סימנה את תחילתו של עידן חדש, בו דפדפן אחד משמש את הגולשים בפלטפורמות שונות וחולש כמעט על כל היבטי העבודה והפנאי של האנושות. כרום היה תוצאה של עבודת מחקר ארוכה ומורכבת שבוצעה על ידי בכירי החוקרים ברחבי העולם בניסיון לייצר את הדפדפן האולטימטיבי - עבודה שבסופו של דבר סייעה גם למיקרוסופט לייצר את אדג' (קוד המקור של כרום ושל אדג' הוא אותו קוד).

למעשה, מיקרוסופט פיתחה את אדג' מסיבות של אבטחת מידע, שכן אקספלורר פשוט לא היה בנוי כך שיוכל לעמוד בסטנדרטים הגבוהים של ההגנה על פרטיות שקבעו הדפדפנים החדשים, כפי שנמסר מהחברה עצמה ליאהו פיננס, שפנתה אליה בעניין. הבעיה הנוכחית של מיקרוסופט, בכל אופן, היא אלפי בתי חולים וארגוני בריאות, כמו גם מפעלי ייצור, שעדיין משתמשים באקספלורר וזקוקים להגנה מירבית, ולכן החברה עדיין השאירה את רכיב IE Mode, המאפשר גלישה באקספלורר מהאדג', באופן מאובטח יחסית.

מיקרוסופט אדג מיקרוסופט אדג' | צילום: שאטרסטוק מיקרוסופט אדג

מעשית, אפשר לומר שאקספלורר מת ביום שבו השיקה מיקרוסופט את אדג'. עד אז, כאמור, הוא דעך לאיטו. נתח השוק שלו צמח מ-20% ל-40% בין 1996 ל-1998, ובשנת 2000 הוא הגיע עד ל-80%. בהמשך, הוא שרד תביעה של AOL ב-1999 בגין האינטגרציה שבינו לבין ווינדוס והפגיעה בתחרותיות שנגזרה ממנה - כלומר, מיקרוסופט הפסידה בתביעה, אבל זה קרה אחרי שהדפדפן שלה כבר נכנס לכל בית - ובתחילת שנות האלפיים שלט ברשת ללא עוררין, אבל ב-2010 נתח השוק שלו ירד אל מתחת ל-50%.

ווינדוס 11, אגב, שהושקה אשתקד, הייתה הגרסה הראשונה של מערכת ההפעלה מבית מיקרוסופט שהאקספלורר לא הוצמד לה - מה שאומר שספק אם חסרונו של הדפדפן בכלל יורגש גם בקרב מי ששמר לו אמונים, משום מה, עד היום. בכלל, לא מדובר כאן במוות מהסוג העצוב, הכואב, עם הדמעות, ההספדים והפרחים על הקבר. אינטרנט אקספלורר מת בשיבה טובה עד כדי כך, שזה לגמרי בסדר לא להרגיש כלום ביום הזה. אף אחד, כולל מנהלים בכירים במיקרוסופט, לא ישפוט אתכם. זה לגמרי מובן. הבחורצ'יק כבר מזמן היה צריך להיות בר מינן.





תגיות