אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אי השבבים: היצרניות הטיוואניות יקימו 20 מפעלים בהיקף של 120 מיליארד דולר מפעל שבבים של TSMC בטייוואן | צילום: TSMC

אי השבבים: היצרניות הטיוואניות יקימו 20 מפעלים בהיקף של 120 מיליארד דולר

המהלך, בגיבוי הממשלה הטאיוונית, מיועד לחזק את אחיזת החברות בשוק השבבים העולמי, זאת כאשר כבר כיום כ-90% מיכולת הייצור מוחזקת על ידן. ברקע: הדאגה האמריקאית לפלישה סינית אפשרית לאי בו היא רואה מחוז סורר

20.06.2022, 22:36 | רפאל קאהאן

יצרניות השבבים הטיוואניות, ביניהן הגדולה מכולן TSMC, נמצאות במהלך שמגמד את השקעות ארה"ב ואירופה בתחום. על פי דיווח של אתר ניקיי אסיה, מדובר בהיקף השקעות של כ-120 מיליארד דולר ומהלך לבניית כ-20 מפעלים - כאשר חלק מהם כבר החלו. המהלך הזה - בגיבוי הממשלה המקומית - מיועד לחזק את האחיזה הקיימת של החברות על שוק השבבים העולמי. זאת כאשר כבר כיום כ-90% מיכולת הייצור מוחזקת על ידן וברקע הדאגה האמריקאית לפלישה סינית אפשרית לאי בו היא רואה מחוז סורר.

החלק המרשים של המהלך היא המהירות בה נבנים המפעלים האלה. TSMC נמצאת בשלבים מתקדמים לסיום ההקמה של כארבעה מפעלים ב-Southern Taiwan Science Park כאשר חלק מהעבודה צפויה להסתיים בקרוב. מאז מאי שעבר היקף פעילות הבנייה גדל מאוד. גם הפארק התעשייתי של טאינאן, העיקר העתיקה באי ושממוקמת לחופי מצר טאיוואן מול סין. העיר היא גם ביתה ההיסטורי של TSMC בה היא מחזיקה חלק גדול ממפעלי הדגל שלה ובכלל זה מפעלה ייצור מעבדי האייפון.



חברת TSMC , צילום: TSMC חברת TSMC | צילום: TSMC חברת TSMC , צילום: TSMC


החברה כאמור נמצאת בתנופת בנייה של ארבעה מפעלים חדשים אותם החלה להקים במאי האחרון בעלות של כ-10 מיליארד דולר כל אחד. במקביל היא גם מקימה מפעל בארה"ב -באריזונה - ועוד מפעל באירופה ואחד נוסף ביפן. ארבעת המפעלים החדשים מיועדים לייצור שבבים בגודל 3 ננומטר, הקטנים ביותר כיום בשוק. גודל השבבים הוא עניין חשוב, ככל שאלה קטנים יותר, ניתן לדחוס בהם יותר טרנזיסטורים ולהוריד את צריכת החשמל.

קצב הבנייה חסר תקדים. "אנחנו עובדים בחום של 35 מעלות, כולם עובדים עד השעות המאוחרות של הלילה וגם בחגים", אומר פועל באתר הבנייה. כאמור, מדובר בתנופת בנייה שלא שמורה רק ל-TSMC. 20 המפעלים שנבנים הם בחלקם של יצרניות קטנות יותר, אך שהמשבר הפך לשחקניות חשובות בעידן בו יכולת ייצור השבבים חנוקה. בין החברות אפשר לציין את UMC (United Microelectronics Corp) שנחשבת כספקית עיקרית של שבבים לתעשיית הרכב ונאניה קורפוריישן שמתמחה בשבבי זיכרון ובכך מתחרה במובילה של התחום - סמסונג הקוריאנית.

סך שטח המפעלים שנבנים מגיע לכ-2 מיליון מ''ר. שווה ערך לכ-40 אצטדיונים. אבל לצד המספרים המרשימים ישנם גם אלה שמזהירים מפני בנייה של יותר מדי מפעלים שכן אלה עשויים להטביע את השוק עם שבבים בהיקפים שאף אחד עדיין לא צריך. בעוד עולם השבבים עובד בקצב איטי יחסית של בניית מפעלים ופיתוח טכנולוגיות ייצור, בעולם הטכנולוגיה, האלקטרוניקה והחשמל, הקצב הרבה יותר מהיר הן מבחינת הביקוש והן מבחינת הירידה בצריכה. כך למשל אם המשבר הכלכלי העולמי יוריד את היקף המכירות של מוצרים מבוססי שבבים - עודף המפעלים והכסף שהושקע בהם ירד לטמיון עשוי לגרום לצרות אצל היצרניות ובעיקר המשקיעים שמימנו אותן.

בנוסף, ארה"ב רואה בעין ביקורתית את ההסתמכות הכמעט מוחלטת של השוק על יכולת הייצור של החברות הטיויואניות. עם זאת ולמרות שהנשיא ביידן מקדם מהלך תמיכה ומימון של הגדלת הייצור בהיקף של 52 מיליארד דולר, הכסף עדיין לא כאן וזאת בגלל בעיות פוליטיות בשני בתי הקונגרס ותזמון נוראי לקראת בחירות אמצע הקדנציה שעשויות לשנות את מאזן הכוחות בין הדמוקרטים לרפובליקנים. דרך אחת לעקוף זאת היא "לשכנע" את היצרניות הטייוואניות להקים מפעלים בארה"ב ולהשתמש בשרשראות אספקה אלטרנטיביות - גם אם יצטרכו לבנות אותן מאפס. אבל בעיות שונות החל ברמת קבלת ההחלטות איטית במיוחד וכלה בתרבות ארגונית שמקשה על הטייוואנים לגייס כוח אדם זר הופכת את המהלך לפתרון שכנראה לא יסייע להציל את המצב.

ענף השבבים הוא אחד התחומים היחידים בהם ממשלת טייוואן והממשל האמריקאי מתמקחים כשווים - כך שוויתורים דיפלומטיים מצד טיוואן הם לא מצרך זמין בימים אלה. הטייוואנים מבינים שהמשך העצמאות שלהם מסין תלויה גם ובעיקר ביכולת שלהם להפוך לבלתי ניתנים להחלפה עבור רוב העולם. פלישת רוסיה לאוקראינה גם המחישה שמדינות המערב לא מוותרות בקלות אם מדובר במשבר שיכול לפגוע אנושות בכלכלה העולמית כפי שקורה כיום עם עליית מחירי המזון. "עם כל כך הרבה יצרניות שבבים באי, העולם לא יכול לנטוש אותנו", אמר בכיר בתעשייה.

אבל הדאגה של הטייוואנים לא מבוססת על פאניקה. דרום קוריאה ויפן הן שתי מדינות שהיו שמחות לקחת ממנה נתח ניכר מיכולת הייצור. סמסונג אגב יצאה בתכנית השקעות משלה בהיקף של 355 מיליארד דולר בסיוע ממשלת קוריאה כדי להקים מפעלי שבבים לגדלי 3 ו-4 ננומטר שיתאימו לתכניות הייצור של AMD, אפל, אנבידיה, קוואלקום ומדיה-טק. גם סמסונג וגם TSMC הצהירו שהמפעלים יוכלו להתחיל ולהפיק שבבים עד סוף השנה הנוכחית כאשר עד 2025 הן מתכננות פסי ייצור לשבבים בגודל 2 ננומטר. לא ברור מי מהיריבות תצא כשידה על העליונה אך בהתחשב בכך שגם אינטל החליטה להיכנס לתחום הייצור ללקוחות חיצוניים - התחרות בתחום צפויה לגדול ואין לדעת כיום מי תהיה המנצחת הגדולה.

תגיות