אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אסוס מציגה: הלפטופ שייקח אתכם לכוכבים? אסוס זנבוק 14X Space Edition | אסוס

בדיקת כלכליסט

אסוס מציגה: הלפטופ שייקח אתכם לכוכבים?

עם מסך מרהיב, מעבד בעוצמה שנדיר למצוא במחשבים ניידים ועיצוב יוצא דופן שמזכיר חללית, ה-ZenBook 14X Space Edition מנסה להעיף אתכם אל מחוץ לאטמוספירה. אבל האם הוא באמת מספק את הסחורה או שהוא מסתפק ברעש וצלצולים

18.06.2022, 19:12 | רפאל קאהאן

כמה מכם זכו להגיע לירח בגיל 21? בעתידות של המסטיק המוכר - כולנו, אבל בתכלס אלא אם כן יש לנו כיסים עמוקים (מאוד) או רישיון טיס משולב עם דוקטורט בפיזיקה, במתמטיקה וביולוגיה מולקולרית כנראה שאת הכוכבים נראה רק מרחוק. אבל אפשר להתקרב קצת אליהם. הדרך עוברת בכל מיני מוצרים שכביכול פותחו או שימשו במשימות חלל. החל מהמונבוטס (MoonBoots) שהיו למעשה מגפיים לשלג בסגנון מגפי אסטרונאוטים, ועד לספייס פן שהבטיח לנו שניתן לכתוב בכל זווית והיה מתנה פופולרית בבר מצוות של שנות ה-80. ה-ZenBook 14X OLED Space Edition של אסוס הוא קצת מאלה - אבל לזכותו ייאמר שהוא עושה הרבה יותר.

מבנה ועיצוב: לפטופ-חללית

אסוס השיקו את ה-ZenBook 14X OLED Space Edition כדי לחגוג את 25 השנה שעברו מאז נשלח הלפטופ הראשון של החברה לחלל במסגרת משימות תחנת החלל מיר ב-1997. הדגם שנשלח בזמנו היה ה-P6300 וה-14X הנוכחי מרפרר אליו בכל הזדמנות. המבנה שלו מבוסס על אלומיניום (אסוס כותבים טיטניום - אבל זה מתייחס רק לצבע) ופסטיק באיכות גבוהה מאוד. מכל כיוון אפשרי תקבלו תזכורת למסעות בחלל ואסטרונאוטים.


הנה כל מה שאפשר למצוא על גוף המחשב, אסוס הנה כל מה שאפשר למצוא על גוף המחשב | אסוס הנה כל מה שאפשר למצוא על גוף המחשב, אסוס

למשל כל הגוף מעוטר באיורים שהם למעשה קוד מורס שמתרגם ל-Ad Astra Per Aspera או בעברית - "השאיפות שלנו יקחו אותנו לכוכבים" - אמרה מפורסמת בלטינית שמשמשת כמוטו החל מצי הכוכבים של סטאר טרק, הקומנדו של מאדים בסירנות של טיטאן מאת קורט וונגוט ואפילו את מדינת קנזס. אסוס כאמור מנסים בכל מקום להזכיר לנו שמדובר בלפטופ "חלל" והמשפט אף מופיע בלטינית בתחתית המחשב. מעבר לכך בגב המסך ישנו מסך חיצוני זעיר בן 3.5 אינץ' ובו מוצגות כל מיני אנימציות ופרטי מידע כגון השעה, תאריך, מצב טעינת הסוללה וכו'. מה חבל שאי אפשר להדליק אותו בלי לפתוח את המחשב מה שהופך את התוספת שלו לקצת מיותרת ויותר להשווצה. אבל הוא שם ואפילו ניתן להתאים אישית את מה שמוצג עליו - במגבלות אסוס כמובן.


השאיפות שלנו יקחו אותנו לכוכבים, רפאל קאהאן השאיפות שלנו יקחו אותנו לכוכבים | רפאל קאהאן השאיפות שלנו יקחו אותנו לכוכבים, רפאל קאהאן

הנייד הזה מרגיש בנוי לעילא. כלומר, מרגישים שמדובר במחשב פרימיום. הוא נראה מאוד אמין וקשוח, ובאסוס מתגאים בכך שהוא עומד בתקן US Space Systems Command Standard SMC-S-016A, כלומר שהוא יכול ללוות אתכם בטיסה הבאה במעבורת החלל ולהמשיך לעבוד גם מחוץ לאטמוספירה. שזה פרט חשוב עבור לא מעט משתמשים. מה שכן הוא מיועד לפעול בסביבות "קיצוניות" ואני מעריך שזה כולל את הקיץ הישראלי הקשוח של יולי-אוגוסט-ספטמבר. מעבר לכך מדובר בלפטופ שקל להתנייד עימו. הוא לא גדול מדי, ולמרות שעיצוב הגוף כולל קצת זוויות חדות הוא נוח לנשיאה ולעבודה.

הנה עוד קצת תזכורות מלמטה על המסע בחלל של אבותיו, רפאל קאהאן הנה עוד קצת תזכורות מלמטה על המסע בחלל של אבותיו | רפאל קאהאן הנה עוד קצת תזכורות מלמטה על המסע בחלל של אבותיו, רפאל קאהאן

יצא לי להשתמש בו ברכבת למשל בנסיעה למרכז והיה ניתן בקלות להניח אותו על השולחנון ולהמשיך לעבוד. משקלו אינו הקל ביותר שניתן למצוא - 1.4 ק''ג - אבל הוא לא מגושם מה שנותן את ההרגשה שהוא קל יותר ממה שהוא באמת. פתיחה של מסך הלפטופ מגביהה את המקלדת בזווית של כ-5.5 מעלות ומקלה על ההקלדה. אגב, בערכה המאוד מאובזרת של המחשב תמצאו גם את קופסת המטען (הקל והנוח לנשיאה) שפתיחתה תאפשר לכם להניח את המחשב בזווית של 23 מעלות הנחשבת כנוחה מאוד להקלדה.


אפילו מקש הרווח מעוצב ברוח חללית, רפאל קאהאן אפילו מקש הרווח מעוצב ברוח חללית | רפאל קאהאן אפילו מקש הרווח מעוצב ברוח חללית, רפאל קאהאן

עיצוב פנים המחשב חוזר לשפה הוויזואלית של אסוס. המקלדת צבועה באותו צבע "טיטניום Zero-G" למעט מקש הרווח שצבוע באדום עם אייקון של כוכב לכת מוקף טבעות מוטבע עליו. הכל מאוד אלגננטי ולמעט המדבקות השיווקיות שמגיעות עימו ושעדיף להסיר, הוא בקלות יכול להתחרות בעיצובי אפל למשל. השקעים מורכבים משני צידי המחשב - מימין תמצאו שקע USB רגיל בתקן 3.2 ושקע אוזניות. מהצד השני תמצאו שני שקעי USB-C בתקן ת'אנדרבולט מהיר כאשר הם גם משמשים לטעינה ושקע HDMI מלא. אין כאן שקע רשת אבל כן יש חריץ לכרטיסי זיכרון. בסך הכל מדובר במכונה מעוצבת למשעי עם כל מיני נגיעות קטנות שמתכתבות עם טיסות חלל ואסטרונאוטיקה. הוא ילהיב מהבחינה הזו כל גיק חלל או טיס. אבל גם משתמשים שאינם כאלה יוכלו להתחבר לכך שכן אם מתעלמים לרגע מכל האזכורים למורשת החלל של אסוס, מדובר בסך הכל במוצר נאה מאוד ואף נאמר יפה. אז 12 נקודות מלאות לאסוס על כך.

חומרה: הכי חזקה שיש ומסך מרהיב, אבל זמן השימוש קצר

בואו נודה על האמת, מחשבים קטנים כמו ה-14X לא מיועדים לשבור שיאי עוצמה. לרוב הם מצוידים במעבדים חסכוניים כדי שיוכלו לשמור על חיי סוללה ארוכים. אך כאן זה ממש לא המצב. טיסה לחלל דורשת הרבה מאוד כוח וזה מתורגם כאן למעבד אינטל i9 דור 12 מסדרה H המיועד ליוצרי תוכן בדרכים. המעבד משולב עם 32 גיגה-בייט זיכרון פעולה וכן מרחב אחסון של 1 טרה-בייט. זה הרבה מאוד עבור לפטופ זעיר וכנראה שהכוונה היא להתחרות ביכולות של מחשבי המקבוק פרו והאייר של אפל שמצוידים בשבבים מאוד חזקים - ה-M1 ו-2.


כל העוצמה בלפטופ, רפאל קאהאן כל העוצמה בלפטופ | רפאל קאהאן כל העוצמה בלפטופ, רפאל קאהאן


אבל בניגוד למעבדי אפל, המעבדים של אינטל - הגם שמאוד חזקים ומהירים - דורשים הרבה מאוד חשמל כדי לפעול. כלומר, הסוללה המובנית בת ה-63 וואט שעה נחשבת גדולה יחסית לגודל המחשב - שורדת עימו כ-6 שעות מסך בשימוש משרדי קליל והזמן קצר עוד יותר אם אתם רואים סרט או משחקים, זהו זמן סביר ללפטופ אבל יחסית רחוק מהיכולות של המתחרים עם מעבדים חסכוניים יותר. כלומר זה לא מחשב לשימוש בדרכים אלא כזה שדורש בשלב מסוים חיבור לשקע או לסוללה חיצונית.


המסך מרהיב, רפאל קאהאן המסך מרהיב | רפאל קאהאן המסך מרהיב, רפאל קאהאן


זאת ועוד, המסך המרהיב הוא גם צרה מהבחינה הזו. מדובר בפאנל OLED בן 14 אינץ' ברזולוציה של 2,880 על 1,800 פיקסלים עם תצוגה מרשימה מאוד. המסך מספק בהירות מעולה (550 ניט נדירים בתחום) וצבעוניות שנדיר למצוא במחשבים ניידים. אבל הוא גם מחופה עם פאנל זכוכית מבריק שלא מאוד נוח לשימוש באור שמש ישיר או בתאורה משרדים עם השתקפויות. מנגד, צפייה בסרטים למשל היא פינוק היסטרי עם מסך כזה. הניגודיות בין הצבעים והשחור העמוק מציבים רף מאוד גבוה עבור התחרות. הוא גם תומך בקצב רענון גבוה (יחסית) של 90 הרץ ומצויד בהסמכות של Pantone מבחינת דיוק תצוגת הצבעים - שזה מאוד שימושי לצלמים, גרפיקאים ועורכי תוכן ויזואלי. מה שחבל זה שאין מסך מגע - אמנם יש גרסה שלו שכן מצוידת באחד כזה אבל היא לא זמינה בישראל. ישנה גם מצלמת רשת בת 720p אבל היא ממש לא מוצלחת, התמונה יוצאת מגורענת. אבל זה מספיק לשיחות זום.


המסך האחורי ניתן להתאמה אישית וחסר שימוש חוץ מכך, רפאל קאהאן המסך האחורי ניתן להתאמה אישית וחסר שימוש חוץ מכך | רפאל קאהאן המסך האחורי ניתן להתאמה אישית וחסר שימוש חוץ מכך, רפאל קאהאן


לקינוח יש כאן גם ביקורת, בעוד החומרה באמת מרשימה, היא קצת בעייתית - לא מבחינת ביצועים אלא מבחינת מיצוב. השבב הגרפי כאן הוא ה-Iris Xe של אינטל - זהו שבב מובנה שאמנם מספק ביצועים סבירים אבל אינו מספיק לגיימרים או לאנשי תוכן שצריכים לרטש תמונות RAW בפוטושופ במהירות כגון צלמי עיתונות למשל. אמנם כן אפשר לשחק כאן או לעבוד על פוטושופ גם אם אתם מקצוענים - אבל השבב הגרפי פשוט לא מספיק עוצמתי לכך. מנגד, עבור כל השאר הוא אחלה ואפילו מעולה. מה שכן בתנאים אלה, לא ברור מה היתרון של ה-i9 העוצמתי שמסורס מהבחינה הזו בגלל היעדר שבב גרפי ייעודי. בקיצור, החומרה מרשימה אבל לא ממש מתאימה למשימות מקצועיות עבור אנשי ויז'ואל או לגיימרים. היא כן טובה עבור מי שאוהב לצרוך תוכן עם איכות תמונה יוצאת דופן או עוסק למשל בפיתוח תוכנה או ממשקים.

מולטימדיה וממשק: סינמה חלל

כאמור החומרה מצוינת. אבל לא רק היא, גם הממשקים של המחשב ממש טובים מסוגם. אם היתה לי ביקורת מתמשכת כלפי אסוס היא איכות המקלדות והטראקפדים שלה. המקלדות סבלו בעבר מהתנגדות לחיצה נמוכה למדי - כלומר לחיצה על המקש הרגישה כמו לחיצה על ספוג. כלומר המשוב לא היה ברור. עבור כותבים זה לא מאוד נעים ובעיקר לא מאפשר להגיע לקצב הקלדה מספק. לפחות לא עבורי. אבל הפעם אסוס הבריקה.


המקלדת והטראקפד מעולים, רפאל קאהאן המקלדת והטראקפד מעולים | רפאל קאהאן המקלדת והטראקפד מעולים, רפאל קאהאן

המקלדת של הלפטופ מעולה בכל קנה מידה, עוצמת הלחיצה הנדרשת ממש מדויקת וקלדנים יכולים להשתמש בה בלי לסבול. הבעיה היחידה בה היא התאורה האחורית, שלא ניתן לכוונן, אלא רק לכבות או להדליק. היא לא מספיק בהירה, כך שקשה לראות את הסימנים על המקשים. בנוסף, חלק מהמקשים סובלים מזליגת תאורה לא נעימה בחושך. גם הטראקפד מעולה ומספק יכולת עקיבה מצוינת וכמובן מאפשר להקרין עליו מקלדת מספרים נוספת למי שאוהב להקליד את המספרים בנפרד.


ממשק ההתאמה האישית של המסך המשני, אסוס ממשק ההתאמה האישית של המסך המשני | אסוס ממשק ההתאמה האישית של המסך המשני, אסוס

מבחינת מולטימדיה תמצאו כאן את כל התקנים הנדרשים. תמיכה בתצוגת HDR, כיסוי של 100% מסכמת הצבעים בתקן P3. כאמור זה מסך מעולה לצפייה בסרטים עם הרבה אקשן על המסך או במשחקים מהירים. פורמט התצוגה בן 16:10 לעומת זאת קצת מיושן - הנטייה כיום היא לעבור לשימוש בפורמט 3:2 שמאפשר פריסה יותר נוחה של מסמכים. לפטופים עם הפורמט הפחוס יותר מיועדים בדרך כלל לצריכת תוכן ולא ליצירה שלו. מה שאולי רומז על כך שהמחשב הנוכחי אינו מחשב יצירת תוכן אמיתי.


שימו לב להשתקפויות במסך, רפאל קאהאן שימו לב להשתקפויות במסך | רפאל קאהאן שימו לב להשתקפויות במסך, רפאל קאהאן


הוא גם נוטה להתחמם מעט ברגע שדוחפים קצת את החומרה לשימושים שדורשים עוצמת עיבוד גבוהה מהממוצע. אמנם זה אל חימום ברמה של תנור אבל זה כן מורגש ובעיקר דורש פעולה קצת רועשת של המאווררים המובנים. אין מה לעשות - ה-i9 חזק מאוד אבל מגיע עם סוג של מס בדמות טמפרטורת פעולה גבוהה יותר. עוד דבר שקצת מפריע לי הוא איכות הצליל של הרמקולים. אלה אמנם מפנקים מאוד באיכות ומיוצרים על ידי הרמן קרדון, אבל לצערי בעוצמה גבוהה הם נוטים קצת להרעיד את הממברנות ולהשמיע רחש לא נעים, בעיקר בצלילי דיבור כגון בשיחות זום למשל.

סיכום ואלטרנטיבות: ייחודי לחובבי חלל ואספנים

מחירו של ה-14X הוא כ-8,000 שקל. במחיר הזה אתם מקבלים הרבה מאוד מחשב - בעיקר מבחינת המפרט. הבעיה היא שמדובר במפרט של מחשב גיימינג אבל ללא השבב הגרפי המתאים ובגוף של מחשב פרימיום לצרכני תוכן. העיצוב שלו ידבר בעיקר למי שחובב חלל ומדע בדיוני; לאספנים שמחפשים סדרות מיוחדות או מחשבים יוצאי דופן - הוא מושלם. אבל עבור יוצרי תוכן הוא עשוי להיות מוגבל בגלל המחסור בשבב גרפי ייעודי. הוא גם לא מתאים לגיימרים בדיוק בגלל אותה סיבה. מנגד קל מאוד להסתובב איתו - אבל שוב - המעבד העוצמתי גובה הרבה מאוד מחיי הסוללה ולא בטוח שהוא מחזיר את התמורה בדמות השימוש הפוטנציאלי. בנוסף הוא מתחמם יחסית והמאווררים עושים הרבה רעש כדי לקרר את העסק. בחו''ל ניתן גם להשיג גרסה שלו עם מעבד i7 ו-16 גיגה-בייט של זיכרון פעולה המספקים ביצועים טובים עם צריכה יותר מתונה של חשמל. המחיר אפילו יותר נוח - כ-1,600 יורו - אבל בישראל נסתפק בדגם העליון בינתיים.

מוכן לכוכבים -אבל פחות לשימוש יומיומי בדרכים, אסוס מוכן לכוכבים -אבל פחות לשימוש יומיומי בדרכים | אסוס מוכן לכוכבים -אבל פחות לשימוש יומיומי בדרכים, אסוס

עבור מי שרוצה מחשב פרימיום נייד ליצירת תוכן, היינו דווקא מכוונים למחשבי המקבוק פרו או האייר של אפל. אם אתם אנשי ווינדוס, גם לאסוס עצמה יש סדרת מחשבים מקצועיים ליוצרי תוכן שתתאים יותר. לגיימרים גם יש אלטרנטיבות יותר טובות אצל רייזר, אייסר או HP. ה-ZenBook 14X Space Edition הוא מחשב מאוד מרשים. גם ויזואלית, גם המפרט ובעיקר הנדירות שלו הופכים אותו לפריט נחשק. אבל הוא פונה לרגש, זה לא מחשב למי שמחפש מחשב לעבודה, לגיימינג או במשימות הדורשות שימוש שוטף רחוק משקע טעינה. מנגד עבור מי שעובד מהבית, עבור אספנים או מי שרוצה מחשב ייחודי מסוגו ה-ZenBook 14X Space Edition יספק את הסחורה די והותר. בנוסף חשוב לציין שלאסוס יש גם סדרת מחשבי 14X רגילה עם יותר אפשרויות ובעיקר מעבדים יותר חסכוניים וגם המחיר נוח יותר.

תגיות