אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מגייטס ועד באפט: כך מתגייס ההון האמריקאי למען הזכות להפיל מימין: ביל גייטס, וורן באפט ומקנזי סקוט | צילום: רויטרס

מגייטס ועד באפט: כך מתגייס ההון האמריקאי למען הזכות להפיל

עשירי ארה"ב צפויים להזרים עשרות מיליארדי דולרים לארגונים המגינים על זכותן של נשים לגופן. אמזון, סיילספורס ואובר מציעות סיוע פיננסי לכיסוי הוצאות הפלה במדינות שאינן אוסרות את ההליך

26.06.2022, 19:12 | חדשות חוץ

עשירי ארה"ב הצטרפו בסוף השבוע לציבור האמריקאים שיצא נגד ביטול זכותן החוקית של נשים להפיל. ביל גייטס, מלינדה פרנץ' גייטס וג'ורג' סורוס נמנו עם הקולות שהביעו את זעמם על החלטת ביהמ"ש העליון להפוך את פסיקת הדגל רו נגד ווייד ובכך לבטל את ההגנות הפדרליות שחלו על נשים שביקשו לסיים את היריונן. בעקבות ההחלטה, מספרן של המדינות האוסרות הפלות עשוי להגיע ל־16, מחמש כיום.

חברות רבות כבר חזו את הנולד. אמזון, למשל, הרחיבה את ההטבות הבריאותיות לעובדיה כך שיכסו גם הוצאות נסיעה לטיפול רפואי. אחרות, כמו סיילספורס, מכסות עלויות רילוקיישן כדי שעובדים יוכלו לעזוב מדינות האוסרות הפלות. חברות שיתוף הנסיעות אובר וליפט מציעות נסיעה חינם לתושבי טקסס ואוקלהומה כדי שיוכלו להגיע למרפאות במדינות אחרות, וגם יכסו את עלות ההגנה המשפטית לנהגים שייתבעו באשמת סיוע להפלה.

"זהו יום עצוב", צייץ גייטס. "הפיכת פסיקת רו נגד ווייד היא הליכה אחורה שהיא בלתי צודקת ובלתי מקובלת ומעמידה חיי נשים בסכנה, במיוחד בקרב השכבות המוחלשות". גרושתו פרנץ' גייטס, שמנהלת עמו את קרן גייטס צייצה: "היום, ממשלה שבה מעולם לא היה לנשים קול שווה נכנסה עמוק לפינות הפרטיות ביותר של חיי אישה כדי לומר לה שגופה כבר איננו שלה. אמריקה לקחה צעד ענק אחורה".

סורוס התייחס לרמיסת זכויות אדם. "השקענו בארגונים שמשיבים מלחמה בזה הרגע", צייץ על הקרנות החברות בארגון הפילנתרופי שלו Open Society.

גם מקנזי סקוט, גרושתו של מייסד אמזון ג'ף בזוס, היא דמות בולטת במאבק של נשים על זכותן להפיל, ובשנה שעברה היא תרמה סכום שיא של 275 מיליון דולר לארגון למען תכנון המשפחה. בכוונת קרן ביל ומלינדה גייטס להשקיע מיליארד דולר בארגונים כאלה עד 2030.

המאבק למען שימור זכויות היסוד של נשות ארה"ב עשוי לקבל גיבוי פיננסי משמעותי מיו"ר ברקשייר הת'אוויי וורן באפט. ב־2006 התחייב באפט לתרום לצדקה 85% ממניותיו בברקשייר, כאשר רוב התרומה תלך לקרן גייטס. לפי מסמכים שהוגשו לרשויות המס, חלק הארי של קרן סוזן תומפסון באפט, על שם רעייתו, כבר הועבר לפעילים למען הפלות. "הוול סטריט ג'ורנל" מדווח כי באפט עשוי לתרום לקרן למעלה מ־70 מיליארד דולר.

עם הפיכת רו נגד ווייד, תרומות הענק מקבלות משמעות חדשה, שכן נשים, במיוחד משכבות מוחלשות, יזדקקו לתמיכה פיננסית כדי להגיע למדינות בהן הזכות להפיל עדיין קיימת. עלותה של הפלה עשויה להגיע ל־10,000 דולר במקרה שנדרשת התערבות כירורגית. בעוד למספר מדינות מימון ציבורי לשם כך, במדינות רבות הסיוע מושתת על תרומות.

למעלה מ־90 ארגונים הפועלים בארה"ב מספקים מימון להפלות, דמי נסיעה ולינה, תמיכה נפשית וטיפול בילדים. הכספים מועברים לנשים מבלי לבדוק את הסטטוס החוקי שלהן, כך שגם מהגרות לא חוקיות מקבלות סיוע. בהתאם, שעות ספורות לאחר שדווחה החלטת ביהמ"ש העליון, קרס אתר הרשת הממלכתית של הקרנות.

לפי הערכות מומחים, ההחלטה תרחיב את הפערים בין שכבות סוציו־אקונומיות וקבוצות אתניות. מחקר של Turnaway שנערך לפני עשור מצא, כי מי שנמנעת ממנה הזכות להפיל מועדת יותר לסבול מבעיות בריאותיות ולהישאר במערכת יחסים מתעללת. במקביל, סיכוייה ליפול מתחת לקו העוני גדלים פי ארבעה.

זירת הקרב הבאה צפויה להיות גלולת ההפלה. אריזונה, ארקנסו וטקסס כבר אסרו את שילוח הגלולות בדואר, בעוד מונטנה, אוקלהומה ודרום דקוטה ניסו להשית מגבלות אך נחסמו עד כה על ידי בתי המשפט.

תגיות