אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
להתראות לשידורי ספורט חינם ולתוכן מקורי משחק כדורגל | צילום: איי פי

בחירות 2022

להתראות לשידורי ספורט חינם ולתוכן מקורי

פיזור הכנסת ידחה בחודשים ארוכים את העברת החוק החדש לאסדרת שידורי הטלוויזיה. הנפגעים העיקריים מכך הם הצופים

21.06.2022, 21:01 | מאיה כהן

יחד עם פיזור הכנסת יעלם גם הסיכוי הקטן לאסדרת שוק הטלוויזיה בישראל. החוק המתייחס לשוק השידורים לא עודכן 20 שנה ומשרד התקשורת הבטיח שיפרסם את הטיוטה לחוק החדש השבוע. עתה יש להניח שלפחות עד סוף השנה הנוכחית החוק לא יעבור. כך זה ישפיע על הצופים הישראל:

1. שוק השידורים יישאר פרוץ

לפי ההערכות, שחקן נוסף צפוי להצטרף לשוק הסטרימינג, חברת FREETV של קשת ו־RGE. זו דוגמה למה שקורה כשאין יציבות פוליטית: משרד התקשורת לא יכול להחיל את חוק השידורים הקיים גם על האינטרנט וכך למנוע מקשת להחזיק בפלטפורמת טלוויזיה רב ערוצית. גם אם המשרד היה מעוניין בכך העובדה שהחברה כבר הוקמה, החלה להרים הפקות ולשווק את עצמה — לא מאפשרת לרגולטור להיכנס באיחור ולהחליט שאסור לחברה כזו לקום.

מה שצפוי לקרות אפוא הוא שהרשות השנייה ומועצת הכבלים והלווין יקבעו תנאים שמטרתם להגן על התחרות בשוק במצב בו FREETV נכנסת לשוק. הרגולטורים אולי יפקחו על קשת ועל RGE שימכרו את הערוצים שלהן באופן שווה והוגן לפלטפורמות האחרות. הבעיה המרכזית בפיקוח הזה הוא שהוא תלוי במידת האקטיביות של רשות התחרות, שלא הוכיחה שהיא מעוניינת להתערב בשוק הזה בעבר. לכן, חשוב שיחד עם התנאים שציינה מועצת הכבלים והלווין, הרשות השנייה תדגיש שהאישור של FREETV ינתן לתקופה מוגבלת, שבסופה הרגולטורים יבחנו את השפעת המיזם על התחרות.

2. שידורי ספורט חינם יבוטלו

בחוק השידורים החדש מסתתר סעיף שיוביל לכך שערוצי הספורט שפתוחים כעת חינם לכל המנויים יעברו להיות גם הם בתשלום. ההיגיון מאחוריו הוא שלאחר שחברות הטלוויזיה לא יהיו מחויבות לקנות את הערוץ, מחירו יירד באופן תחרותי והחוק גם ימנע את המצב הקיים שבו לקוחות הטלויזיה שאינם צופי ספורט משלמים על השידור של הערוץ הפתוח, מה שמעלה בהכרח את המחיר שצופה טלויזיה צריך לשלם כדי לצפות בשידורי ספורט. אם אתם צופי ספורט וחשבתם שכעת עם פיזור הממשלה אתם יכולים לנשום לרווחה, ולפחות ערוץ הספורט הפתוח ימשיך להיות מסופק חינם, אז לא כך הדבר: בחוות הדעת שהעבירה מועצת הכבלים והלווין לרשות השנייה לגבי אישור מיזם FREETV הציעה המועצה שאם יאושר המיזם החדש, יש לשקול לבטל את חובת הערוץ הפתוח. פירוק הממשלה מקרב אותנו לרגע הזה אך מקטין בהרבה את היכולת של הציבור הרחב להתנגד לצעד הזה, שכן ההחלטה עליו לא תעבור דרך ועדת הכנסת.

3. התוכן המקורי יצומצם

כניסת אפליקציות הסטרימינג מובילה את הפלטפורמות למכור חבילות רזות וזולות, לעיתים על חשבון מגוון התוכן שהן מספקות. הרגולציה על פלטפורמות הטלוויזיה, שמחייבת אותן להשקיע ולעודד תוכן ישראלי מקורי לא מתייחסת לשידורים על גבי האינטרנט. כך, כל עוד חוק השידורים החדש לא יעבור, תעשיית התוכן המקומי תמשיך להצטמק מדי יום עם מעבר הלקוחות לשירות על גבי האינטרנט.

בשבועות האחרונים, בעקבות לחץ מצד איגוד המפיקים, התחייבו ב־FREETV להשקיע 8% מההכנסות שלהם בתוכן מקורי, ואף הכריזו על הפקה ראשונה. ההתחייבות הזאת היא דוגמה לאיך השוק יכול לייצר לעצמו כללים באמצעות לחץ של איגודים גם כאשר אין רגולציה. אך החברה עשתה זאת בעיקר כדי לייצר לעצמה תמיכה רחבה שתאפשר לרשות השנייה לאשר לה להיכנס לשוק.

שחקניות בינלאומיות ענקיות כמו נטפליקס או דיסני — אלו שבאמת יכולות להביא את הכסף האמיתי והגדול לשוק הפקות המקור, לא יתרגשו כל כך בקלות מלחץ של קבוצות כמו איגוד המפיקים בישראל, ואפילו שחקניות טלוויזיה על אינטרנט שכרגע לא מחויבות להשקיע בתוכן מקור כמו פרטנר וסלקום לא מראות שום סימן שהן עומדות לשנות את המדיניות שלהן, של היעדר השקעה בתוכן מקורי.

בשורה בתחתונה, על אף המאמצים הגדולים של האיגודים השונים בתעשייה, רק חוק ברור וקובע, מדיניות נוקשה והחלטית מצד שר התקשורת עם יכולת פוליטית להעביר את החוק השנוי במחלוקת בכנסת יאפשרו להציל את תעשיית התוכן הישראלי, ושני הדברים האלה לא יכולים לקרות באקלים הפוליטי הנוכחי.




תגיות